Opinii

Dan Sultanescu: 2008, intre economie si politica

28.12.2007, 19:58 20

Anul 2007 a aratat foarte clar ca economia nu mai "duduie". Nici in Romania, nici in lume. Climatul international se inrautateste. Romania risca sa fie expusa unor probleme economice grave. In acest context, continuarea cresterii si valorificarea sa in ceva pozitiv pentru romani depinde tot mai mult de factorul politic. Cum s-a ajuns aici? Raspunsul tine de dezinteresul total manifestat de politic pentru economie, pe parcursul ultimilor doi-trei ani. Si asta in conditiile in care una din cele mai importante functii ale politicii este tocmai cea economica - legata de asigurarea bunastarii materiale a populatiei.
Economia, la nivel mondial, a iesit din frenezia cresterii din ultimii ani. Se contureaza perioade mai putin optimiste si, tocmai de aceea, economia romaneasca ar fi trebuit sa se pregateasca mai bine. Asa cum bine arata analizele financiare, se retrag fondurile speculative si am vazut ce efect a avut acest lucru asupra leului. Cresc riscurile de investitii si asta va scadea, de asemenea, fluxul investitional din Romania. Si va urma o perioada in care se va vedea ce s-a construit efectiv in aceasta perioada, ce s-a imbunatatit. Fiindca vom ramane cu ceea ce vom fi noi in stare sa producem. Daca nu am folosit anii de crestere pentru dezvoltare, pentru investitii, pentru infrastructura, vom avea perspective foarte dificile. Si cred ca, in acesti ani, romanii au fost mult prea mult preocupati de speculatii si de consum decat de imbunatatirea productivitatii. Ba mai mult, in tot acest timp, datorita apropierii de Uniunea Europeana, au plecat din Romania si acele afaceri realizate cu salarii mici, cu costuri mici, de tip lohn. Lohn-ul a plecat spre zone mai ieftine, iar acum noi trebuie sa ne descurcam cu ce avem. Ce avem insa? Avem salarii din ce in ce mai mari, la un nivel de productivitate scazut, avem piete care cresc mult, dar nu avem investitii in infrastructura, avem o forta de munca ce trebuie sa se confrunte cu preturi occidentale si care cere salarii occidentale, dar care este slab calificata si slab pregatita pentru nevoi tot mai dificile. Asa ca, din cauza presiunilor externe, precum si din cauza lipsei de interes politic de la nivel intern, perspectivele economice pentru anul viitor nu sunt deloc optimiste. Dimpotriva.
Economia isi va continua propria dinamica. Pentru Romania, la nivel general, solutiile pot veni aproape exclusiv de la nivel politic. Daca pana acum economia a putut sa creasca in paralel cu evolutiile politice sau chiar independent de acestea, in prezent nu se mai poate. Foarte multe piete in crestere au nevoie de o strategie coerenta la nivelul statului. Un exemplu care poate fi elocvent: piata imobiliara. Dezvoltatorii privati isi fac datoria foarte bine. Se construiesc noi proiecte, se dau in functiune, se pregatesc altele. Dar acestea nu pot fi continuate daca nu exista un efort similar din partea autoritatilor. Fara drumuri de acces, fara conectarea la utilitati, fara dezvoltarea retelelor de alimentare cu energie pentru a lua in calcul noile proiecte, tot ce se construieste devine inutil. Degeaba avem cartiere foarte frumoase la marginea orasului, daca celor care le ocupa le ia peste doua ore sa ajunga in centru. Din pacate, exemplele pot continua la nesfarsit.
Dezvoltarea infrastructurii nu a urmat ritmului dezvoltarii afacerilor. In consecinta, avem piete noi, dar care nu pot fi valorificate la maximum. Avem noi cartiere, dar nu avem drumuri. Avem tot mai multe telefoane mobile, dar calitatea serviciilor de comunicatii nu a crescut proportional. Avem tot mai multe televizoare si aparate de aer conditionat, dar sistemul electric devine suprasolicitat si risca sa cada la cea mai mica presiune. Creste numarul de copii, dar nu sunt suficiente gradinite. Creste numarul de abonati la servicii medicale, dar acestea fac tot mai greu fata cererii. Este nevoie de o forta de munca mai bine pregatita de sistemul national de educatie, e nevoie de drumuri mai bune in toate marile orase, e nevoie de infrastructura pentru afaceri in foarte multe zone din tara etc. Cum se poate rezolva aceasta acumulare tot mai mare de probleme? Prin fortarea politicului de a folosi surplusul de bani produs de cresterea economica pentru a sprijini continuarea cresterii. Si pentru a investi in tot ceea ce poate mentine si intari aceasta crestere. Prin proiecte majore de infrastructura, prin construirea de servicii publice mai ample, prin investitia in educatie si sanatate, prin dezvoltarea mediului rural, prin crearea de sanse pentru cei care vor sa isi deschida mici afaceri etc. Daca mediul politic va continua in ineficienta din prezent, toate lucrurile bune obtinute in ultimii ani se vor intoarce impotriva noastra, a tuturor. O crestere economica poate deveni periculoasa, daca produce doar polarizare sociala accentuata si consum excesiv (asa cum este, in prezent, in Romania). Fiindca ne da iluzia prosperitatii, fara a avea si instrumentele cu care putem beneficia de pe urma acesteia.
Anul 2008 este cel in care politica in ansamblul ei (incluzand aici tot ce inseamna viata asociativa preocupata de influentarea deciziilor de putere) va demonstra cat de (in)eficienta este in exercitarea functiei sale economice. Faptul ca va fi un an electoral va influenta negativ aceasta functie, fiindca alegerile au ?talentul" de a scoate in evidenta doar elementele de imagine. Guvernul va ramane fragil, discursul va fi tot mai populist, iar alternativele nu vor avea sustinere majoritara. Marele avantaj al politicii romanesti in 2007 a fost acela ca Uniunea Europeana a fost preocupata de alte probleme: primul an al integrarii a fost tratat cu indulgenta, pe fondul preocuparilor pentru Tratatul de reforma, pentru situatia din Kosovo sau pentru situatia din Belgia. Dupa consensul realizat la Lisabona, este foarte probabil ca noua problema europeana pentru anul urmator sa devina chiar Romania.

Dan Sultanescu este directorul executiv al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO