Opinii

Cele trei solutii de iesire din criza

27.10.2009, 23:00 161

Asta vand cei trei candidati importanti la presedintie: treisolutii diferite de iesire din criza. Si cei care consideraesentiala aceasta problema - a crizei, a perspectivei, a directiei,a veniturilor, a locurilor de munca, la asta trebuie sa se uite. Lamodul in care cei trei candidati doresc sa scoata tara dincriza.

Solutia Basescu este cunoscuta. Nu e noua. Suntem sau nu incriza (aici presedintele trebuie sa se decida), noi nu avem marelucru de facut. Asteptam totul de afara. Banii vin de la FMI.Solutia crizei vine din America. Iar a doua camera decizionalatrebuie trimisa, vorba lui Basescu, la Bruxelles. Asadar, ce facemnoi? Nimic. Crestem taxele, strangem cureaua, inghitim in fatatuturor presiunilor de afara, dar noi ca stat nu facem nimic.Aceasta solutie e vanduta frumos, ca o forma de responsabilitatefata de singura sursa de bani ieftini pentru stat - FMI-ul. Statulramane gaura neagra pentru banii pe care ii atrage, darrestructurarea promisa la inceputul anului nu are loc. Dimpotriva,cheltuielile bugetare sunt in acest an mai mari decat anultrecut.

Solutia Geoana incepe si ea sa fie cunoscuta. Asa cum spunea latelevizor mai ieri, Geoana nu vrea sa umble acum la taxe. Darmodelul sau este unul de o povara mai mare pentru firme sicetateni. Se renunta la cota unica, se introduce o grila progresivasi se amana plata datoriilor catre banci ale celor multi. Ce seobtine? Mai nimic pe termen scurt, in afara unei presiuni tot maimari in banci si asupra bugetului. Bani mai multi pentruagricultura sau pensii tot nu vor fi, pentru ca n-are cine sa-idea. Populatia nu isi plateste azi datoriile, dar nu mai are nicilocuri de munca, leul va fi tot mai slab, iar datoriile de azi vorcantari mult mai greu anul viitor, dupa o iarna cu intretinere maiscumpa si cu preturi tot mai mari.

Solutia Antonescu pare total diferita. Fara sprijin media, faratam-tamul unui partid mamut, Antonescu a preluat ceea ce intregmediul economic spune: ca e nevoie de o relaxare fiscala pentru apermite firmelor sa isi revina. El propune TVA redus la alimente(care, chiar daca nu ajuta direct populatia in preturi, ajutaproducatorii interni si, in special, mediul rural), cota unica maimica (pentru a tine Romania atractiva pentru banii de afara -singurii care ne pot tine in viata) si pachete sociale si economicepentru a tine populatia ocupata. Filosofia e similara cu cea pecare vrea sa o aplice deja in Germania Angela Merkel si cu ceaaplicata, la nivel local, de Klaus Iohannis in Sibiu. E un model -german daca vreti, de ridicare a presiunii statului, care poatelasa zona privata - singura dinamica si activa din economie - sarespire si sa supravietuiasca. Daca dubleaza asta de renuntarea laforfetar, asa cum a promis, solutia Antonescu devine chiarinteresanta. Iar daca pune in functii oameni din afara partidelor,gen Iohannis, pentru a garanta ca se va fura mai putin (ergo, vomavea cheltuieli bugetare mai decente), suna si mai interesant.

Aceste solutii exista, apar in programele celor trei candidati,dar pentru moment ele nu sunt decisive. Pentru media conteaza maimult cine se vede in prime-time, cine aduna mai multi oameni lamitinguri, cine injura mai vartos si cine arunca mai puternic cupietre in adversari. La acest capitol, Geoana si Basescu suntcampioni. Au fost, de altfel, in prim-plan in tot acest an, in carear fi putut sa se concentreze pe iesirea din criza, dar nu aufacut-o. Au preferat sa se lupte in functii, in posturi la nivellocal, in fiefuri pentru propriii baroni.

Iesirea din criza este singura tema care conteaza pentru Romaniaactuala. Orice altceva ar trebui sa paleasca. Iar daca noi, cutotii, cadem in capcana de a trata iar candidatii la presedintie caprotagonisti ai unui show de amuzament, in loc sa ii cautam desolutii, atunci vom regreta amarnic dupa alegeri.

Singurul meu indemn catre cititori, in acest moment, este sa nujudece candidatii dupa criterii estetice sau razboinice. Ci sajudece diferentele dintre ei in functie de cum ar arata Romania cufiecare dintre ei presedinte. Cum vor fi taxele si impozitele. Cumvor fi solutiile economice. Cum vor fi ministrii si prim-ministrii.Cum va fi limbajul din viata publica. Care va fi respectul fata decontribuabil. Cine va conduce, de fapt, tara. Si, mai ales, catrece.

Campania a inceput. Asa cum spuneam la inceputul acestui an,sunt probabil alegerile cele mai importante din ultimii 20 de ani.Pentru ca vin intr-un context cu totul exceptional. Tocmai deaceea, comportamentul nostru, al tuturor, trebuie sa fieexceptional.

Dan Sultanescu este analist politic, coordonator alproiectului www.infopolitic.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO