Opinii

Cum a devenit Gregor Samsa în toamna donator la bugetul de stat, după ce statul i-a golit buzunarele în primăvară

Cum a devenit Gregor Samsa în toamna donator la bugetul...

Autor: Iulian Anghel

29.11.2016, 14:17 2796

Păi se făcuse ca Gregor Samsa a trebuit să dea statului vreo 4.500 de lei prin primavara, în urma unor calcule făcute de ANAF căruia i s-a părut ca el câştigă cam mult, dar că la contribuţii se cam fofilează.

Aşa că Gregor Samsa a plătit - sub amenintarea blocării conturilor bancare (adică unul de salariu şi unul de economii) -, dar nu oricum, ci dupa ore de stat la coadă, transpirând, la Fiscul sectorului 3. Când gândăcioaica de la biroul Fiscului a văzut cererea prin care Gregor Samsa implora mila statului să fie scutit de unele penalităţi, i-a aruncat-o dispretuitor în faţă pentru că nu era datată: “Ce-i asta? Aşa se face o cerere?” I-a luat vreo trei zile lui Gregor Samsa - nu una dupa alta, ea drept, - să încheie povestea.

Prin toamna, Gregor Samsa a văzut un afiş mare pe toata cladirea guvernului din Piata V, cum ca e musai ca el sa doneze pentru o cuminţenie a pamântului.

Cum Gregor Samsa era de felul lui cuminte şi-a zis: de ce nu? Şi, la o mare incuscreală, la o expoziţie unde se strângeau bani pentru cuminţenie, a pus şi el vreo 200 de lei într-un borcan şi, pentru că l-a apucat remuşcarea că a dat puţin - dupa ce au auzit ca PM-ul său şi-a donat salarul lui de 3.000 de euro pentru cuminţenie - a mai bâgat vreo zece SMS-uri când au început să se strânga bani pe SMS.

Acuma guvernul îi zice lui Gregor Samsa că poate să-şi recupereze banii ca n-a mers şmecheria cu cuminţenia.

Că să-şi recupereze banii, Gregor Samsa trebuie să facă cerere. Daca nu face cerere, banii lui se fac venit la bugetul de stat.

Acuma PM-ul poate face cerere să-şi iar purcoiul de euroi înapoi, ca i-o fi dat pe factura la contabilitatea guvernului.

Dar Gregor Samsa poate face cerere la borcan?

Cum să sune ea?

De la Gregor Samsa către Borcan...

“Stimate domnule Borcan”… “Borcane!”… “Borcanule!” …

Iată, Gregor Samsa nici nu ştie care e vocativul la borcan. Pfff…

Cum demonstreaza el atunci că a donat pentru cumintenie la Borcan? Sau la SMS?

Şi uite asa, Gregor Samsa a devenit un onorabil donator la stat, după ce, din punctul lui de vedere, statul l-a jecmânit cu câteva luni înainte.

Gregor Samsa nu mai are de foarte mulţi ani nicio exaltare politică. Nu are niciun crez politic în afara de imperativul ca oricine guvernează trebuie să urmărească binele comun al gândacilor – ah, ce aserţiune banala. Rezonează însă la unele zăngănituri şi i s-a părut bună ideea ca opera lui Brancuşi “Cuminţenia pământului” să rămână acolo unde o văzuse prima dată în urmă cu vreo 25 de ani, la Muzeul Naţional de Artă din Bucuresti. Văzuse între timp atelierul lui Brâncuşi de lângă centru Pompidou din Paris şi simţea acelaşi regret pe care îl încearcă alţi gândaci ca el că opera sculptorului nu este aici, astfel ca el să poată intra în zilele cu soare pe sub uşă şi să o vadă, ci e la 3.000 de kilometri distanţă.

Gregor Samsa a vrut să facă o faptă bună. Alte mii de gândaci ca el au judecat la fel. În ciuda faptului că este gândac, Gregor Samsa are o gândire bună şi se întreabă: nu ştia guvernul că există probleme juridice însemnate când a decis să cumpere cuminţenia? De ce a pornit acest demers? De ce nu l-a dus la capăt, dacă l-a pornit?

Gregor Samsa ştie că toate trec pe lumea asta, numai tramvaiele nu vin, dar crede: în viaţa asta scurtă avem puţine şanse de a ne remarca prin fapte impresionante. Iar guvernul lui Gregor Samsa a ieşit în evidenţă prin acest eşec major, singurul pe care istoria îl va consemna.

Istoria nu va ţine minte “comisia de tăiat hârtii” a guvernului, ci păcăleala pe care acesta i-a tras-o lui Gregor Samsa cu toată cuminţenia de care a fost în stare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO