Opinii

Arthur Suciu: Harap Alb sau tiranul peratolog

22.06.2007, 19:24 616

Mai intai, o explicatie: peratologie este un barbarism inventat de Gabriel Liiceanu pentru a defini sistemul sau filosofic. Peratologie este format din doua cuvinte grecesti, peras si logos, in traducere: limita si discurs. Pus intr-un cuvant, inseamna: discursul (stiinta) despre limita. Dupa ce a inceput, in 1975, cu lucrarea "Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii", Liiceanu si-a definitivat oarecum sistemul in cartea "Despre limita", aparuta in 1994, dar scrisa inainte de 1989. Foarte interesant, "Despre limita" este probabil prima lucrare din spatiul cultural romanesc care trateaza programatic tema libertatii, incercand sa depaseasca paradigma dominanta a omului "sub vremi". Aceasta tematizare in domeniul filosofic are un corespondent in plan politic: Revolutia din 1989, apoi Aderarea din 2007 au confirmat traiectoria catre libertate a Romaniei.
Sistemul filozofic al lui Liiceanu cunoaste cateva aplicatii in planul existentei individuale, prin cartile "Declaratie de iubire", dar mai ales "Usa interzisa". In ce priveste implicarea sociala si politica, Liiceanu a coordonat un imens program de editare de carti, la Humanitas, a scris faimosul "Apel catre lichele" (devenit ulterior o carte tot mai groasa) si destul de multe alte apeluri. Ultimul dintre acestea, facut public la inceputul acestui an, daca nu este scris de el, ii rezuma cel putin cu fidelitate ideile.
Dupa esecul cu Emil Constantinescu, Liiceanu s-a retras din prim-planul vietii publice, revenind abia inaintea alegerilor din 2004, cand l-a sustinut pe Traian Basescu la alegerile prezidentiale. Desi nu se poate spune ca, la acel moment, increderea sa in Basescu era foarte mare, exista indicii ca Liiceanu a intuit ca Basescu are sanse sa devina un mare lider politic. Iata ce declara intr-una din conferintele tinute imediat dupa prezidentialele castigate, in 2004, de Basescu: "'Zodia Spanului' e zodia tiraniei incipiente care are la origine actul cathartic intrerupt al revolutiei din decembrie si un Harap Alb redus la tacere. E zodia in care l'uomo virtuoso machiavelic stie, dar nu poate face nimic intr-un context preponderent de orbire. Insa, potrivit scenariului lui Machiavelli, vine momentul cand coruptia devine extrema, cand ea sare in ochii tuturor, cand toata lumea afla ca Spanul e Spanul si nu Harap Alb. In momentul acela, un popor trebuie sa aiba o sansa nemaipomenita pentru a gasi un Harap Alb in viata, 'un cetatean virtuoso' care sa intrupeze scenariul machiavelic al binelui ce compune cu raul fara sa se lase corupt de el. Acel cetatean va fi constrans, spune Machiavelli, ca in situatia extrema creata sa aplice remediul brutal al unei (noi) revolutii". (Liiceanu, "Despre minciuna", Humanitas, 2006) Al unei revolutii portocalii, am putea adauga, fara sa exageram.
Asa cum Platon a incercat sa-si intrupeze utopia din dialogul "Republica", facand apel la serviciile tiranului Dionysos din Syracuza, tot asa Liiceanu vede in Basescu o unealta pentru a desavarsi componenta politica si sociala a sistemului sau filosofic. El pare sa fi depasit faza paideica a vietii sale (paideia este un termen platonic indragit de Liiceanu si inseamna educatie, adica ce a facut Liiceanu la Humanitas si ca profesor universitar) si doreste sa intre in faza activa, in schimbarea de sistem politic. Acesta este motivul pentru care, acum, a luat initiativa scrierii, impreuna cu un numar de intelectuali, a unei noi constitutii a Romaniei. Sa nu ne indoim de asta: un act fundamental iesit din capul lui Liiceanu nu va fi altceva decat o punere la lucru a peratologiei sale. Singurul lucru de care are nevoie este sustinerea politica, pe care deocamdata Basescu i-o acorda aproape nelimitat.
Despre legitimitatea unei asemenea legaturi intre principele machiavelic si filosof nu este cazul sa vorbim aici. Avem insa o pilda. Se spune ca, suparat de insistentele lui Platon de a organiza Syracuza dupa principiile sistemului sau filosofic, tiranul din Syracuza l-a vandut pe acesta ca sclav in Egina, fiind apoi rascumparat de prieteni.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO