Opinii

Adrian Luca, Transfer Pricing Services: Merită această amanetare a viitorului la care recurgem astăzi cu atâta dezinvoltură?

Adrian Luca, Transfer Pricing Services: Merită această...

Autor: Răzvan Botea

02.12.2020, 00:05 661

♦ „Într-un scenariu de nicio schimbare de politici, datoria publică este estimată să treacă de 60% din PIB în 2022 şi dincolo de 100% din PIB în 2027.“

Adrian Luca, managing partner al Transfer Pricing Services, companie de consultanţă fiscală, crede că majorarea gradului de îndatorare al statului va fi privită de investitorii străini ca o piedică pentru a investi în România.

„Mă gândesc deja la ochii pe care îi va face investitorul nostru când va face o analiză ad-hoc pentru a veni în România. Bun, intraţi în clubul peste 100%. Sunteţi voi Franţa, sunteţi Italia, sunteţi Spania? Veţi fi voi ca Portugalia la marginea Europei, dar voi sunteţi pe marginea cealaltă! Aveţi voi insulele şi soarele Greciei, să vă salveze măcar turismul? Cumva Bucureştiul e capitala Europei, ca Bruxelles-ul belgienilor?”, scrie Adrian Luca, într-o opinie publicată pe www.zf.ro

La finalul lunii septembrie, datoria publică a României era de 451 mld. lei, adică aproape 43% din PIB, în creştere cu mai mult de 77 mld. lei faţă de finalul lui 2019, când datoria publică a României era de 373,6 mld. lei, adică 35% din PIB. Ritmul de creştere se va menţine în continuare, având în vedere că deficitul prognozat în 2020 este de cel puţin 7% din PIB.

Adrian Luca atrage atenţia asupra prognozei Comisiei Europene, care spune că, fără corecţii importante, datoria publică a României este prognozată să crească la peste 100% din PIB în 2027 şi să rămână la acest nivel până în 2031. Tratatele europene permit statelor membre un nivel al datoriei publice de maxim 60% din PIB. Cu toate acestea, pentru o economie de dimensiunea României, nivelul de avarie este undeva la 45% din PIB.

„Am mai putea spera să se înşele prognozele. În definitiv, până în 2022 rămânem în plutonul esticilor. Cu o mică diferenţă: şi vecinii bulgari, nu mai zic de mai puternicii polonezi, cehi sau maghiari pot reuşi să-şi tempereze deficitele, astfel că nu sunt nevoiţi să sară calul îndatorării!”, a mai spus Adrian Luca.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO