Opinii

Cărbune, Operă, gimnastică, Eurovision: prima lor grijă este să se spele pe mâini, să găsească motive pentru „nu se poate“

Cărbune, Operă, gimnastică, Eurovision: prima lor...

Autor: Sorin Pâslaru

25.04.2016, 20:14 2140

Aparent nu ar fi nimic în comun între insolvenţa producătorilor de energie pe bază de cărbune, necalificarea echipei de gimnastică la Olimpiadă, scandalul de la Operă şi dificultăţile financiare ale Televiziunii Române care au dus la excluderea din Eurovision.

Sunt doar patru cazuri care s-au suprapus în ultimele două săptămâni ca nişte electroşocuri.

Însă, observând reacţiile celor chemaţi să administreze aceste crize, nu poţi să nu constaţi incoerenţa, detaşarea până la indiferenţă şi ridicatul din umeri la cel mai înalt nivel.

În condiţiile în care de patru ani România este pe creştere economică substanţială, salariile cresc, taxele scad şi bugetul de care dispune ţara este cu 10% mai mare în valoare absolută decât în 2012, iată că vin aceste duşuri reci să ne amintească ceva: România este o ţară vădit incapabilă să administreze bunuri publice cu grad înalt de eficienţă.

E posibil ca toate aceste eşecuri să ne arate o limită a dezvoltării.

Oricât ai fi de dinamic din punct de vedere economic, dacă nu ştii să pui la punct instituţii publice performante care să administereze cu rezultate bunurile publice, câştigul social şi în cele din urmă economic nu vine.

Iar acestea nu sunt decât părţile vizibile, de mare impact ale neştiinţei şi/sau neputinţei de a administra bunurile publice într-un mod eficient.

Sănătatea, educaţia şi infrastructura organizate public în proporţie de 95% sunt exemplele clasice în materie.

Există poate şi bariere mentale. Când îl vezi pe ministrul culturii sau pe cel al energiei foarte departe de o atitudine de implicare sută la sută, că nu „ard“ pentru a găsi o soluţie nu numai să dezvolte ceea ce au primit din spate, de la înaintaşii lor, şi să modernizeze, ci pur şi simplu uitându-se cum le ia casa foc realizezi de ce România este astăzi în derivă, cu toate că pe hârtie PIB-ul creşte an de an.

Aceşti oameni puşi să administreze o ţară dau senzaţia că nu este problema lor. „Avertizez conducerea Complexului Energetic Oltenia că este nevoie de restructurarea companiei“, spune ministrul energiei. Serios? Dar cine este proprietarul companiei?

Iar în cazul Eurovision, vine purtătorul de cuvânt al guvernului şi spune: „Nu am găsit soluţia legală şi tehnică împreună cu Ministerul de Finanţe.“

Dar de când Ministerul de Finanţe face evaluarea oportunităţii implicării României într-un proiect internaţional? Parcă ar fi din altă ţară aceşti oameni şi prima lor grijă este să se spele pe mâini, să găsească motive pentru „nu se poate“.

Văzând stupefacţia pe care a provocat-o partenerilor europeni faptul că nu am putut rămâne membri Eurovision, realizezi că, din păcate, România nu a internalizat de când a devenit membră a UE ştiinţa de a administra bunurile publice, iar orice este de stat este ireparabil pierdut din punctul de vedere al performanţei.

Şi aceasta în condiţiile în care, culmea, tocmai statele bogate, unde companiile private sunt foarte puternice şi s-au extins internaţional, au parte şi de cele mai performante instituţii publice.

Aparent un parc, un spital, o sală de sport sau de operă sunt la marginea circuitului economic. Însă ineficienţa administrării lor ţine o ţară în stadiul de subdezvoltare.

Tot businessul privat este aruncat în sus pe spirală când instituţiile funcţionează eficient. Este posibil ca, de la un PIB de 8.000 -10.000 de euro/capita  în sus, creşterea să nu mai fie posibilă fără instituţii puternice.

E dificil de conceptualizat şi probabil că devine chiar plictisitor la un moment dat, însă Occidentul pe care îl admirăm astăzi este produsul unor instituţii puternice, al unei birocraţii eficiente pentru care individul are valoare şi care a reuşit să transpună în realitate idei ale unor filosofi umanişti pentru care aceştia s-au luptat secole de-a rândul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO