Opinii

Ana Maria Domşa, EY România: Deficitul de colectare a TVA în România – încotro ne îndreptăm în era digitală?

Ana Maria Domşa, Partener Asociat EY România

Ana Maria Domşa, Partener Asociat EY România

Autor: Ana Maria Domşa, Partener Asociat EY România

15.11.2018, 10:55 175

În vederea îmbunătăţirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, autorităţile fiscale române trebuie să se alinieze cu tendinţele globale şi să investească masiv în soluţii digitale. Deşi etapa implementării este complexă, suntem de părere că, pe termen lung, aceste măsuri vor genera atât procese de raportare mai eficiente, cât şi o scădere a costurilor de raportare şi a costurilor aferente inspecţiilor fiscale în domeniul TVA.

Comisia Europeană a publicat recent un studiu privind estimările decalajului de TVA aferent anului 2016, înregistrat de către statele membre UE, România ieşind în evidenţă, din nou, prin lipsa de rezultate în colectarea taxei, cu un decalaj de TVA de 35,88%.

Mai concret, autorităţile fiscale române nu au reuşit să colecteze aproximativ 36% din TVA care ar fi putut fi colectată, în timp ce vecinii noştri, Bulgaria şi Ungaria, înregistrează progrese vizibile în privinţa reducerii procentului decalajului de TVA în ţările lor.

 

Cum este posibil ca un număr relativ mare de state membre UE să se îndrepte în direcţia bună, în timp ce România luptă din greu cu exerciţiul de colectare a TVA? Care este secretul lor, având în vedere că măsurile aplicate de către autorităţile fiscale române, inclusiv aceea de a reduce cota de TVA de la 24% la 19%, nu au avut impactul aşteptat asupra procentajului de colectare a TVA în România?

În context european se poate vedea clar că autorităţile fiscale aleg calea digitalizării, ceea ce conduce în mod constant la o scădere în decalajul de colectare a TVA. Contribuabilii trebuie să se alinieze acestei tendinţe şi să accepte drumul digitalizării pentru a asigura continuarea activităţilor lor economice şi conformitatea cu cerinţele, pe termen lung.

Harta de mai jos evidenţiază situaţia curentă privind nivelul digitalizării autorităţilor fiscale, raportat la nivelul de maturitate digitală al fiecărei ţări (1-5).

 

Unde se poziţionează România în contextul digitalizării procesului de raportare şi inspecţie fiscală în materie de TVA?

Momentan, România a implementat facturarea electronică ca o măsură opţională şi a reuşit să treacă la depunerea electronică a declaraţiilor de TVA agregate, depunerea în format fizic nemaifiind acceptată. Totuşi, aceste măsuri nu ne situează nici măcar la primul nivel pe harta digitalizării aşa cum este prezentat mai jos.

Declaraţiile de TVA în forma agregată pe tipuri de operaţiuni, pe care contribuabilii români le depun în format electronic în România, nu reprezintă o formă de raportare fiscală digitală. Raportarea digitală presupune transmiterea către autorităţile fiscale a informaţiilor aferente operaţiunilor desfăşurate de o companie, detaliate până la nivelul unei facturi (tranzacţie cu tranzacţie), fie periodic – de exemplu lunar, fie în timp real.

Formularul extins 394, introdus în septembrie 2016, a fost considerat la acel timp un pas în direcţia raportării digitale la nivel de tranzacţie (mai granulară), dar s-a dovedit a fi o povară extraordinară pentru contribuabili şi a rămas o formă de raportare de TVA agregată. O alternativă mult mai eficientă ar putea fi depunerea unor jurnale în format electronic standard şi renunţarea la declaraţia 394.

Drept urmare, considerăm că introducerea unei metode de raportare digitală în domeniul TVA, precum SAF-T (Fişierul Standard de Audit pentru Taxe al UE), ar ajuta autorităţile fiscale române în colectarea TVA, în limitarea fraudei şi în derularea unei inspecţii fiscale de TVA mai eficiente. În mod egal, pentru contribuabilii români, ar conduce, pe termen lung, la mai puţin timp consumat pentru activităţile de raportare, la verificări mai eficiente, mai puţine erori manuale, un control mai bun al activităţilor de raportare a TVA şi, în consecinţă, a funcţiei de TVA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO