Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Cum a devenit Romania o tara de "jobari"

23.03.2010, 00:00 40

"Nu mergem acolo la pranz, ca e plin de «jobari». Hai in altaparte, unde e mai putin aglomerat la ora asta."

Limba romana a gasit un termen (este adevarat, destul de cinic)pentru tinerii corporatisti care au umplut orasele in ultimii 10ani, semn ca societatea a asimilat transformarea economiei.

Intr-adevar, statisticile publicate ieri arata ca, pentru primadata in istorie, ponderea serviciilor in produsul intern brut adepasit jumatate, ajungand la 50,1%. In Occident, pondereaserviciilor - financiare, comert, imobiliare, servicii pentruintreprinderi, productie de leisure - este de peste 70%.

Pentru cine a vazut cum ies "jobarii" dimineata din statia demetrou Pipera, in nordul Bucurestiului, pentru a umple hectarele decladiri de birouri din zona, statisticile nu vin cu nimic nou.

Insa acum 20 de ani, in "epoca industriala", aglomeratia era laiesirea de la capatul opus al orasului, in sud, la platforma deintreprinderi de masini grele IMGB. Este usor sa schimbi metroul incelalalt sens, dar nu este usor sa schimbi o economie, sa o duci pefagasul unei productivitati mai inalte.

Multi ani dupa Revolutie, fara investitii straine si autohtoneserioase, economia s-a tarat la un PIB de circa 30 de miliarde dedolari, cu exporturi de maxim 8 miliarde de dolari pe an.

Abia dupa reformele din 1997-2000 a putut incepe o crestere,care s-a acumulat intr-un PIB de 180 de miliarde de dolari. Intre2003 si 2009 ponderea agriculturii in PIB a scazut de la 12% la 6%.Industria a ramas la o pondere de circa 25%, iar constructiile aucrescut pana la circa 10% din PIB, fata de 6% cu sase aniinainte.

Tot ieri, Statistica a publicat date care arata ca regiunile denord-est si sud-est ale Romaniei sunt cele mai sarace din Europa,cu un PIB/capita la circa o treime din media UE si la circa ozecime fata de cea mai bogata zona din UE, Inner London.

Spre deosebire de vest, avantajat de cai de comunicatie mairapide cu Occidentul, estul Romaniei a pierdut pariul cureindustrializarea. Majoritatea fabricilor de echipamente auto spreexemplu, care au imbunatatit standardul de viata si indicatoriieconomici, s-au stabilit in vestul tarii.

Pentru Est, sansa este acum de a sari direct in economiaserviciilor.

Si nu este o utopie trecerea de la agricultura direct la ITintr-o generatie.

In trenurile de vineri dupa-amiaza catre Iasi sau Suceava,laptopurile sunt la ele acasa. Sute de studenti sau tinericorporatisti se intorc la familiile lor.

Singura sansa pentru Romania este sa paseasca direct in economiaserviciilor, pentru ca industria toata este acum in China si India.

Printre putinele companii care fac angajari de sute de oameni sisingurul sector unde salariile au crescut in 2009 si vor creste siin 2010 este IT-ul. In conditiile in care business-ul stagneaza,americanii si vest-europenii nu au alta sansa decat sa reducacosturile, iar asta o fac in primul rand prin outsourcing. Aceastainseamna oportunitati pentru romani.

Cu o buna conexiune la internet, oamenii isi pot castiga viatain noua economie.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZiaruluiFinanciar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO