Mediafax.biz Exclusiv

Vreme: Vrem 1 mld. € pe Romtelecom

Vreme: Vrem 1 mld. € pe Romtelecom

Autor: Magraon Andreea

28.11.2010, 19:06 114

Acţiunile vor fi valorificate prin vânzare sau listarea labursă. Ministerul Comunicaţiilor aşteaptă o ofertă de preţ în lunadecembrie de la grupul elen OTE, care deţine pachetul majoritar aloperatorului.

"Ideea de a vinde este mai veche. Nu vom vinde la orice preţ", ade clarat pentru ZF Valerian Vreme, ministrul comu nicaţiilor. El anegat faptul că ideea de a ieşi din acţio nariatul com pa niei aapărut pe timp de criză, argumen tând că nu există vreo presiune înacest sens. Potrivit ministrului, în ca zul în care nu va fiobţinut pre ţul dorit, compania va fi listată la bursă, cel maiprobabil la cea din Bucureşti, dar sunt avute în vedere şi burselestrăine.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă,cu afaceri de 807,7 milioane de euro anul trecut.

Statul român aşteaptă luna viitoare de la grupul elen OTE oofertă de preţ pentru pachetul de acţiuni de 45,99% pe care îldeţine la Romtelecom, unul dintre cei mai importanţi operatori detelecom de pe piaţa locală.

Ministerul Comunicaţiilor, instituţia prin care statuldeţine 46% din Romtelecom, evaluează acţiu nile la 1 mld.

euro, sumă pe care speră să o obţi nă din vânzarea acţiunilorsau listarea la bursă.

"Anunţul reprezintă de fapt o intenţie de a vinde. În lumea astatrebuie să prinzi orice ofertă bună. De aceea, noi nu vom vinde laorice preţ", a de cla rat pentru ZF Valerian Vreme, minis trulcomunicaţiilor, care a argu men tat că ideea de vânzare a apărutdin primă vară, înainte să preia în septem brie man datul deministru. În ceea ce pri veşte preţul de un miliard de euro, mi nistrul susţine că aceasta este o estimare perso na lă. Suma este însămare şi OTE şi Deutsche Telekom vor fi in te resate de preluareaparticipaţiei deţinute de statul ro mân la Romtele com, dar la unpreţ mult mai mic decât suma de un miliard de euro aş teptată deMinisterul Comunicaţiilor, potrivit analiştilor citaţi deMediafax.

"Consider că OTE este deschisă, în general, pentru o astfel detranzacţie, care pare fezabilă la un preţ de 400 de milioane deeuro, în pofida provocărilor cu care se confruntă OTE, raportulîntre datorii şi profitul EBITDA urmând să ajungă la un nivelacceptabil de 2,7 ori în urma achiziţiei", a declarat Pauls Heike,analist la Commerzbank.

Potrivit ediţiei din acest an a anua rului ZF făcut încolaborare cu firma de investiţii Capital Partners, "Cele mai valoroase companii din România", toată compania Romtelecom a fostestimată la 1,1 miliarde de euro. Întrebat fiind dacă oferta avenit pe fon dul crizei financiare, ministrul a negat acest lucru,argu mentând că ofer ta este mai veche. "Nu vrem să vindem pentrucă suntem strânşi cu uşa. De-a lungul timpului tot ce s-a vândutsub presiune, s-a vândut prost", spune el.

Intenţia de vânzare a fost prezen tată de la sfârşitulsăptămânii trecute de Marius Fecioru, secretar de stat în cadrulMinisterului Comunicaţiilor, care s-a întâlnit la Bucureşti cuGuido Ker khoff, membru în Consiliul de adminis traţie al DeutscheTelekom, responsabil pentru subsidiarele din Europa, cu MichaelTsamaz, preşedinte al Hellenic Telecom mu nications Organization(OTE), şi cu Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom. OTEdeţine 54,01% din capitalul social al Romtele com. La rândul ei,OTE este controlată de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură mana gementul operatorului elen, iarrestul de 70% este deţinut de statul elen.

"Conform contractului, vom fi obligaţi să le vindem lor (OTE -n.red.). Cea mai bună variantă este vânzarea acţiunilor. Dacă nuvom obţine un preţ bun, cel mai probabil ne vom orienta cătrelistarea pe bursă", a mai spus Vreme.

Ofi cialul a adăugat că listarea se va face cel mai probabil pebursa de la Bucureşti, dar că sunt luate în calcul şi burselestrăine. Reprezentanţii OTE au anunţat că grupul va analiza toateopţiu nile spre beneficiul tuturor acţionarilor săi după ceMinisterul Comunicaţiilor a anunţat că intenţionează să vândă pachetul deţinut la Romtelecom. Compania este cel mai mare operatorlocal de telecomunicaţ ii fixe, cu afaceri de 807,7 mil.euro în2009.

OTE a devenit acţionar la Romte lecom în 1998, când a preluat35% din capi talul social al companiei şi a primit dreptul deuzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane dedolari.

Grupul elen a devenit acţionar majori tar la operatorul român în2003, sporin du-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumeide 273 milioane de dolari.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operatorlocal de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGenCommunications, o companie care activează pe piaţa telecom din2008, unde deţine toate acţiunile.

Oferta de vânzare este mai veche. Nu vom vinde la orice preţ saupentru că suntem strânşi cu uşa.

De-a lungul timpului tot ce s-a vândut sub presiune s-a vândutprost. Dacă nu vom obţine un preţ bun, cel mai probabil ne vomorienta către listarea pe bursă", a declarat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO