Mediafax.biz Exclusiv

Un fond cu o capitalizare de 14 milioane de euro devine cel mai mare proprietar de centre comerciale

Un fond cu o capitalizare de 14 milioane de euro devine cel mai mare proprietar de centre comerciale

Autor: Cristi Moga

10.08.2011, 19:49 406

În rândul proprietarilor de malluri dinRomânia ierarhiile sunt pe cale să se schimbe, în condiţiile încare consiliul de administraţie al fondului de investiţii Argo RealEstate a aprobat achiziţia parcurilor comerciale ERA din Oradea şiIaşi de la compania cipriotă Omilos, tranzacţie prin care omul deafaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei Iulius Mall, ar puteafi "detronat" de pe prima poziţie a topului.

Argo mai aşteaptă aprobarea acţionarilor,care ar trebui obţinută până la sfârşitul acestei luni, pentru adeveni proprietarul celor două parcuri comerciale care au înprezent o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 80.000 de metripătraţi. Cu cele două proiecte în portofoliu, Argo, care mai deţineşi proiectele Shopping City Sibiu şi Shopping City Suceava, vaajunge la o suprafaţă comercială de aproape 210.000 de metripătraţi, în condiţiile în care suprafaţa închiriabilă a proiectelorIulius Mall, deţinute de Iulian Dascălu în Iaşi, Cluj, Timişoara şiSuceava se ridică la 175.000 de metri pătraţi.

A treia poziţie în topul proprietarilor demalluri este ocupată de austriecii de la Immofinanz, care au totpatru centre operaţionale (Polus Cluj, Armonia Arad, EuromallPiteşti şi Gold Plaza Baia Mare) cu o suprafaţă închiriabilă decirca 160.000 de metri pătraţi.

Achiziţii de zece ori mai mari decâtcapitalizarea

Cum poate însă un fond de investiţii cu oca pitalizare de doar 14 milioane de euro (11,9 milioane de liresterline) să cumpere proprietăţi evaluate la 140 de milioane deeuro? Investiţiile Argo se leagă de numele omului de afacericipriot Andreas Rialas, de profesie avocat, care a lucrat de-alungul timpului în mai multe bănci. El a fondat în 2000 fondul deinvestiţii Argo Capital Partners, care este acţionar atât în AREOF,cât şi în Omilos Group, unde deţine o participaţie de50%.

Astfel, în cadrul tranzacţiei ar urma să seschimbe doar o parte din acţionarii proiectelor ERA, ţinând cont căRialas este printre acţionari în cadrul ambelor firme, potrivitcelor mai recente informaţii disponibile.

Pe de altă parte, în această perioadă ceamai mare parte a tranzacţiilor imobiliare sunt realizate cu sume deordinul câtorva milioane de euro, ca urmare a gradului ridicat deîndatorare al proiectelor construite prin finanţăribancare.

Cum arată "balanţa" proiectelorOmilos?Parculcomercial din Iaşi, care numără printre retaileri Carrefour,Parktiker, Altex, Mobexpert şi o galerie comercială, a fost evaluatrecent de Colliers la 83,7 milioane de euro. Firma Ermes Holding,prin in terme diul căreia Omilos a construit acest proiect, a atraso finanţare de 79,5 mil. euro şi 14 mil. lei de la mai multe bănci(Bancpost, Banca Românească, Bank of Cyprus) pentru con strucţie, osumă apropiată de valoarea de piaţă. Totodată, proiectul de laOradea a fost evaluat la 76,8 mil. euro, în condiţiile în careaceleaşi bănci au finanţat dezvoltarea parcului comer cial cu 62,5mil. euro şi 24,7 mil. lei.

Ţinând cont de aceste valori, preţulnet al tranzacţiei ar putea să nu depăşească 10 mil.euro.

Reprezentanţii Omilos nu au făcutnicio declaraţie cu privire la valoarea tranzacţiei.

Po trivit informaţiilor din piaţaimobiliară, Omilos a fost la un pas de a vinde cele două proiecteîn prima parte a anului 2008 austriecilor de la Immofinanz,tranzacţie de peste 200 de mi lioane de euro care a picat în ultimul moment, pe fondul primelor semne ale crizei.

Vor merge chiriaşii din Sibiu în proiecteledin Oradea şi Iaşi?

Acum, vânzarea către Argo ar puteacontribui la îmbunătăţirea mixului de chiriaşi, în condiţiile încare Omilos a început construirea unor malluri în cadrulproiectelor din Oradea şi Iaşi, dar pentru care nu a anunţatdeocamdată numele unor retaileri cu "renume". Argo, în schimb, aconsolidat de-a lungul ultimilor ani unul dintre cele mai buneparcuri comerciale din ţară, Shopping City Sibiu, care continuă săatragă chiriaşi importanţi, printre numele noi anunţatenumărându-se Kiabi şi C&A.

Pe baza relaţiilor deja stabilite,chiriaşilor existenţi, dar şi viitori le-ar putea fi oferitepachete de spaţii în mai multe proiecte, cum a făcut de altfel şiIulian Dascălu în acest an cu C&A şi H&M, care au semnat înacelaşi timp pentru câte trei spaţii din reţeaua IuliusMall.

În următoarele luni Dascălu va reveni celmai probabil în fruntea proprietarilor de malluri de pe piaţalocală, în condiţiile în care zona comercială a proiectului Palasdin Iaşi va fi livrată până la sfârşitul acestui an sau laînceputul lui 2012. Cu acest proiect în portofoliu, Dascălu vaajunge la un stoc de circa 230.000 mp de spaţiicomerciale.

Nici austriecii de la Immof inanz nu "staucu mâinile în sân", astfel că în toamnă vor trece şi ei pragulcelor 200.000 mp malluri, prin deschiderea proiectului MaritimoShopping Center din Constanţa, o investiţie de peste 100 demilioane de euro programată pentru inaugurare în 28octombrie.

Printre proprietarii semnificativi decentre comerciale se mai numără grupul belgian BelRom, cu proiecteîn Bacău, Focşani şi Drobeta Turnu-Severin, israelienii de la GTC,care au malluri Galleria în Buzău, Suceava, Piatra-Neamţ şi dintoamnă vor "bifa" şi un proiect la Arad, sau familia Adamescu,proprietară a centrelor Unirea din Bucureşti şi Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO