Opinii

Criza medicamentelor - cine sunt vinovaţii acestei poveşti fără sfârşit?

Criza medicamentelor -  cine sunt vinovaţii acestei...

Autor: Adrian Grecu

21.05.2018, 00:05 399

Criza medicamentelor este subiect de ani buni în România şi în fiecare an vedem în media cum bolnavii se plâng de lipsa lor. Ce nu se ştie este că ni se plâng şi nouă, celor care lucrăm în industria farmaceutică, dar din decenţă nu le expunem cazurile. Încercăm să venim cu soluţii, însă parcă această criză nu are sfârşit, ajungând ca o poveste tristă, care se reia în fiecare an, cu fiecare guvernare.

M-am hotărât să scriu acest articol intrigat la rândul meu, ca român care conduc o companie străină şi o asociaţie de producători, că nu putem să rezolvăm această problemă care trenează de atâţia ani şi din cauza căreia, să o spunem pe şleau, mor oameni. Bolnavi care nu îşi pot urma tratamentele pe termen lung pentru boli cronice sau care aşteaptă medicamentul salvator prescris de medic.

Nu mai spun de cazurile în care sunt întrebat – pe bună dreptate – despre “cine sunt vinovaţii pentru criza din sistemul de sănătate?”.

E imposibil să indicăm o persoană sau un grup anume, ci o să mă îndrept spre cauze şi soluţii. Doar o să citez din "Raportul privind accesul pacienţilor cu boli cronice la sistemul de sănătate din România”, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care arată clar că 43% dintre pacienţi spun că principala lor problemă este lipsa medicamentelor. Desigur că sunt şi altele invocate (spitale, personalul medical), dar medicamentele sunt vitale.

Cauzele sunt multiple, vechi, se pot enumera şi dezvolta, dar principalele sunt taxa clawback şi lipsa unei înţelegeri ferme şi respectate între noi, cei din piaţa farma, şi autorităţi.

Nu se poate ca tu, stat, să reduci succesiv preţul la medicamente în toate guvernările, să nu modifici ani întregi taxa clawback, să menţii la acelaşi nivel fondurile alocate decontării, să nu ai un dialog concret şi să nu ţii cont de cei responsabili pentru medicamente. Sunt medicamente pe care le finanţăm numai pentru ca bolnavilor să nu le lipsească. Poate că taxa clawback a fost o măsură necesară pentru momentul crizei financiare 2008/2009 şi ea poate fi aplicată cu succes, precum este cazul Poloniei, dar acum în România a ajuns la valoarea de 24% şi este de aşteptat să crească până aproape de 30% până la sfârşitul acestui an. În Polonia taxa este zero pentru că medicamentele sunt finanţate corespunzător. La noi, taxa creşte de mulţi ani, ceea ce a făcut ca tocmai medicamentele ieftine să nu mai existe pe piaţă, deoarece unii producători chiar nu le mai pot finanţa. Degeaba reduci preţurile medicamentelor dacă pacienţii nu le găsesc. În plus, bugetul alocat decontărilor este de şase ani tot puţin peste şase miliarde de lei, deşi România a ieşit din criză şi chiar avem cea mai mare creştere economică din Europa, iar consumul a crescut.

Soluţii sunt multe şi ca exemple dau doar câteva: creşterea bugetului de stat alocat decontării medicamentelor în linie cu creşterea economică, modificarea taxei clawback şi/sau clawback diferenţiat pentru medicamente ieftine, aprobarea cu celeritate a punerii pe piaţa românească a medicamentelor generice cu preţuri accesibile. Aş propune chiar clawback zero pentru medicamentele generice – acelea care aduc de altfel economii la buget prin comparaţie cu versiunile originale - pentru ca un număr cât mai mare de oameni să aibă acces la medicamente, ceea ce reprezintă un obiectiv comun al medicilor şi farmaciştilor, al asociaţiilor de pacienţi, al nostru ca producători şi al statului.

Am putea face liste peste liste de decizii greşite, unilaterale sau insuficient fundamentate, dar nu ne ajută la nimic nici pe noi şi mai ales nici pe pacienţii pentru care cel mai important este să aibă medicamente acum şi în viitor.

De aceea, propun Ministerului Sănătăţii, CNAS şi Ministerului de Finanţe să vină cât mai urgent cu o soluţie concretă – ce poate fi oricare dintre soluţiile pe care producătorii le-au înaintat ani la rând autorităţilor. Ani de zile vina a fost aruncată dintr-o parte în alta, criza a continuat şi de pierdut am pierdut noi toţi. Iar unii pacienţi şi-au pierdut chiar viaţa. 

Adrian Grecu este Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO