Opinii

Dacă îţi crapă buza după bani, tu arunci cu zilele libere şi pui închis la Fisc când îţi bat întreprinzătorii la uşă cu taxe?

Dacă îţi crapă buza după bani, tu arunci cu zilele...

Autor: Sorin Pâslaru

20.01.2017, 16:20 4469

S-a iscat o întreagă tevatură cu neîndeplinirea ţintelor de buget din 2016, dar primele acţiuni ale guvernului Grindeanu nu arată că este cu adevărat îngrijorat de nivelul veniturilor.

Dacă era într-adevăr preocupat de bani – şI ar trebuie să fie pentru că este în situaţia celui care s-a aşezat la masă la restaurant, a comandat foie gras, raţă cu portocale şI tiramisu dar nu s-a uitat şI în buzunar să vadă dacă are bani destui  -  atunci nu avea ca primă grijă să declare nelucrătoare ziua de de 23 ianuarie, “punte” către 24 ianuarie.

Pentru prima dată, se serbează Unirea Principatelor prin zi liberă pe 24 Ianuarie, şI este bine, pentru este o dată la fel de importantă ca şI 1 Decembrie, dar mulţI uitaseră, dat fiind că este cu roşu în calendar abia din 2016.

De unde graba să mai decretezi încă o zi liberă pentru bugetari? Nu se mai pune la socoteală faptul că este imens de treabă - bugetul pe 2017 încă nu este făcut, dar problema cea mai mare este că împiedică şI oamenii Fiscului să strângă taxele şI să primească declaraţiile de taxe şI contribuţii care trebuie depuse până în 25 ale fiecărei luni, după cum a avertizat Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe.

Când arunci cu scăderi de taxe şI majorări de pensii şI salarii pentru bugetari de 18 miliarde de lei, fiecare leu contează să acoperi deficitul bugetar. ŞI atunci un guvern responsabil ce face? Dispune o zi lucrătoare suplimentară pentru bugetari, eventual chiar în această sâmbătă înainte de date de 25 ianuarie, contra la cele 20 procente majorare a salariilor oferită gratis de la 1 februarie? Nu era cazul să şI livreze ceva bugetarii recompensaţi? Nu. Dimpotrivă, vor mai primi o zi liberă.

ŞI chiar acea zi liberă încurcă statul să primească banii de la firmele private. Dacă îţI crapă buza după bani, tu arunci cu zile libere şI pui închis la Fisc când îţI bat întreprinzătorii la uşă cu banii? Dacă aşa începe marele program economic Dragnea&Grindeanu, e clară situaţia.

Plus că jumătate din ianuarie România a fost îngheţată, consumul a fost dezastru, vânzările de combustibil s-au prăbuşit, deci ianuarie probabil că o să fie o scădere a încasărilor din TVA de cel puţin 10% faţă de anul trecut.

A greşit flagrant guvernul Cioloş când a bugetat în noiembrie venituri de 235 mld. lei deşI era pe minus la 10 luni şI până la urmă a scos doar 221 mld. lei pe 2016, într-adevăr. ŞI această neglijenţă în bugetare şI execuţie, frecvent întâlnită, dar parcă nicăieri ca acum, ar trebui o dată şI o dată sancţionată.

Dar ce face guvernul Grindeanu? Se aşază în vârful grămezii şI aruncă cu bani înainte chiar să aibă cele mai mici estimări privind evoluţia încasărilor? ŞI a avut vreo reacţie rezonabilă la aflarea sumelor încasate real? Merge tot cu 253 miliarde de lei prognoză de venituri în 2017? Pe ce bază, de unde? Normal era să aibă un mesaj prin care să tempereze nivelul promisiunilor. Să se spună că până finalizarea bugetelor, orice  angajament trebuie pus sub semnul întrebării pentru că finanţele ţării nu sunt chiar atât de sănătoase precum par.

După cum se mişcă în primele săptămâni, cu false priorităţI, cu iniţieri de acte legislative cu dedicaţie pentru care probabil că nu le-a spus nimeni că pot fi ridicaţI incorpore dacă se demonstrează că sunt în folos direct/propriu, guvernul Grindeanu nu dă semne că îşI dă seama ce misiune dificilă are în execuţie.

Ca orice întreprindere, pragul de care te izbeşti sunt banii. PoţI face planuri de dezvoltare şI nesfârşite şedinţe, născoci proiecte noi la infinit, dacă la sfârşitul zilei banii nu vin, totul nu este decât un castel de nisip.

Situaţia externă nu este roză. Dacă barierele comerciale vor împiedica exporturile Germaniei, principalul partener de export al României, atunci multe se pot schimba. Tensiunile internaţionale sunt la apogeu. Brexit-ul va afecta direct remiteri de sute de milioane de lire sterline trimise de românii de acolo. Să nu mai spunem de eventuala creştere a Euribor sau Robor care ar putea pune presiune pe cheltuielile cu dobânzile.  

Să nu cumva  să vină luna mai şI dintr-o dată deficitul bugetar să o ia înainte ca un cal nărăvaş dacă veniturile sunt supra-estimate.

ŞI atunci mult-aşteptatul Fond Suveran de Investiţii şI Dezvoltare să ia imaginea unui alt Fond, cu sediul pe la Washington, cu care românii sunt deja obişnuiţi. Ar fi bine să nu fie aşa.

Post Scriptum: Iată că  vine şI soluţia pentru a primi banii de taxe. ANAF anunţă că propune o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea termenului de plată a taxelor până pe 27 ianuarie. Exemplul perfect pentru cum să îţI creezi singur o problemă şI apoi să dau o OUG să o rezolvi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO