Opinii

Ce e mai bine să fii: industriaş sau speculant pe piaţa de capital?

Ce e mai bine să fii: industriaş sau speculant pe...

Autor: Florin Pogonaru

17.03.2013, 18:20 1977

Pentru prima data dupa o lunga perioada am vazut in presa economica un articol remarcabil scris de un antreprenor pentru antreprenori. Este vorba de Dragos Damian care a publicat in ZF, saptamana trecuta “Reindustrializez patria! Cine mai vine alaturi?” . Citez concluzia:

“Imi doresc sincer ca politicienii, oficialii si consultantii sa revina repede mai aproape de economia reala si sa fie conectati cu problemele concrete cum ar fi cele de mai sus ale noastre, celor din operatiuni. Fara indoiala ca pe termen mediu sunt importante temele strategice cum ar fi finantarea deficitelor, politicile publice si prioritatile sectoriale. Dar pentru cel care astazi, pune umarul sa reindustrializeze patria sunt mai importante masurile tactice debirocratizante si deciziile politice mai curajoase.”

Intimplarea face ca saptamana trecuta sa fi fost si eu pe doua santiere, unul de demolari a unei vechi fabrici si altul in care incerc sa repornesc in alta locatie, productia modernizata, la un nivel de trei ori mai mare, a aceleiasi fabrici.

Este usor ironic, dar in demolari pana si firma cu cea mai buna reputatie la nivel national pare a avea probleme cu insolventa din cauza generalizarii neplatilor.

Pana si demolatorii intra in insolventa!

La noua fabrica sunt trei luni de cand caut un electrician si un tehnolog.

Ca sa mi stimuleze pornirea spre reindustrializare, furnizorul caruia tocmai i-am platit primul lot de materie prima ne-a anuntat ca a intrat in insolventa.

Intre timp citesc despre mine ca distrug capacitati traditionale de productie pentru speculatii imobiliare.

 

In alt context, Cristi Hostiuc, un ziarist pentru care am mare pretuire tocmai scrie in ZF sub titlul: “Lecţia la care mulţi au chiulit. Capitalismul înseamnă întâi risc şi teama de a nu fi plătit înainte de a cheltui profitul. Sticla de şampanie îşi are preţul ei”, din care citez:

“Insolvenţa, restructurarea, falimentul, dar şi riscul fac parte integrantă din regulile capitalismului când vinzi un serviciu, livrezi o marfă sau dai o marfă unui client, unui partener de afaceri, trebuie să te gândeşti în primul rând la riscul de a-ţi nu lua banii înapoi înainte de a-ţi majora bilanţul, de a-ţi acorda un bonus sau a-ţi cumpăra o maşină de lux.”

In acest timp, simbolul industriasului roman, domnul Constantin Toma şi-a băgat în insolvenţă grupul cu afaceri de 300 mil. euro: “Chiar dacă am fi pe profit, banii nu sunt pentru că nu i-am încasat”. Se pare ca I s-a tras  de la  modul cum functionarii publici au asigurat platile la fondurile europene contractate si nu de la sticla de sampanie.

Domnul Adrian Vasilescu, care prin articole remarcabile reuseste sa promoveze convingator pozitia Bancii Nationale scria recent : “avem nevoie nu doar de un ritm înalt al creşterii economice, dar şi de un PIB competitiv, cu o structură nouă, cu valori adăugate care să exprime grijă pentru lucruri bine făcute, profit, orientare spre piaţă. Altfel, mizând pe deprecierea leului şi nu pe performanţe economice, vom continua să adăugăm PIB fără să adăugăm şi competitivitate. “ Are dreptate, toti ne dorim un PIB competitiv!

Toata lumea are dreptate si ca antreprenor intelegi lectiile care se desprind.

Te intrebi insa: nu cumva cineva ar trebui sa scrie si despre problemele operationale ale intreprinzatorilor, despre un mediu de afaceri in care toata lumea extrage rente pe seama celor care incearca sa faca reindustrializare si in care, din motive politice , am adoptat legislatie europeana pe care nu avem cum sa o asimilam? Despre mentalitati care au facut ca la ora actual neplata facturilor sa fie regula si nu exceptia?

Cred ca oricand oamenii de afaceri pot ajunge la consens cu analistii sau publicistii privind patriotismul economic, problema este cum ii ajutam pe antreprenori sa operationalizeze patriotismul. Altfel repetam lucruri cu care suntem cu totii in mare masura de acord, dand lectii de comportament intreprinzatorilor dupa standarde care nu ni se pot aplica in viitorul apropiat.

O concluzie ar fi: decit reindustrializare  si “bricks and mortar”, mai bine plasamente pe piata de capital.

Industriasii romani dar si opinia publica au adunat oarecare naduf impotriva speculantilor si a “lipsei de patriotism” a acestora.

Cand incepi sa investesti intelegi  insa ca nici viata “speculantilor” nu e usoara.

Prima constatare va fi ca Romania e o piata scumpa datorita comisioanelor institutiilor pietei si ale intermediarilor .

A doua concluzie este ca legile bursei au fost croite de intermediari fara prea multa consideratie pentru investitori si emitenti si sub semnul speculatiilor pe termen scurt.

Rezultatul este asa cum scriu  Stefan Musgociu si Andrei Chirileasa in ZF: “Bursa de la Bucureşti este la cel puţin cinci ani distanţă de maximele istorice dacă nu se listează nimic”.

Si daca sunteti antreprenor, de ce ati lista firma pe piata de capital? In asteptarea ridicarii capitalului de pe bursa, afli despre creerea Autoritatii de Supraveghere Financiara(ASF) din care pana acum s-au inteles numai luptele politice de putere?
Sau ca sa intrati intr-un hatis de ambiguitati legale?
Exista, spre exemplu, praguri de 5% la detinerile la BVB si SIF uri : deci toti investitorii au calitatea de  actionar minoritar. Te poti trezi insa ca se aplica votul cumulativ, pentru a proteja probabil “actionarii mai minoritari decit minoritarii”. Nimeni nu spune insa de la ce nivel devii “mai minoritar” pentru a avea nevoie de protectie.

Totul e croit pentru speculatii pe termen scurt si sub semnul suspiciunii.

Nimeni nu poate anticipa, cu oarecare certitudine, care e decizia reglementatorului. Probabil, pana cand ASF ul se rodeaza, lucrurile vor devein si mai complicate.

Intrebarea este: mai intelege cineva regulile jocului?

Toate lumea e confuzionata.

Si atunci urmatoarea intrebare pe care ti-o pui ca antreprenor sau ca investitor este: N-ar fi mai bine sa investesc in strainatate?

Fondurile de pensii locale o fac déjà conform angajamentelor pe care ni le-am asumat la aderare.

Iar tie ca antreprenor local ti se explica fara incetare  principiile patriotismului economic.

Florin Pogonaru este presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO