Opinii

Alegeri decisive pentru Traian Basescu

24.11.2008, 18:25 20

Majoritatea sondajelor nu se aventureaza prea mult dincolo de configuratia pe care alegerile locale au indicat-o, fapt care ne arata cat de mare este confuzia reala generata de votul uninominal. Sigur, fiecare partid incearca sa arate ca el va castiga, dar cifrele date de masuratori ne indica aproape aceleasi scoruri ca la votul din vara. Estimarea rezultatului final este foarte greu de facut, tocmai pentru ca este un cost mult prea mare cel al realizarii de sondaje in toate colegiile dupa metodologii similare astfel incat sa se poata realiza o simulare realista a distribuirii mandatelor. Cu un sistem de vot foarte greu de inteles pana si de specialistii din alte tari, Romania se vede in fata unei mari necunoscute: cine va forma viitorul guvern? Aceasta intrebare a trezit imaginatia si a condus la o frenezie a speculatiilor fara precedent. In consecinta, ceea ce va face Traian Basescu dupa ziua votului ramane o enigma pe care analistii nu au cum sa o solutioneze. Dimpotriva. Asta nu inseamna insa ca speculatiile nu vor continua pana in ultima clipa.

La acest tablou al perdelei difuze care acopera intregul spectru politic au contribuit toate evolutiile din ultimii ani care au permis impunerea intr-o tara atat de neconsensuala ca Romania o triada politica atat de greu de armonizat. Presedintele va profita la maximum de pozitia sa de mare forta, care ii permite sa mute nestingherit. Numirea premierului este singura sa arma concreta in aceasta batalie, si de modul in care o va folosi depinde soarta realegerii sale in iarna anului viitor. De aceea, trebuie sa fim pregatiti pentru absolut orice din partea lui Traian Basescu. Orice il va ajuta sa aiba de partea sa un guvern cu care sa nu se certe si impotriva sa un partid (PSD) tot mai destructurat, eventual chiar in pragul disolutiei.
Elementul care complica si mai mult tabloul conflictual din politica romaneasca este criza economica mondiala. Perspectiva ca aceasta sa loveasca brutal Romania in urmatoarele luni, iar ca anul 2009 sa fie unul al crizelor economice profunde este una foarte serioasa si realista. In acest context, decizia lui Traian Basescu va fi una foarte complicata. De ea vor depinde nu doar impartirea puterii in Romania si sansele sale de a se realege, dar si locurile de munca ale milioanelor de romani activi care, in prezent, depind de functionalitatea economiei.
Traian Basescu face, in prezent, un joc foarte util de imagine (constient sau nu). A abandonat masca razboinicului politic si nu a mai incercat sa politizeze excesiv campania electorala, asa cum o facuse cu foarte putin succes la alegerile locale. Dimpotriva, folosind atributele de politician responsabil si ingrijorat de economie, Traian Basescu face un veritabil turneu national, atingand zone foarte sensibile. E util de studiat si cat de importante sunt zonele respective din perspectiva electorala.
Miscarea lui Basescu are efectul de a populariza criza economica, de a pune accent pe teama oamenilor fata de ziua de maine, de a-i face pe toti sa se intrebe in legatura cu ziua de maine si cu siguranta propriului loc de munca. In acelasi timp, presedintele evita sa clarifice ceva referitor la viitorul prim-ministru, tocmai pentru a-i forta pe cei din celelalte partide sa mearga pe aceasta pista falsa. In campanie, mai ales daca apare o tema atat de importanta precum criza economica, oamenilor nu le pasa de luptele politice. Nu sunt interesati de cine va face parte din viitorul guvern si cum se va construi acesta. Sunt interesati doar ca aceia de la putere sa ii ajute sa depaseasca vremurile grele. Si voteaza cu acei candidati care le transmit aceasta stare de siguranta si stabilitate. Daca vad ca politicienii sunt mai mult preocupati de atacuri, de lovituri sub centura, de jocuri de culise, devin circumspecti.
Traian Basescu a trait asta pe propria piele la ultimele scrutinuri, pe care le-a pierdut. A pierdut cand mobilizarea la referendumul de suspendare nu a fost suficient de mare pentru a-i da un vot covarsitor de sustinere. A pierdut la europene, unde victoria PD-L a fost mult sub scorurile estimate de toata lumea. A pierdut mai ales la alegerile locale, cand a crezut ca oamenii vor continua sa accepte discursul despre anticoruptie si despre jocurile politice. Dupa aceste infrangeri, era de asteptat ca un politician abil sa se adapteze. Iar acum la asta asistam: la adaptarea lui Traian Basescu fata de reactiile populatiei. Si o face inteligent, anticipand crizele care vor veni.
In fata unei crize politice si a uneia economice, electoratul va fi intotdeauna mai preocupat de cea economica. Mai ales daca cea politica este artificiala. Daca Basescu se va asocia foarte mult cu dorinta de a rezolva responsabil criza economica, iar partidele vor marsa prea tare pe criza politica, presedintele va avea prima sansa in a fi reales in 2009. Daca insa, dimpotriva, el va incerca sa acopere criza economica cu una politica, mai ampla, va pierde dramatic si va deconta la vot lipsa lui de realism. 
Votul de duminica va contine, in semnificatiile sale, si pozitionarea romanilor fata de criza economica. Dupa acest vot, presedintele va fi obligat sa mute in conformitate cu asteptarile pe care chiar el le creeaza acum. Daca va fi responsabil, consensual si preocupat mai mult de temele economice decat de lupta politica, are o sansa in a putea depasi cu bine anul viitor. Daca insa va confirma asteptarile tuturor celor de pe scena politica si va veni cu o solutie care va complica viata politica, putem considera de pe acum ca presedintia lui Traian Basescu se apropie de final.
 
Dan Sultanescu este coordonator al proiectului www.infopolitic.ro
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO