Opinii

Cum s-a ingrasat hidra socialista in guvernarea de dreapta

24.05.2010, 00:00 30

Nu mai incape indoiala ca Dominique Stauss-Khan, seful FMI, vaintra in cursa pentru alegerile prezidentiale din Franta, subumbrela stangii politice. Saptamana trecuta, sub privirileadmirative ale unei ziariste de la France 2, "Biciul lui Dumnezeu"si-a scos din buzunar discursul socialist, facandu-si campanieelectorala in Franta pe spinarea Guvernului de la Bucuresti, cu unslogan atat de drag comunistilor: arde-i pe bogati!

"Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariilefunctionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vretisa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentrucei mai bogati."

Nu pun in discutie nevoia unei impozitari progresive - o caleprin care s-ar putea materializa sugestiile lui Strauss-Khan. Cidoar ca statul roman este dus la faliment de chiar marea sagenerozitate pentru functionarii sai si pentru saracii sai. Si caveniturile sale sunt subrede tocmai pentru ca are prea putinibogati.

Sunt, in Romania, 35 de tipuri de ajutoare sociale de carebeneficiaza 6,5 milioane de oameni. Iarna, numarul lor se duce la9,5 milioane. Trebuie sa presupunem ca ceilalti sunt cei caretrebuie impozitati suplimentar? 31% din veniturile statului se ducpe salarii, pensii si ajutoare sociale. Anul acesta 1,7 mld. eurovor pleca din bugetul statului spre pensii.

O asemenea situatie a fost perpetuata de toate guvernele, destanga si de dreapta.

Socialistii romani care au cantat, in timpul crizei financiare,prohodul capitalismului, ar trebui sa se uite acum atent ce seintampla cu socialismul perpetuat in administratia noastraconstruita dupa modelul francez.

Una dintre marile greseli ale socialismului si cauza pieiriisale a fost ca a crezut ca ii poate rasplati pe toti la fel, spunefilosoful liberal Fredrich von Hayek, socialist in tineretilesale.

Fran'ois Furet, vorbeste despre sfarsitul comunismului ca despre"sfarsitul unei iluzii". Numai ca, in Romania, iluzia ca statul iipoate hrani pe toti in mod egal a fost impinsa 20 de ani dincolo desfarsitul formal al comunismului. Statul a impartit peste pentru obuna parte dintre cetatenii lui in loc sa-i invete sa pescuiasca.Statul trebuie sa creeze conditii, prin parghia impozitelor, pentruca aceia care primesc ajutoare sa-si poata gasi locuri de munca, inloc sa accepte nebunia pensionarilor la 45 de ani. Statul liberal aadus o inviorare a economiei cu revolutia fiscala a cotei unice.Cand a acceptat majorarea pensiilor si a salariilor, fostul premierliberal Calin Popescu-Tariceanu justifica aceasta masura prinfaptul ca Romania nu trebuie sa fie competitiva doar prin costulscazut al mainii de lucru si ca intreaga filosofie de guvernare aunei administratii trebuie sa fie aceea ca si cetatenii sa fieindestulati. Perfect adevarat. Numai ca, in aceeasi masura,guvernul liberal s-a comportat cum nu se mai poate de socialistcand, sub ochii sai, administratia de stat s-a umflat ca o gogoasapusa in tigaie.

Ceea ce vedem astazi poate aparea ca un paradox. Ne uitam sivedem in lume o criza a capitalismului. Ne uitam la noi si dincolode bietul capitalism autohton vedem cum ranjeste o hidra socialistacare s-a ingrasat in timpul unei administratii de dreapta.

Si, din spate, socialistii vechi si noi, in frunte cu IonIliescu, aplauda spusele socialistului-sef de la FMI. Nu maiconteaza nici negarea Guvernului de la Bucuresti cum ca, de fapt,FMI a cerut, odata cu reducerea salariilor cu 20%, si majorareaimpozitelor. Ceea ce mai lipseste este revenirea vechiului slogan"socialismul a fost un lucru bun, dar gresit aplicat".

Un lucru este clar. Suntem intr-o fundatura. Trebuie sa trecemde prapastie si sa acceptam ca dincolo de ea intram intr-o altalume.

Asistam astazi, intr-adevar, la sfarsitul unei lumi. Iar, dacaeste sa-l credem pe Rene Guenon, sfarsitul unei lumi nu este si nupoate fi decat sfarsitul unei iluzii.

Iulian Anghel - Editorul Politic alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO