Mediafax.biz Exclusiv

Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Afacerile au crescut şi anul trecut, cu „câteva procente“

Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Afacerile au crescut şi anul trecut, cu „câteva procente“

Autor: Cristi Moga

27.03.2012, 10:50 252

Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 22,4 mil. euro, revenind pe creştere după un an de uşoară scădere.

"Am înregistrat o creştere a încasărilor faţă de anul precedent, dar nesemnificativă, de câteva procente. Această creştere a provenit de la unele proiecte importante derulate în special în domeniul energiei, dar şi unei creşteri a volumului de litigii şi lichidări ges tionate", a declarat pentru ZF Gabriel Zbârcea, managing partner al firmei.

Spre deosebire de ceilalţi ani, în care avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii prezentau informaţii exacte cu privire la cifra de afaceri, conform declaraţiei de venit depuse la Administraţia Financiară, în 2012 aceste informaţii au rămas deocamdată "la secret".

"Noi am fost şi rămânem deschişi comunicării cu presa, inclusiv în privinţa rezultatelor financiare ale firmei. Cu toate astea, date fiind rezervele exprimate de majoritatea competitorilor în a participa la clasament, găsim că cea mai înţeleaptă deci zie este să ne abţinem şi noi", a comentat Zbârcea.

"Circa 25% din cifra de afaceri reprezintă onorariile din litigii, unde avem o echipă de 40 de avocaţi şi cinci parteneri care se ocupă de litigii, în timp ce alţi trei parteneri se implică în dosare de arbitraj. Energia, corporate-ul, dar şi fuziunile şi achiziţiile au contribuit mult la încasări. Activitatea departamentului de concurenţă a crescut de asemenea foarte mult, atât pe investigaţii realizate de Consiliul Concurenţei, cât şi ale Comisiei Europene", a precizat Zbârcea.

Casa de avocatură fondată în 2005, la începutul unei perioade de creştere fără precedent a pieţei de profil, a realizat în aceşti ani afaceri cumulate de peste 100 de milioane de euro şi profituri nete de aproximativ 60 de milioane de euro, împărţite între partenerii firmei.

"În materie de încasări, noi n-am fost niciodată în criză. Am resimţit criza doar în ceea ce priveşte numărul de proiecte, competitivitatea pieţei şi solicitările de onorarii mai mici. Cu toate acestea, presiunea pe onorarii există îndeosebi la un «beauty contest». Când clientul te alege pe tine, această presiune dispare în general", spune Zbârcea.

Ce a fost diferit în 2011? Onorariile de succes din 2009 şi 2010 au lipsit, dar în portofoliul casei de avocatură au fost atraşi clienţi noi, în special în zona de energie şi resurse.

"Per total, 2011 a fost un an mai bun decât 2010, an în care am avut şi o serie de onorarii de succes. Acum avem mai mulţi clienţi în portofoliu şi am fost ori suntem implicaţi într-o serie de proiecte mari de partea unor clienţi precum CEZ, Erste Bank sau Carrefour. Printre clienţii noi aş putea menţiona Barrick Gold sau Energy Holding pe anumite proiecte", spune reprezentantul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, firmă în portofoliul căreia se află şi compania Gabriel Resources, care ar urma să exploateze zăcământul de aur de la Roşia Montană.

Unul dintre cele mai importante dosare ale casei de avocatură din ultimul an a fost reprezentarea Erste Bank în procesul de achiziţie a pachetelor de acţiuni deţinute de SIF-uri în BCR, cea mai mare bancă locală, o tranzacţie de aproape jumătate de miliard de euro.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a angajat pe parcursul anului trecut aproximativ 20 de avocaţi şi, luând în calcul şi plecările din firmă, a ajuns la o echipă de 95-96 de avocaţi. Creşterea echipei a determinat şi extinderea fizică într-un spaţiu suplimentar de aproape 1.000 de metri pătraţi din America House, clădire de birouri în care casa de avocatură ocupă în prezent circa 2.600 de metri pătraţi, 10% din clădire.

La începutul anului compania a anunţat diversificarea activităţii pe două nişe noi, iar după prezenţele în Moldova şi Spania casa de avocatură vizează parteneriate cu firme şi din alte pieţe.

"Ne-am consolidat experienţa pe fonduri structurale şi am înfiinţat o firmă de taxe, proiecte la care am lucrat încă de anul trecut, şi ne uităm pe alte pieţe din jur pentru asocieri, în ţări în care clienţii noştri au activitate importantă".

Cum se anunţă 2012?

"Anul a început foarte bine pentru noi şi prevăd că vom rămâne la aceeaşi marjă de creştere ca în anii trecuţi. După o anumită sumă, nu mai poţi avea creşteri explozive decât datorită unor onorarii de succes.Piaţa este foarte competitivă, clienţii sunt aceiaşi, iar economia nu este într-o perioadă de efervescenţă", a conchis Zbârcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO