Opinii

Boc cere românilor înţelegere. Dar românii pot înţelege de ce şi-a trimis consilierul personal, specialist în ştiinţe militare, ca şef la o companie de 600 mil. euro?

Boc cere românilor să înţeleagă vremurile. Dar românii pot înţelege de ce a ajuns Transelectrica ca o „declaraţie politică“, de care nu eşti răspunzător?

Autor: Cristian Hostiuc

24.01.2012, 20:35 3977

Premierul Boc a azvârlit Pieţei Universităţii, protestatarilor, opoziţiei, televiziunilor, mulţimii indignate din faţa micilor ecrane, deci României, "capul" lui Baconschi. Securea a fost înlocuită cu telefonul mobil. Dar capul insipidului ministru de externe, pe care oricum Boc nu-l putea suporta, nu poate ţine loc de locuri de muncă, de investiţii private româneşti şi străine, de reducerea fricii în privinţa jobului şi readucerea încrederii oamenilor în economie. În timp ce Boc îi tăia capul lui Baconschi, ca un favor făcut protestatarilor, un antreprenor român - Marin Cruţescu de la Amvic Grup îşi vedea anulată o întâlnire de afaceri cu nişte parteneri italieni cărora voia să le vândă ferestre şi cofraje. În spatele acelor ferestre şi cofraje stau locuri de muncă, familii, prezentări, impozite şi taxe la stat şi în final profit. Opoziţiei, pieţei şi televiziunilor le-ai dat un cap. Dar ce le dai economiei, antreprenorilor, managerilor şi investitorilor? Că ei nu vor "capete" că nu au ce să facă cu ele. Ei vor ca să nu mai stea la coadă la administraţiile financiare, aşa cum se stă acum, ca să plătească bani. Nu să ia. Ei nu mai vor să vadă cum banii lor, pentru care au muncit, să se ducă în contracte umflate cu statul sau în energie ieftină pentru băieţii deştepţi sau să hrănească o haită aflată în spatele celor de la putere. Vineri, când Cruţescu sau Popescu sau Ionescu primeau un răspuns că se amână un contract sau o vânzare până se mai liniştesc lucrurile, ministrul economiei îl numea în fruntea Transelectrica, transportatorul naţional de energie cu afaceri anuale de 600 de milioane de euro, pe un consilier personal de-al lui Boc, Adrian-Victor Vevera. Dacă Transelectrica nu era listată la Bursă, unde este obligatoriu să anunţi schimbările în conducere, nici nu am fi ştiut de această numire. Ministerul Economiei l-a pus în poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, care trebuie să supervizeze activitatea conducerii executive a uneia dintre cele mai mari companii de stat, pe un doctor în ştiinţe militare care în ultimii ani, conform CV-ului, s-a specializat în protecţia informaţiilor. Asta a fost vineri. Marţi dimineaţă, Guvernul a anunţat că Adrian-Victor Vevera renunţă la numire.

Deci în trei zile guvernul şi ministerul s-au jucat cu o poziţie de top management în România aşa cum dai o declaraţie politică în weekend ca să aibă ce da televiziunile şi site-urile breaking news, iar când vii luni la lucru, o retractezi, spunând ironic de la înălţimii puterii că a fost o glumă pe care presa a înghiţit-o pe nerăsuflate de foame ce-i este. Tot aşa este şi cu administrarea companiilor de stat sau a sectorului energetic sau al educaţiei sau al sănătăţii. Toată această administrare a guvernului este ca o declaraţie politică, pentru care nu dai socoteală, conform cutumei.

În discursul de luni din Parlament premierul Boc aducea în discuţie situaţia dificilă din jurul nostru: "Trăim vremuri deosebite în lume, în Europa şi în România. Criza necruţătoare afectează viaţa a miliarde de oameni. Suntem practic în mijlocul unei crize fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Nimeni nu ştie exact cum se va încheia criza sau ce forme va îmbrăca ea. Astăzi în Uniunea Europeană există riscul major de a se reveni pe recesiune economică". Şi făcea apel la unitate, la înţelegerea situaţiei economice, la linişte etc. Premierul spunea că-i înţelege pe români că protestează, pentru că au fost nevoiţi să îndure măsurile de austeritate care guvernul a trebuit să le ia. Dar oare românii şi acţionarii (Transelectrica este cotată la Bursă) îl înţeleg de ce azi pune un preşedinte la o companie care are pe mână toată reţeaua electrică şi peste trei zile îl revocă? Oare românii pot înţelege de ce a fost nevoie să se taie salariile şi să se majoreze TVA într-o zi, adică lucruri clare, când de trei ani (plus încă 4 înainte pe vremea lui Tăriceanu) se anunţă şi se face din vorbe restructurarea administraţiei şi a firmelor de stat. Ce reformă a statului a făcut premierul Boc când în trei ani de când are în administrare sistemul medical nu s-a reuşit punerea în funcţiune a sistemului informatic prin care în orice moment în timp real poţi să vezi unde se duc cei 5 miliarde de euro care se cheltuie anual în sănătate? Cred că mai repede va face ministrul turismului, Elena Udrea sistemul infomatic prin care se poate vedea în timp real cine şi unde s-a cazat în hoteluri până va fi gata sistemul în sănătate?

De ce ar mai arăta românii înţelegere, aşa cum o cere premierul Boc, când simt că austeritatea reală şi reforma închipuită nu duc economia nicăieri? Cu ce ar mai putea să vină nou Guvernul şi premierul Boc ca politică şi să întoarcă neîncrederea în cei de la putere? După "capul" lui Baconschi poate să mai azvârle cu bani pe care să se bată mulţimea?

P.S. La închiderea ediţiei a venit informaţia de la Guvern că Adrian-Victor Vevera a demisionat din funcţia de preşedinte al Transelectrica, dar va rămâne membru în CA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO