Opinii

Bine aţi revenit, tovarăşi!

Bine aţi revenit, tovarăşi!

Autor: Dragoş Dragoteanu

14.12.2016, 13:22 4026

Ne putem vaita de orice, dar sigur nu ne plictisim in eterna si fascinanta noastra tara. Cine se mai gandea dupa Revolutia din 1989 ca tovarsii vor reveni in forta, alesi din nou de popor? Dar sa luam partea buna a lucrurilor. Pe cea rea o cunoastem deja.

PSD este ceea ce a fost si mai mult decat atat. Este iar peste tot si in toate. Ce mi se pare demn de retinut este ca, de acum inainte, daca vrei sa dai vina pe cineva stii exact pe cine sa injuri. Marele avantaj este ca partidul stat nu se va mai putea ascunde dupa gard. Daca ceva nu va merge in tara in urmatorii 4 ani, PSD va lua bobarnacele. Sau, cel putin, asa ar fi normal. Nu stiu daca viitoarea opozitie isi da seama ce mare avantaj are. Notiuni de genul "greaua mostenire" nu mai sunt o alternativa sau o scuza pentru viitorii guvernanti.

Cand ai o opozitie dezbinata, aroganta si rupta de realitate, in opinia mea, nici nu e o performanta sa castigi alegerile. In dreapa scenei politice, aproape intotdeauna, fiecare lider de partid sau partidulet s-a crezut mai destept decat toti ceilailalti la un loc. Nu-mi aduc aminte de vreun conducator de dreapta care sa fi fost si antreprenor. Exceptie face Calin Popescu Tariceanu, care nu s-a luat dupa turma. Cu capul plecat, el a stat in umbra PSD si mers pe calea oportunismului. Un adevarat politician. Mai bine apuci o felie dintr-un tort decat sa te uiti la el.

Personal, nu cred ca votantii dreptei au vazut in Vasile Blaga, Alina Gorghiu sau Nicusor Dan niste lideri de urmat. Traian Basescu, fara sa-si dea seama, a ajuns dintr-un lider adevarat in postura de codasul clasei. In ceea ce-l priveste zicala:"Rau mai mare decat isi face omul singur nu poate sa-i faca nimeni", i se potriveste manusa. Nici nu vreau sa ma gandesc ce umilinte va trai in Parlament din partea "hienelor" din PSD, care de abia asteapta sa-l aiba coleg. E ceva sa te tragi de bracinari cu fostul presedinte, dupa ce nu mai e la Cotroceni.

Despre Ciolos numai de bine... In ultimii 26 de ani, niciun demnitar nu s-a trezit dintr-o data cu atata putere si cu o sustinere atat de mare. Dar, ce sa-i faci, cand nu ai, nu ai! Dintr-un bugetar european e greu sa te transformi peste noapte intr-un lider remarcabil. Poti sa nu fii corupt, poti sa fii rezonabil, poti sa fii un bun specialist in meseria ta, dar functia de prim-ministru nu este pentru "domnisoare". Pentru a fi performant, Guvernul Romaniei nu trebuie condus de un om fara autoritate. Cunoasteti vreun antreprenor de succes, care a facut performanta in vreun domeniu, fara sa fie autoritar?

In schimb, PSD a demonstrat ca are lider politic adevarat. Dupa parerea mea, Liviu Dragnea s-a bazat pe doua lucruri. El nu a uitat ca Romania a stat aproape 50 de ani sub comunism. Odata obisnuiti cu raul din timpul dictaturii, oamenii care nu au reusit sa se ridice din mocirla vietii de zi cu zi, au ramas dependenti de "tatucul" care ofera, promite si gandeste pentru ei. Nu conteaza ce se intampla dupa. Mult mai important este mesajul care ajunge la alegator. A ajuns si a avut efect maxim. In al doilea rand, condamnat fiind intr-o speta care nu a rezonat cu coruptia, el a stiut sa le reaminteasca tuturor celor care au avut de-a face cu justitia ca omul e supus greselii. Barak Obama, George W. Bush si J.F. Kennedy au recunoscut ca au consumat droguri si uite ce-au ajuns.

Bazandu-se pe slabiciunile si greselile adversarilor, PSD a tintit exact unde trebuie. Catre cele 3,5 milioane de romani dependenti politic de stat, obedienti, fricosi sau ascultatori. Toti ceilalti, care au variante individuale si care au reusit sa vada avantajele economiei de piata, ori nu au venit la urne, ori si-au risipit votul intre partidele de centru dreapta. Pentru mine rezultatul a fost previzibil, inca de cand am intrat in cabina de vot. Cap de lista la partidul pe care intentionam sa-l votez era un fost colaborator la securitatii, profesor la ASE. Vai si amar!

Eu m-am linistit. Definitiv! Antreprenorii au doua variante. Ori nu deranjeaza sistemul si-si vad de business, ori fac ce au facut medicii care au plecat deja sau tinerii care vor sa plece din tara. Faptul ca niciun om de afaceri serios si de succes nu a putut sa fie "racolat" de PNL sau USR spune totul. Nu poti sa faci afaceri si sa te lupti cu morile de vant, sa stai in spatele unor mortaciuni politice sau politruici.

Personal, cred ca, cu putin noroc, urmatorii 8 ani vor fi anii gloriosi ai asa-zisilor social-democrati. Cu Klaus Iohanis la Cotroceni cu tot. Daca in Bucuresti si in marile orase culoarea rosie este omniprezenta, cred ca nu mai este nimic de comentat. Ajunsi la mana catorva milioane de votanti constiinciosi, romanii au demonstrat ca isi doresc in continuare o tara ieftina, condusa de aceiasi tovarasi (ne)seriosi, care au grija de ei. PSD a luat tot ce si-a propus. A luat puterea.

Sper sa nu vrea sa ia mai mult. Atunci, riscam sa vorbim despre capitalism ca despre un hobby.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO