Opinii

Cinci acţiuni pe care aş miza în anul 2012

Cinci acţiuni pe care aş miza în anul 2012

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.01.2012, 00:03 3628

Recomandările mele pentru anul 2012 includ în general acţiuni din sectoare defensive (panificaţie, lactate, farma) şi cu un grad scăzut de îndatorare pentru ca acestea să supraperformeze şi în eventualitatea în care turbulenţele de pe pieţele financiare se vor prelungi. Un portofoliu format în egală măsură din cele cinci acţiuni cred că ar rezista destul de bine la un context de piaţă dificil şi ar beneficia totodată de o relansare a bursei. Sunt în general companii de talie medie aflate în plină dezvoltare, fără probleme financiare şi care pot să ofere rate de creştere peste media pieţei.

Condmag Braşov (COMI)

Condmag are unul dintre cele mai solide bilanţuri dintre companiile de pe bursă (nu are credite bancare semnificative) şi este totodată una dintre cele mai ieftine acţiuni (P/B de 0,46). Firma dispunea la 30 septembrie de lichidităţi de 27,7 mil. lei care ar putea susţine cu dividende şi Dafora (firma-mamă) în cazul în care aceasta s-ar confrunta cu o incapacitate de plată. Consider totodată că profitul mai scăzut raportat de companie în acest an este doar o excepţie pentru că în trecut firma a obţinut profituri importante. Un alt motiv este că acţiunile au pierdut două treimi din valoare anul trecut, iar Alexandru Tătar, directorul general al Condmag, a cumpărat constant acţiuni în ultima perioadă.

Boromir Prod Buzău (SPCU)

Este una dintre acţiunile care au fost penalizate puternic în 2011, an pe parcursul căruia au pierdut 40% din valoare. Boromir este una dintre cele mai puternice branduri din domeniul panificaţiei în România, iar sectorul este unul defensiv, care poate să reziste mult mai uşor la eventuale turbulenţe care s-ar mai putea ivi în 2012. Valoarea contabilă a companiei depăşeşte de 3,3 ori capitalizarea actuală a societăţii, de 39,6 mil. lei, fapt ce indică un grad ridicat de subevaluare. Un alt motiv este că Boromir este foarte puţin îndatorată.

Ropharma Braşov (RPH)

Principalul motiv pentru care am ales acţiunile reţelei de farmacii Ropharma este managementul companiei, omul de afaceri Mihai Miron, fondatorul societăţii, fiind unul dintre cei mai de succes antreprenori de pe piaţa farma din România. Compania a avut o dezvoltare explozivă, afacerile Ropharma majorându-se de 10 ori în ultimii şapte ani şi pe fondul unor fuziuni şi achiziţii, iar profitabilitatea s-a îmbunătăţit substanţial pe măsură ce firma a acumulat masă critică. Acţiunile Ropharma au fost penalizate sever anul trecut cu o scădere de 37%.

Conpet Ploieşti (COTE)

Am ales Conpet pentru că are un bilanţ foarte solid (grad foarte scăzut de îndatorare, cel mai ridicat raport lichidităţi/capitalizare de pe bursă). Conpet este totodată un monopol în transportul de produse petroliere pe piaţa din România şi este o companie foarte profitabilă şi generatoare de dividende importante. La un grad de distribuire de 85% vehiculat de Guvern în acest moment, cu profitul pe primele nouă luni ale anului trecut, randamentul dividendului distribuit în 2012 s-ar cifra la 8%, peste dobânda bancară. Fondul Proprietatea şi-a majorat semnificativ participaţia în companie anul trecut.

Albalact Alba-Iulia (ALBZ)

Am ales acţiunile producătorului de lactate Albalact pentru că este condus de unul dintre cei mai talentaţi antreprenori români, Raul Cirtin, care a reuşit să crească rapid businessul Albalact şi mai important fără să se îndatoreze excesiv. Din anul 2003 afacerile Albalact au crescut de peste 10 ori şi au ajuns în 2010 la 261 mil. lei. În primele nouă luni din 2011 vânzările Albalact au urcat cu 34%, la 246 mil. lei, dar acţiunile s-au depreciat anul trecut pe bursă cu 28%. Unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă, grupul Tnuva, a hotărât anul trecut să-şi închidă fabrica din Popeşti-Leordeni, iar locul lăsat liber de acesta pe piaţa românescă ar putea favoriza Albalact prin acumularea de cotă de piaţă. Acţiunile Albalact au fost în ultima perioadă în atenţia lui Mihai Miron şi a fondului străin RC2, care au cumpărat pachete importante de pe bursă.

Acestea nu sunt recomandări de investiţii, ci un exerciţiu de prognoză privind evoluţia acţiunilor.

Adrian Cojocar este redactor pieţe de capital al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO