Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Cei 999 de dolari care lipsesc din banii voştri şi ai părinţilor voştri. Cum s-a transformat un libret de economii de 1.000 de dolari în 1977 într-un dolar în 2012

4 iun 2012 Autor: Cristian Hostiuc

Luni dimineaţă, zi liberă de Rusalii, într-un Bucureşti pustiu unde nici "criza" nu circula pe stradă, am primit la redacţie un telefon de la un cititor care mi-a prezentat problema lui, rugându-mă să o expun mai departe ministrului de Finanţe sau premierului. Astfel încât să se găsească o soluţie.

După o conversaţie de zece minute cu acel domn, dintr-o localitate din Hunedoara, am realizat că situaţia lui este până la urmă o problemă a tuturor celor care economisesc, o parte din salariul lor, astfel încât să lase ceva moştenire copiiilor lor. Unde să investeşti, în ce produs de economisire şi în ce monedă, astfel încât trecerea anilor şi evenimentele care apar să nu îţi înghită banii pe care i-ai pus de o parte?

În 1966, părinţii cititorului au făcut prima depunere la CEC. În 1977, soldul carnetului de economii de la CEC indica 10.000-11.000 de lei. De atunci, părinţii nu au mai efectuat vreo depunere, dar nici nu au scos vreun ban. Ce se aduna era doar din dobândă.

La vremea respectivă, în 1977, 10.000 de lei însemnau cam 1.000 de dolari. Sau 10 luni de salariu. O Dacie era cam 70.000 de lei (7.000 de dolari), iar o casă/apartament era cam 50.000-70.000 de lei (5.000-7.000 de dolari).

În 1994, deci peste 17 ani şi la patru ani după Revoluţie, în soldul contului de economii de la CEC se adunaseră 21.774 de lei, după cum mi-a spus cititorul. Adică 5 dolari şi ceva. În 2005, când a venit denominarea în care s-au şters patru zerouri din coada leului, soldul libretului de economii se adunaseră 33.163 de lei, adică 3,3 în lei noi, adică 1 dolar.

Iar întrebarea de acum a interlocutorului meu este simplă: Cine îmi dă mie banii? Banii din 1977, nu cei de acum.

Cei cărora li s-au naţionalizat casele în 1947 au primit despăgubire. Cei care au avut bani pentru Dacie la CEC au mai primit şi ei ceva, dar cei care au avut încredere în sistemul naţional de economisire, în moneda naţională ce primesc? Ce să îi spui cititorului? Cine să îi facă lui dreptate, că şi-a pierdut banii, de fapt valoarea banilor în 35 de ani? Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Isărescu sau toţi premierii şi miniştri de finanţe care au condus România? Sub cei 22 de ani de domnie a lor s-au devalorizat banii. Cum să facă ei dreptate? Asta ar însemna să se acuze pe ei, privind modul cum au administrat ţara, resursele şi economiile oamenilor.

Părinţii lui au economisit de bună credinţă şi în 1977 au pus de o parte echivalentul a 1.000 de dolari, a zece luni de muncă, a 20% dintr-o casă, de fapt avansul. El a moştenit libretul şi s-a trezit că are 1 dolar sau trei cafele la dozator.

Cum să-i explici că între timp am avut inflaţie de trei cifre, iar dobânda bancară la economii nu a putut să ţină pasul cu ea, am avut devalorizarea monedei naţionale de nu ştiu câte ori în raport cu dolarul, între timp a mai crescut şi preţul la case. Numai preţul la maşină a rămas pe loc.

Cum te poţi apăra în decenii, cât ţine viaţa unui om, de tot ce se întâmplă în jurul tău, care afectează valoarea banilor?

Bancherii se plâng că nu pot da credite în România pe termen lung în moneda naţională, pentru că nu au resurse pe termen lung, adică deponenţii nu îşi pun banii pe 20 de ani, ci îşi ţin economiile pe cel mult un an. Şi cine e de vină că oamenii nu mai au încredere în ceea ce se cheamă economii pe termen lung? Părinţii cititorul meu şi chiar el au avut încredere în conceptul de economisire, de fapt de moştenire pe termen lung şi au pierdut. De la 1.000 de dolari au ajuns la 1 dolar, în bani reali. Şi ca ei sunt mulţi alţii cărora li s-a întâmplat la fel.

De foarte multe ori sunt întrebat unde este mai bine să îţi ţii economiile, adică partea din salariu pe care ai putea să o pui de o parte.

Ce să îi spui? Să aibă încredere în leu, aşa cum spunea Banca Naţională între 2003 şi 2008, până a a venit criza? În dolari? În euro? În aur? În franci elveţieni?

Mai este valabilă noţiunea de economisire pe termen lung, în condiţiile fluctuaţilor valutare de monede? Sau, de fapt, trebuie să îţi evaluezi an de an situaţia economiilor şi să dai cu banul, în ce monedă mergi mai departe?

Dacă ai fi investit în dolari în ultimul deceniu, ai fi pierdut comparativ cu plasamentele în leu sau euro.

Dolarul a crescut comparativ cu leul cu numai 12% între 2002 şi 2012. Iar dacă ne uităm puţin la ce s-a întâmplat acum 4-5 ani, când dolarul a scăzut la 2,2 lei faţă de 3,6 acum, toţi cei care au avut încredere în moneda verde ar fi pierdut.

Dacă ai fi mers pe euro, între 2004 şi 2012, ai fi câştigat din aprecierea monedei europene comparativ cu leul 10%. Dacă aveai norocul să-ţi plasezi leii în 2002, când euro era cotat la 2,8 lei, ai fi câştigat până acum 60%. Pe de altă parte, dacă ai fi ţinut leii în bancă, cu dobânzile acumulate într-un deceniu, ai fi câştigat în lei cam 160%. Dacă excludem deprecierea leu-euro de 60%, plus dobânda la euro, ai fi avut un câştig de 40%.

Aceste calcule sunt postfactum. Nu ştiu dacă în 2002 puteai să îi spui cuiva să scoată toţi banii pe care îi ţinea în valută şi să îi bage în lei, că va câştiga mai mult. Sau îşi va conserva valoarea banilor mai bine.

Aşa cum se mişcă lumea acum, unde toate ţările încearcă să iasă din menghina datoriilor şi din recesiune, economisirea pe termen lung într-o singură monedă este un pariu extrem de riscant. Nu ştii ce îţi vor aduce evenimentele şi care ţări se vor confrunta cu devalorizări sau cu aprecieri atât a monedelor, cât şi a activelor.

În 1977, un apartament era 5.000-7.000 $, aproape de anii '90 probabil că urcase la 8.000-10.000 de dolari, după Revoluţie coborâse din nou spre 5.000-7.000 $, nivel unde a stat aproape un deceniu. După 2000, acelaşi apartament urcase la 50.000-70.000 $, pentru ca acum să coboare spre 30.000-40.000 $. E investiţia într-un apartament mai bună decât într-un depozit bancar? Ce laşi moştenire copiiilor? Un libret de economii în moneda naţională, cumperi acum dolari şi îi ţii la saltea că s-ar putea ca euro să nu mai existe? Cumperi aur sau franci elveţieni? Cumperi tacâmuri şi covoare aşa cum făceau părinţii noştri ca să ne lase moştenire ceva util, care nu risca să se deprecieze?

Având în vedere istoria ultimelor patru decenii cât şi evenimentele actuale din jurul nostru atât cele economice, cât şi cele politice şi sociale, Conceptul de economisire pe termen lung, într-un singur coş, nu mai există.

Împărţiţi-vă economiile în două, trei sau chiar patru monede, nu investiţi numai într-un singur activ şi uitaţi-vă ce se întâmplă în jurul vostru!

Nici statul, nici bancherii nu vor avea grijă de păstrarea în timp a valorii banilor voştri. Pentru că nici ei nu ştiu şi, de aceea, se uită mai degrabă pe termen scurt decât pe termen lung. Iar criza a arătat acest lucru.

Un preşedinte stă patru sau opt ani şi sigur nu se gândeşte zi de zi la cei care economisesc, iar premier sau un ministru de finanţe stă mult mai puţin. Şi nici Mugur Isărescu, care stă de 22 de ani în fruntea Băncii Naţionale nu a putut să oprească devalorizarea în timp a monedei naţionale, în special după 1990.

Şi totuşi, până la urmă, cine îl despăgubeşte pe cititorul meu, dintr-o localitate din Hunedoara, ai cărui părinţi au economisit an de an, au lăsat dobând acolo, cu credinţa că îi vor lăsa ceva moştenire fiului lor?

De la 1.000 de dolari să ajungi la un dolar după 35 de ani este cumplit. Iar cei 999 de dolari care lipsesc din valoarea banilor nu înseamnă altceva decât preţul plătit, de cei mai mulţi pentru cele trei decenii pierdute din punct de vedere economic. Ultimul deceniu al perioadei Ceauşescu plus cele două decenii de după Revoluţie. Dar gândiţi-vă că în economie ce pierd unii, câştigă alţii.

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, libret de economii
, economisire
, monede
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 57 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (57):
Megelea - 13 iunie 2012, 17:56

Asa este,articolul de fata este elocvent asupra a ceea ce a facut CEC-ul in iulie 2005 dupa denominare.Am avut si eu cateva Cecuri pe numele copiilor .Cand am mers anul trecut la CEC cu ele mi s-a spus ca la denominare sub anumite sume nu mai tin minte cat,s-au anulat pur si simplu fara instiintare fara nimic,ori eu le detineam dinainte de 1989.Asa se procedeaza cu noi cei care depunem economiile la banci. CEC-ul nu-si asuma nici disparitiile din carduri a unor sume,sustrase de angajatii proprii ,trebuie sa te judeci cu ei,daca mai ai cu cine ca nu mai sunt in tara,caz concret o ruda se judeca cu CEC-ul din 2007-2008,dar nu e singura.

Paula vasile - 12 iunie 2012, 20:27

Si eu posed un CEC cu dobandă si castiguri in autoturisme, in valoare de 5000lei.Nu i-am scos , aveam incredere mare in CEC.Unde sunt banii mei? Cine s-a folosit de ei?Toti cei din jur mă descurajează, îmi spun că am pierdut banii. Si totusi am speranța că cineva va rezolva aceasta problemă, corect și cinstit, așa cum a fost și depunătorul.

unIon oarecare - 07 iunie 2012, 14:48

In schimb, in relatiile interbancare internationale, asa ceva nu se poate intampla. De ex, Suedia a reclamat prin anii 2000 valoarea actualizata a unei datorii de prin 1935 care s-a ridicat de la cateva milioane de dolari de atunci la vreo 160 milioane.
Si Romania a trebuit sa plateasca!
In schimb,valoarea celor vreo 70 de obligatii CEC de 100 si 200 lei este azi de cca 10,15 lei.
Nu am timp sa dau in judecata CEC - probabil va trebui sa ajung pana la Haga, ca in trebunalele din Romania nu ma astept la o judecata corecta.
Eu stiu ca banii au fost folositi de statul Roman sa acopere creditele data escrocilor care au devalizat CEC (vezi FNI) sau BANCOREX, dar asta este o poveste care trebuie spusa: epoca FSNista 1990-2000 a fost una din cele mai nefaste din istoria Romaniei!

Si ne asteapa inca un deceniu similar sub urmasii lor , PSDistii de azi!

Asa ca, dragi concetateni, tineti-va bine de bare, tramvaiul fara frane a luat-o din nou la vale !

Cine are urechi de auzit, sa auda!

doc - 07 iunie 2012, 00:03

Ce sa mai zici cind in 1996 Isarescu spunea ca daca dobinda ar fi mica asta ar insemna bani ieftini si lumea si-ar bate joc de bani,Acum dobinda e de 5 %, ce sa mai intelegem de la evreul Isarescu, care de 22 de ani ne tot vinde. Sa mai am incredere in tine Mugurele !?!

pacaleala - 06 iunie 2012, 20:44

Problema nu a fost cu inflatia... desi si ea a mancat din economii. Aici a fost vorba de o magarie - CEC ul a tinut dobanzile la depozitele si livretele vechi la fel (fixa - ca si cum nu ar fi inflatie - pe sistemul cine nu se prinde sa piarda) in timp ce depozitele noi aveau depozite in ritm cu inflatia sau apropiat. Acum dupa 22 de ani oamenii sufla si in iaurt, intorc contractele pe toate partile cand se duc la banca si tot reusesc bancile sa mai bage cate un comision pe gat.

Dracula - 06 iunie 2012, 18:04

Aveti foarte mare dreptate - si parintii mei aveau inainte de revolutie vreo 15000 lei pe un carnet CEC, pe care tata l-a rupt bucatele ca i-a fost frica (hehehehehehe, ce-o fi fost in capul lui ?)

Da, ce are de gand sa faca Banca Nationala a Romaniei si CEC-ul cu acesti bani care "s-au devalorizat" pentru ca au stat la stat ???
GOOD QUESTION - celui care gaseste explicatia, o cocoratie !

gerula - 06 iunie 2012, 17:41

1. Aur. 2. dar pe milioanele de pensionari care zac cu 150 de euro lunar cine ii despagubeste? 3. dar generatia noastra, ma Ilie, cu acte la negru si pasii ioc, pe noi cine ne despagubeste?

dragos - 06 iunie 2012, 14:40

Bun, a pierdut tipul ... Dar a sesizat careva faptul ca in momentul in care te inscriai pt blocurile acelea sociale rata iti ramanea aceeasi si dupa trecerea anilor ? Poate mai sunt si acuma care platesc o rata pe astfel de apartamente de vreo 10-20 lei pe luna.
Revenind la subiect, ganditi-va cum s-a facut trecerea la economia de piata ? Prin ce masuri... Ce reglementari au fost in vederea garantarii depozitelor ? In prezent exista o institutie a caror actionari majoritari sunt bancile din sistemul bancar roman care are ca si scop garantarea depozitelor pana in limita unui plafon prestabilit (care daca nu ma insel este de 100 000 Eur).
Multi factori atat endogeni cat si exogeni au dus la o astfel de devalorizare a contului de economii a tipului.

bucur - 06 iunie 2012, 12:48

e simplu... tineti-va economiile in aur....

ANDREI din Zalau - 06 iunie 2012, 08:47

Pentru Tokale: sfatul meu e sa imparti acei euro in doua. O parte ii schimbi in lei si ii depui la banca. Asa vei pierde mai putin. Cu alte cuvinte cand euro urca, leul scade, si inverc. Deci practic tot timpul esti "acoperit" si .... Traiesti in ROMANIA... deci folosesti LEI.. in cele mai multe tranzactii care le faci...

Laura - 06 iunie 2012, 05:34

Si eu am un libret in valoare de 5000,cadou de la bunica mea,cand am implinit 5 ani si acum am 41.
Cum poate sa raspunda un functionar CEC ca libretul meu nu mai este valabil?? Institutia a ramas aceeasi,unde sunt banii bunicii mele??Cineva ar trebui sa ia masuri in aceasta privinta!!

priceputu' - 06 iunie 2012, 01:27

17000 de euro??? eu iti recomand sa mi dai mie!
e cea mai buna solutie, nu-ti mai faci griji de inflatie, hoti si alte aiureli...

vista - 05 iunie 2012, 20:06

NU E ADEVARAT CA TOATA LUMEA A PIERDUT!!!aU PIERDUT CEI DE JOS IAR BANCILE NU AU AVUT DECIT DE CISTIGAT!

unu - 05 iunie 2012, 20:05

@tokale tehnic nu prea castigi nimic. Mentii valoarea banilor, adica mai exact scazi din rata dobanzii rata inflatiei medie din zona euro si vezi exact cu ce ramai. Ala e castigul tau real. Mai babeste - 10000 de euro azi au o putere mai mica ( cu 3, 4 % = RI) peste un an. Cauta sa investesti in altceva - obligatiuni spre exemplu .

REvenind la subiect - daca il citeau pe Keynes....:)))

tokale - 05 iunie 2012, 18:39

Buna! Astept un sfat de la cei care se pricep. Am un cont la B. Transilvania de 17.000 euro, dobanda 4%, la 111 zile. Ce-mi recomandati?

alex micu - 05 iunie 2012, 18:37

Dar de ce nu zice nimeni ca aceasi inflatie a facut cadou apartamente oamenilor care si-au facut credit tot la CEC pe o perioada de 20-30 de ani pentru o suma aproximativa de 50.000 lei, credit de care s-au achitat la un salariu luat prin 1994?
Lor de ce nu le ia nimeni creditul la valoarea actualizata?

Maxx - 05 iunie 2012, 18:00

Adevarat. Toata lumea a pierdut. Atunci nu se investea in case si terenuri, pentru ca nu erau de vanzare. Statul detinea totul, iar populatia era indemnata sa puna banii la CEC, dupa sloganul AZI LA CEC UN LEU DEPUI, MAINE EL VA SCOATE PUI. Un fals grosolan al autoritatilor comuniste.

eugen - 05 iunie 2012, 16:30

nu pot sa cred...cum puteti astepta dobanzile afisate de banci....aceste dobanzi nu sante ptr oameni cu economi de 1000...( etc. ) sant doar ptr ce care fac afaceri.....ptr noi banka doar ca ne grijeste bani...sa putem dormi noaptea mai bine!!! ce dobanzi asteptati oameni buni!!!

submarinu - 05 iunie 2012, 16:07

Problema este mai grava decat pare la prima vedere. In esenta devalorizarea a fost pasata de banci clientilor. Bancile nu au pierdut nimic. Acei bani au fost folositi de banci pentru profit cu varf si indesat. Adica cei 11000 de lei + ce au mai pus inseamna 2 bani azi doar pentru clienti. Noi banca am stiut ce sa facem cu ei incat sa aiba aceeasi valoare si in ziua de azi.

Tiberiu - 05 iunie 2012, 16:01

"Dar gândiţi-vă că în economie ce pierd unii, câştigă alţii" - - - Tare asta.
Adica bunastarea unora este generata/depinde de saracia altora? (Este retorica :) )
Este usor de demonstrat matematic (raport resurse/nevoi)
Este un adevar pe care foarte putini economisti au puterea si demnitatea sa-l recunoasca.
Felicitari autorului articolului pt. aceasta vorba mare.

Pagini: 1 2 3

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide