Opinii

Agresivitate neaşteptată a fostului preşedinte Traian Băsescu la adresa OMV: “Bine ca pleaca dl. Roiss, care a susţinut South Stream, un proiect împotriva intereselor UE”

Agresivitate neaşteptată a fostului preşedinte Traian...

Autor: Sorin Pâslaru

21.12.2014, 10:59 838
Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut declaraţii dure ieri seară, la ultima sa conferinţă de presăîn această funcţie, la adresa actualei conduceri a OMV, proprietarul Petrom, acuzând-o că ar fi intenţionat să aducă gazul din Marea Neagră în conducta rusească South Stream.
 
“Bine că pleacă dl. Roiss (Gerhard Roiss, CEO-ul OMV, va pleca din funcţie înainte de încheierea mandatului în 2015 – n.red). OMV a susţinut South Stream, un proiect împotriva intereselor Uniunii Europene. Austriecii voiau să transporte gazul din Marea Neagră prin South Stream, adică să fim cu gazul românesc la mâna ruşilor”, a spus preşedintele Băsescu.
 
El a afirmat că nici un metru cub din zona economică a Mării Negre nu se va exporta decât pe infrastructura românească. “Vom  acoperi 100% din consumul României, apoi 100% din consumul Republicii Moldova şI ce rămâne vom export ape infrastructura românească în UE, sub controlul nostrum. Imaginaţi-vă ce ar fi să transportăm printr-o conductă rusească. Nu am face decât să continuăm dependenţa de Rusia, de data aceasta la nivel de infrastructureă de transport”.
Exploatarea ar urma să înceapă din 2020.
 
Petrom şi ExxonMobil au anunţat că au găsit o acumulare de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi în perimetrul Neptun din Marea Neagră, ceea ce înseamnă resurse de circa 20 de miliarde de dolari, care ar putea acoperi necesarul de consum al României pentru patru ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO