Opinii

Adevărul sau puterea? Ce caută premierul Chinei în Parlamentul României?

Adevărul sau puterea? Ce caută premierul Chinei în...

Autor: Iulian Anghel

25.11.2013, 16:35 5219

Cum poate ţine un discurs un premier comunist într-un parlament care a condamnat comunismul?

Cum pot eu admite ca om normal ca singurul lucru care are importantă în lume este doar puterea?

Eu nu sunt nici comunist nici anticomunist. Intreb doar. Dacă am respins un sistem, de ce îl onorez mai apoi în parlament?

Doar pentru că acum China este puternică?

Eu nu sunt primit in spaţiul Schengen pentru ca nu sunt suficient de democrat. Dar primesc în parlament un demnitar dictator.

Memoria a cui trebuie să fie, a celor săraci sau a celor bogaţi? În Parlamentul României a vorbit Tony Blair. L-am admirat la acea vreme pentru că ştiam şi ştiu că în agora se vorbea despre libertate, iar în parlamentele lumii se vorbeşte despre libertate. Despre ce va vorbi premierul Chinei în Parlamentrul României când urechile mele vor sta mâine să-l asculte?

Dincolo de ceea ce credem, de ceea ce sperăm, noi trebuie să spunem iar eu o spun acum: China este sistemul pe care noi l-am respins. China este sistemul împotriva căruia oamenii au luptat şi au murit în urmă cu 25 de ani şi mulţi înainte.

Este o ruşine pentru România sa-l primească în parlamentul ei pe premierul Chinei. Este egalată această ruşine de ruşinea Marii Britanii şi a Reginei de a-l fi primit pe Nicolae Ceauşescu pe pământ britanic.

Pentru un pumn de arginţi?

Ca întotdeauna istoria trebuie să facă faţă proprie-i istorii. Suntem aproape blestemaţi să ne întrebăm zi de zi, precum Pilat din Pont: ce este adevărul?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO