Opinii

Ca să se lămurească cei de la Bucureşti care sunt şansele de reformă a Moldovei, ar trebui să privească în propria ogradă

Ca să se lămurească cei de la Bucureşti care sunt...

Autor: Dorin Oancea

03.02.2016, 18:22 368

„Înainte de a livra prima tranşă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorinţa de reformă“, a spus premierul Dacian Cioloş după întâlnirea de săptămâna trecută cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip. sună frumos şi aspru, din partea unui frate mai mare, aşa cum este România, dar oare ce şanse de reformă îşi îmaginează oficialii români că ar avea cei de peste Prut? Ca să se lămurească ar trebui să privească în propria ogradă.

A fost şi este o vreme a fierberii în Republica Moldova, iar acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, în valoare de 60 de milioane de euro, va trece, desigur, rapid prin maşina de vot a Casei Poporului. Şi, dincolo de nevoia de reforme cerută de români şi de europeni, cei mai nevoiaşi cetăţeni ai Republicii Moldova vor primi un ajutor de urgenţă care i-ar putea ajuta să iasă cu bine din iarnă. În continuare?

Să ne întoarcem un pic în timp, în anul 2005; premierul Vasile Tarlev vizitează Bucureştiul, vizită privită drept o încercare de apropiere a autorităţilor moldovene de România şi o distanţare faţă de Moscova. Dar Republica Moldova era în situaţia de a face faţă unei crize energetice, în condiţiile în care Centrala Electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria, sistase livrările de energie către republică. Centrala se afla în proprietatea gigantului energetic rus RAO EAS Rossii şi asigura mai mult de jumătate din necesităţile de energie electrică ale republicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO