Opinii

Dan Sultanescu: Destructurarea, la televizor

17.11.2006, 18:59 16

Privita de la distanta, societatea romaneasca este in plina destructurare. Asistam la tot mai multe crize si conflicte interne. Partidele politice se descompun sau, in varianta cea mai buna, se straduiesc sa ramana nedivizate. Institutiile parcurg importante deficite de credibilitate. Economia e marcata de dezinflatie, iar BNR propavaduieste nevoia de noi scumpiri. Reperele valorice se amesteca intre Romania trecutului si cea a prezentului. Securistii ii acuza pe colaboratori, romanii pe unguri, fotbalistii pe arbitri, iar familia Prigoana se mai desparte inca o data. Destructurarea a aparut chiar din zilele ultimei campanii electorale, cand s-a contestat legitimitatea rezultatelor din primul tur al alegerilor. In mod normal, alegerile ar fi trebuit sa duca la o noua ordine, la o schimbare. Primul pas al impunerii unei noi ordini este distrugerea celei vechi. Abia apoi urmeaza inlocuirea acesteia cu o lume diferita. Intr-un fel, suntem martorii unei noi tranzitii. Obiectivul ei explicit e derivat din sloganul castigator al alegerilor: "Sa traiti bine".
Problema actualei tranzitii este insa ca acest scop explicit al sau are foarte putina legatura cu scopul implicit, care se refera strict la pozitiile de putere si accesul la acestea. Sa va dau cel mai recent exemplu. Lupta din interiorul PNL are ca tinta primordiala inlocuirea unui grup de putere (Tariceanu-Patriciu) cu altul (in numele caruia vorbesc Stolojan si Stoica). Taberele sunt sustinute de la distanta de diversi alti actori (moguli media, alte partide, lideri din teritoriu, presedinte etc.). Miscarea facuta deja a fost contestarea publica a dreptului conducerii PNL de a a-si mentine mandatul pana la final si obligativitatea de a accepta negocieri.
Lupta din PNL este insa un paradox, care arata cat de artificiala e zona imaginii, singura cu care interactioneaza un om simplu. Ce vede un cetatean care citeste ziarele? Principalul partid de guvernare, pentru a avea liniste la carma tarii, isi exclude fostii lideri, pe motiv ca nu respecta statutul partidului. Acestia isi fac o platforma politica alternativa. Ei cer sprijin din teritoriu si, conform unor surse de presa, il primesc. Mai mult, apare si un sondaj de opinie care arata ca platforma creste masiv si ca, in cazul unor alegeri, ar fi mult mai puternica decat PNL. In acelasi timp, Tariceanu pare ferm, incercand sa arate ca are de partea sa argumente nu doar pragmatice, dar si morale.
Un om obisnuit poate duce si singur rationamentul mai departe: daca platforma are atata succes si exista (fiindca asa scrie in ziare!) sprijin din partea filialelor, inseamna ca proiectul se va transforma cat de curand in partid de sine statator. Ce se intampla insa in realitate? Platforma este rapid abandonata si Stolojan, alaturi de colegii sai, cer negocierea revenirii in partid. De ce? Parea ca e doar o chestiune de timp pana cand platforma va infrange petro-liberalii! In momentul in care accepta sa dialogheze cu "nelegitimii" din fruntea PNL, principialitatea gruparii Stolojan dispare. De asemenea, principialitatea conducerii PNL dispare la randul sau cand se trece peste argumentele de ordin moral si se reprimeste in partid un fost colaborator cu securitatea (cazul Ghise). Exista doua variante de explicatie: fie platforma nu a mers atat de bine pe cat s-a raportat si a avut nevoie de o reorientare, optand astfel pentru o negociere cu fostii colegi, fie jocul ascunde alte miscari, greu descifrabile la acest moment. Care sunt aceste miscari? Cine castiga de pe urma lor? Si, poate cel mai important, de ce politicienii respectivi nu le fac publice?Atunci cand exista o diferenta atat de mare intre discurs si realitate (cel putin asa cum poate fi ea prezumata), in mod evident politica este doar o aparenta, iar activitatea politicienilor are alte resorturi decat cele expuse oficial. Respectiv, alte resorturi decat sprijinirea interesului votantilor. Scopul tranzitiei de care vorbeam mai sus este, intr-adevar, schimbarea raporturilor de putere la varf. Dar miza este una strict economica si nu politica. Fiindca, daca analizam rezultatele efective, constatam ca scopul clamat (bunastarea cetatenilor) nu este urmarit intr-o mai mare masura de actuala putere decat de fosta putere. Majoritatea reformelor care genereaza dezbateri ample in politica romaneasca nu duc la modificari in stilul de viata al populatiei. Deconspirarea fostilor securisti se refera in special la zonele de putere. Lupta impotriva coruptiei s-a axat aproape exclusiv pe lupta impotriva marii coruptii, cea mica (singura care conteaza pentru oamenii simpli) fiind ignorata cvasi-total. Descentralizarea are ca scop cresterea accesului la putere a alesilor locali si nu a cetatenilor in sine. Disputele dintre partide au ca tinta schimbarea conducerilor si nu reformarea partidelor pentru o mai buna reprezentare a populatiei. Privite din prisma mizelor reale, toate aceste procese de destructurare nu par mai mult decat lupta pentru putere. Iar punerea acestei lupte intr-un cadru mai bine imbracat discursiv nu ii inlatura efectele.
Ceea ce se intampla in PNL face parte din prima etapa a destructurarii. Se forteaza si aici, ca si in alte zone ale societatii, inlocuirea fostei puteri cu una noua. E posibil ca demersul sa aiba succes, daca ar fi sa ne luam dupa resursele care par ca stau in spatele acestor agitatii. Va ramane insa o intrebare fara raspuns: foloseste la ceva aceasta schimbare? Fiindca, revenind la ce spuneam mai sus, orice criza de crestere implica, dupa o prima perioada de destructurare, una de reconstructie. Altfel, fara partea constructiva (care nu pare sa se intrevada in nici una din sferele enumerate la inceputul acestui text), din criza de crestere ramane doar criza. Iar noi ramanem sa ne uitam de pe margine, cu acelasi "interes" ca la noul divort al familiei Prigoana, stiind tot mai clar ca nici unul din discursurile care ne sunt servite nu mai au, de fapt, legatura cu noi.

Dan Sultanescu este directorul executiv al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO