Opinii

Căderile nu s-au terminat, volatilităţile şi teama de pe bursă se vor transmite şi în economia reală

Autor: Dan Armeanu

10.08.2011, 14:48 299

Pieţele financiare din întreaga lume aureacţionat dur la problema datoriilor publice cu care se confruntăSUA şi Europa şi au sancţionat slaba forţă de reacţie adecidenţilor politici. Mesajul pieţelor e de luat în seamă şi sepoate interpreta într-un posibil nou val al crizei economice. Dinpăcate, liderii politici actuali nu au demonstrat ca au soluţii,viteză rapidă de reacţie sau capacitatea de a înţelege ce seîntâmplă în economia reală. Până în prezent, au fost anunţate dinpartea autorităţilor foarte puţine măsuri concrete de calmare apieţelor financiare şi de limitare a datoriilor publice.

În Europa, BCE a reuşit pentrumoment să stabilizeze randamentul obligaţiunilor emise de Italia şiSpania prin intervenţii directe pe pieţele secundare. Dar acestefort poate fi anulat iar pieţele pot penaliza decizia Germaniei dea nu susţine majorarea resurselor financiare ale Fondului Europeande Stabilitate Financiară (EFSF). De asemenea, este bine cunoscutăopoziţia Germaniei cu privire la emisiunea de obligaţiuni UE atâtde necesară în contextul crizei datoriilor suverane. Bailout-urileşi rostogolirea datoriilor reprezintă doar soluţii pe termen scurtluate în ultimul moment şi o amânare a problemelor reale, risculde contagiune fiind în continuare ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO