ZF 24

Ce este mai bine pentru Victor Ponta, să ştie să facă bani sau să-i cheltuiescă?

Ce este mai bine pentru Victor Ponta, să ştie să facă...

Autor: Iulian Anghel

14.11.2013, 15:54 1136

Ce este mai înţelept, să ştii să faci bani sau să ştii să-i cheltuieşti?

‚He-He!’, ar râde cei mai mulţi: să fac eu mai întâi bani şi după aia vad cum i-oi cheltui...

Cu toţii ştim cât de repede se duc banii şi mulţi şi ştim cât de greu se fac. Dar cu toţii credem că le ştim şi pe una şi pe alta.

Dincolo de a şti cu toţii, de la noi, de la alţii, cât de greu se fac banii şi cât de uşor se duc, ce este mai înţelept? Să ştii să faci bani, sau să ştii să-i cheltuieşti?

La nivel individual avem cu toţii poveşti de felul: atât am, atât cheltuiesc! Este o poveste despre a face bani şi a-i cheltui.

Ce te faci când povestea individuală devine o poveste colectivă?

Datele economice la T3 comunicate astăzi de Statistică sunt foate bune.

Economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB se plasează la 2,7%. Premierul ar trebui să fie mândru - iată ce am făcut eu şi politica guverului meu!

Doar că, cu nici două săptămâni în urmă, guvernul său a făcut o rectificare bugetară pe minus pentru că a strâns la buget mai puţini bani decât anticipase, nu pentru că vedea un T4 mai prost poate. De ce au venit mai puţini bani la buget pe creştere economică de 1,6% în T3? Ce s-a întâmplat?

Nu a ştiut guvernul să facă mai mulţi bani pe creştere economică (nu a fost această creştere şi aducătoare de venituri)? Sau nu a ştiut să-şi chivernisească mai bine cheltuielile, să cheltuiască cu cap astfel încât să nu fie nevoit să taie când nu a mai avut veniturile aşteptate?

Este vorba aici de a şti să faci bani sau de a şti să-i cheltuieşti?

Întotdeauna guvernul, oricare ar fi fost el, s-a plâns că nu are bani.

Când a majorat taxele în urmă cu câteva zile, premierul Ponta a răspuns nemulţumirilor oamenilor de afaceri în felul următor: România nu are cele mai mari taxe din Europa, fiţi mulţumiţi că nu am majorat cota unică (această ultimă parte a frazei a fost sugerată, este adevărat).

Nicio clipă premierul sau guvernul său nu şi-au pus problema cheltuielilor, ci a veniturilor. De unde să scoată bani mai mulţi, nu cum să-i cheltuiască mai bine pe cei pe care îi are.

Un om normal ştie că, pentru a câştiga mai mult, trebuie să muncească mai mult. Ştie că trebuie să convingă pe cineva că merită mai mulţi bani şi strânge câte ceva dacă are de unde gândind şi la vremuri grele.

Guvernul nu trebuie să muncească pentru bani, el doar întinde mâna şi ia, sigur, de la cine apucă. Sugerează doar că ar fi îngijorat de felul în care sunt cheltuiţi banii din impozite, dar nu este.

Înainte de a ajunge la putere, USL promitea că va reduce cu 50% cheltuielile cu bunurile şi serciviile în aparatul de stat pentru a diminua risipa. Nu a redus aceste cheltuieli cu niciun cent, dimpotrivă, le-a majorat cu 12%, la 9 luni din 2013, adică exact în perioada în care veniturile bugetului erau în cădere, deşi, culmea, economia creştea. Iar acum majorează taxele pentru că nu se ajunge cu banii. Şi le va mai majora odată în vara viitoare pentru a diminua chipurile povara fiscal pe CAS.

Dacă, în cazul unui cetăţean, ‘a şti să faci bani’ poate fi un talent, în cazul unui guvern este, de multe ori, un jaf la drumul mare. Un guvern trebuie să ştie în primul rând să cheltuiescă banii, iar acest guvern dovedeşte din plin că nu ştie şi nici nu-l interesează povestea. Devine din ce în ce mai clar că micile cârpeli cu salariul minim sau cu cel al profesorilor debutanţi este praf în ochi pentru a masca sumele uriaşe ce urmează să fie cheltuite aiurea – a se vedea majorarea bugetului ministerului lui Liviu Dragnea cu 34% - pentru care nimeni nu dă socoteală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO