Opinii

Adrian Lupşan, BVB: Provocarea bursei este să depăşim graniţa finanţărilor către companii de stat

Adrian Lupşan, BVB: Provocarea bursei este să depăşim...
20.10.2015, 00:04 695
Comentariul meu pleacă de la o provocare lansată recent în dezbatere publică prin intermediul Ziarului Financiar: dacă progresele bursei, de altfel remarcabile, sunt suficiente pentru a rezolva în mod miraculos toate problemele de finanţare ale României?

Răspunsul meu este categoric nu! Şi personal nu ştiu nicio piaţă financiară la nivel global care să ofere exclusiv prin intermediul bursei toate soluţiile de finanţare ale unei pieţe primare. Dar ştiu în schimb cu certitudine că potenţialul de finanţare al unei pieţe este dat în general de complexitatea pieţelor de capital.

Acesta este un punct important de plecare în dezbatere şi atunci când vorbim de o piaţă primară sofisticată ne uităm cu invidie la modelul anglo-saxon, care oferă finanţare prin piaţa de capital în proporţie de peste 75% din totalul de finanţare necesar, sau la modelul vest-european, în care finanţarea prin bursă acoperă un p aproape 40% din necesarul de finanţare, conform ultimelor statistici globale.

România se află departe de aceste statistici, dar ceea ce merită subliniat este că pieţele financiare traversează o perioadă de schimbări profunde din perspectiva BASEL III, iar tendinţa de creştere a finanţării prin piaţa de capital în detrimentul finanţării bancare va fi o certitudine pentru Europa viitorilor ani, din care cu siguranţă România nu poate fi exclusă.

Şi am să dau câteva cifre. Într-adevăr nu am reuşit să construim un istoric recent de companii private aduse la cota bursei, dar totuşi BVB a generat finanţare de peste 300 de milioane de euro doar în ultimii doi ani, prin emisiuni de obligaţiuni îndreptate către trei mari bănci din sistem, bani care se regăsesc astăzi în economia reală cu preponderenţă în sectorul privat. Iar în spatele acestor emisiuni este munca unor oameni care au alocat timp şi resurse pentru a promova utilitatea acestei forme de finanţare.

Acum câteva luni, Primăria Capitalei a obţinut o refinanţare de 500 mil. euro tot prin intermediul bursei, iar zilele trecute International Investment Bank a făcut o emisiune de obligaţiuni prin intermediul pieţei locale de capital de peste 100 mil. lei. În treacăt mai amintim de emisiuni de obligaţiuni emise de GDF şi Transelectrica.

Doar privind către aceste finanţări vorbim deja de o sumă care depăşeşte un miliard de euro, bani pe care comunitatea pieţei de capital a direcţionat-o către economia reală. Şi acestea sunt doar câteva cifre.

Tot bursa românească a generat în anii precedenţi finanţări importante pentru instituţii private globale precum Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii sau BERD, acestea fiind doar câteva nume.

Din păcate, în ultimii ani s-a creat o percepţie negativă, generată tocmai de acest gen de factori de opinie conform cărora bursa nu este capabilă să depăşească graniţa finanţărilor către companiile publice în care rolul statului este unul determinant. Această graniţă a fost trecută de mult, iar cel mai bine o ştiu reprezentanţii acestei comunităţi implicaţi activ în industria de finanţare nonbancară. Ceea ce nu s-a reuşit încă este să avem şi câteva modele de succes din zona de emisiuni primare de acţiuni la BVB. Dar poate procesul de transfer al companiilor de pe RASDAQ pe AeRO să fie un nou punct de plecare?

Revenind la întrebarea iniţială, nu cred în miracole iar asocierea acestui cuvânt cu problemele de finanţare ale României, cu ştiu în ce măsură poate fi una potrivită, indiferent că vorbim de piaţa bursieră, piaţa bancară sau de ce nu, piaţa de consultanţă.

Cred în schimb în determinarea unor reprezentaţi semnificativi ai pieţelor financiare de a contribui în continuare activ la dezvoltarea acestei industrii şi aşa una extrem de complexă şi încă într-o etapă incipientă de dezvoltare.

Mai cred că numărul acestora poate creşte semnificativ în următorii ani iar contribuţia lor să aducă un avans însemnat tipurilor de finanţare folosite în piaţă financiară locală şi alinierea României la o tendinţă globală financiară ireversibilă. Şi mai cred că este timpul ca aceste persoane să aibă autoritatea de a face comentarii pro sau contra privind capacitatea bursei de a genera finanţare pentru economia reală.

Adrian Lupşan este vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO