Opinii

Opinie Ioana Petrescu: Cum îi sprijinim pe antreprenorii care creează locuri de munca

Autor: Ioana Petrescu

14.02.2014, 15:17 1952

Un antreprenor care a creat un antivirus de succes si proprietarii unei companii de echipamente energetice care au pornit de la un fax si 50 de dolari si au ajuns la cifra de afaceri de 399 milioane de lei sunt doar cativa dintre cei premiati in noiembrie in cadrul unei gale a celor mai de success antreprenori romani. Acesti antreprenori si altii ca ei, care muncesc din greu, respecta legile, platesc taxe, inoveaza, angajeaza, creeaza branduri romanesti si pun umarul la dezvoltarea economiei trebuie sustinuti. Ajutorul de stat care acopera jumatate din cheltuielile salariale in limita salariului mediu pentru cei care angajeaza cel putin 20 de persoane este adresat acestui tip de antreprenori.  

O astfel de masura se incadreaza in recomandarile Comisiei Europene din raportul  ”Employment in Europe  2010”.  Raportul  considera ca astfel de subventii pentru cheltuielile salariale sunt masuri bune care rezolva probleme sociale si de echitate. In raport, se sugereaza ca masurile trebuie sa fie temporare si netintite spre un anumit sector pentru a nu stigmatiza pe cei care lucreaza in acea industrie. Ajutorul de stat din Romania este oferit firmelor care angajeaza cel putin 20 de persoane, indiferent de tipul de angajat si expira dupa 7 ani, deci respecta recomandarile din raportul Comisiei Europene.  

Multe alte tari europene au adoptat astfel de masuri.  În Franţa, intreprinderile cu mai putin de 50 de angajaţi primeau un ajutor suplimentar de 1800 euro dacă angajau tineri ucenici. Tot in Franta, firmele care transformau internship-urile oferite tinerilor în contracte de muncă permanente primeau o subvenţie din partea statului de 3000 de euro pe angajat. În Cehia, prin Fondul Social European, a fost introdus un proiect prin care se ofereau subvenţii către angajatorii care angajau absolvenţi recenţi. In Finlanda, a existat un voucher disponibil pentru tinerii care cautau un loc de muncă şi care au absolvit recent învăţământul profesional. Cei care angajau tineri prin intermediul acestui voucher primeau o subvenţie salarială de 550 de euro pe lună pe o perioada de maxim 10 luni.

Acest ajutor de stat poate avea multiple efecte benefice asupra economiei romanesti.  In primul rand, este o masura buna pentru firmele care vor sa angajeze si nu pot. Conform Eurostat, in 2012, 87,6% din intreprinderile romanesti aveau intre 0 si 9 angajati, 10,2% intre 10 si 49, 1,8% intre 50 si 249 si doar 0,3% aveau mai mult de 249 de angajati. Firmele nu angajeaza din mai multe motive, inclusiv din cauza lipsei finantarii, cererii scazute si a taxelor mari pe forta de munca. Alaturi de propusa reducere a CAS-ului cu 5 puncte procentuale, ajutorul de stat contribuie la scaderea costului cu forta de munca pentru angajator, crescand in acest fel ocuparea.

Masura poate reduce somajul, care inca nu a revenit la valorile scazute de dinainte de criza (dupa cum se observa si din grafic). Implicit, scaderea somajului poate duce la reducerea riscului de saracie si excludere sociala, care in 2012, era al doilea cel mai ridicat risc din UE, dupa Bulgaria (conform Eurostat). 

Sursa: Eurostat, 2014 (serie neajustata sezonier)

Desi initial aceasta masura implica cheltuieli de la bugetul de stat, pe termen mediu si lung, e posibil sa aduca aduca venituri suplimentare la buget din majorarea încasărilor din TVA si accize provenind din consumul suplimentar al noilor angajati si din majorarea contributiilor sociale rezultata din mai multe angajari cu forme legale. De asemenea, cheltuielile de la bugetul de stat se vor reduce cu valoarea ajutoarelor de somaj care nu mai sunt platite celor care gasesc un loc de munca in urma acestei masuri. 

Ajutorul de stat pentru firmele care angajeaza cel putin 20 de persoane, alaturi de alte masuri precum scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea TVA-ului la pâine, propunerea de reducere a CAS-ului cu 5 puncte procentuale,  posibilitatea de a opta pentru TVA-ul la încasare şi ajutorul de minimis sprijina antreprenorii care platesc taxe, angajeaza cu forme legale si investesc in economia romaneasca. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO