Opinii

Bogdan Murgescu, istoric al economiei: Adevărata provocare va fi când România va atinge 60% din PIB-ul UE, nu acum când are 43%

Autor: Iulian Anghel

17.03.2011, 15:50 892

România are încă avantajul competitiv al forţei de muncă ieftinepentru că se află la 43% din media PIB-ului din Uniunea Europeană.Provocarea majoră va fi atunci când ea va atinge 60% din PIB-ul UE,susţine Bogdan Murgescu, istoric al economiei, profesor laUniversitatea din Bucureşti.

"Să ajungi de la 40% din media PIB-ului UE la 60% este o marerealizare. Dar după? Aceasta este marea provocare pentru că pierziavantajul forţei de muncă ieftine şi trebuie să te concentrezi perealizarea unor lucruri cu valoarea adăugată mai mare. Pregătireatrebuie să înceapă încă de azi, dacă nu trebuia să înceapă chiar deieri", spune Murgescu.

Bogdan Murgescu este nepotul după frate al economistului CostinMurgescu care a condus în vremea comunismului Institutul deEconomie Mondială (care acum îi şi poartă numele), una dintre celemai prestigioase instituţii economice din România şi la care, de-alungul vremii, au lucrat economişti şi finanţişti recunoscuţiprecum Mugur Isărescu, Eugen Dijmărescu sau Napoleon Pop.

În ultima sa carte apărută anul trecut "România şi Europa.Acumularea decalajelor economice (1500-2010) şi relansată miercuriMurgescu spune că România a avut în ultima sută de ani doar douăferestre de oportunitate pentru recuperarea decalajelor faţă deEuropa: una în epoca interbelică, ratată de liberali care prinnaţionalismul adoptat (sloganul guvernului liberal dintre 1922-1926a fost "Prin noi înşine", care este şi solganului actualului PNL -n. red.) au blocat investiţiile străină şi altul între anii2000-2008 când, de asemenea, politicile neconsecvent au transformatceea ce trebuia să fie un succes într-un semieşec.

Totuşi, spune Murgescu, criza economică prin care trece Româniatrebuie tratată ca o oportunitate pentru că ţara este obligatăsă-şi facă ordine în funcţionarea instituţiilor. Austeritateabugetară pe care este obligată să o suporte ţara nu este o frână înrecuperarea decalajelor faţă de UE şi nici un element care săfrâneze investiţiile, spune istoricul Bogdan Murgescu.

"Lumea nu este egală, regula este nu convergenţa, ci divergenţa.Convergenţa este posibilă când conjunctura şi mixul unor politicisunt bune. Acum, pentru România, conjunctura este bună.Austeritatea nu împiedică recuperarea decalajelor, dar te obligă săfaci ordine în instituţii, iar funcţionarea instituţiilor estefundamentală pentru succesul economic" a susţinut Murgescu la unseminar referitor la modul în care România poate recuperadecalajele faţă de UE.

"Contextul extern este bun pentru o recuperare posibilă.Apartenenţa la UE este o şansă şi faptul că am reuşit să neintegrăm mă împiedică să dau un verdict negativ ultimilor 20 de ai.Dar noi suntem la 42-43 % din din PIB-ul UE, iar elementul cheieeste 60% din media UE".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO