Opinii

Dan Sultanescu: PNL moare pe limba altora

12.07.2006, 19:08 25

Partidul National Liberal se apropie de o moarte ciudata. Ar putea fi vorba de moarte, fiindca actiunile sale din ultimul an si jumatate nu par derivate din comportamente institutionale si nici reprezentative, ci par extrase din agendele personale ale celor care ocupa in prezent functii de conducere sau ale celor care, cu sprijin de la Cotroceni, vizeaza aceste functii. Iar moartea ar fi ciudata, deoarece decaderea liberalilor are loc in acelasi timp cu cea mai evidenta ascensiune a clasei de mijloc din ultimii ani, fapt care ar fi putut sa asigure acestui partid una din cele mai solide baze electorale dintre toate formatiunile politice importante.
Liberalii par ca prefera sa dea cu piciorul singurei legaturi de reprezentativitate care mai functioneaza in politica romaneasca, de dragul unei lupte din care nu au cum sa castige decat la nivel personal.
Pana recent, cel mai bine reprezentat partid, din punct de vedere social, era PSD. Avea o baza electorala relativ coerenta si solida, care insa a fost abandonata pe parcursul ultimelor luni, dupa ce luptele interne au angrenat si contestarea reprezentativitatii sociale si au indus nevoia indreptarii spre noi categorii de public. Parasindu-si baza sociala, PSD va avea imense probleme in anii urmatori, deoarece aceasta baza sociala nu doar ca nu il va astepta pana cand va reveni la atitudinea protectiva initiala, dar se va transforma ea insasi. De asemenea, disparitia PSD ca adversar real al Aliantei determina partidele din aceasta structura sa se comporte haotic si sa isi caute cu disperare adversari fata de care sa se raporteze. Lipsindu-le functia de reprezentare, partidele actioneaza instinctiv, cautand justificari imagologice pentru prezenta lor la varful politicii romanesti.
In acest context, singurul partid care ar mai fi avut sansa unei reprezentari sociale importante era PNL. Si nu ca efect al contributiei liberale la viata politica, ci doar ca simpla coincidenta. Respectiv, transformarile sociale din Romania (care nu mai vor sa tina pasul cu ritmul de melc al transformarilor politice) au condus la coagularea tot mai puternica a unei clase mijlocii, care creste indiferent de vointa unora sau altora. Cresterea economica, acumularea de capital, dezvoltarea micilor afaceri, adoptarea unui spirit antreprenorial, mobilitatea crescuta, retragerea treptata a statului din mai multe ramuri, dezvoltarea serviciilor - toate acestea au contribuit la inradacinarea unei categorii sociale tot mai puternice. Puterea acestor oameni deriva din apartenenta la valori liberale comune si din experimentarea unei situatii individuale noi si foarte putin din constientizarea apartenentei la o clasa comuna. E o populatie eterogena, formata din patroni, familii bogate, tineri intreprinzatori, oameni care au reusit in strainatate, profesionisti in diverse domenii etc. Aceasta populatie incepe sa adopte comportamente comune la nivel social si economic si e foarte posibil ca, intr-un anumit orizont de timp, sa inceapa sa adopte si comportamente electorale similare. In acest timp, singura doctrina care pare ca le vorbeste, cel putin teoretic, pe limba lor, este liberalismul. Cei din PNL insa nu isi dau seama de aceasta oportunitate si prefera sa se comporte in continuare mai mult ca lideri pragmatici decat ca partid al unei categorii sociale. Lupta pentru putere se desfasoara, si in interiorul PNL, pe aceleasi coordonate ca si in cazul altor partide - conteaza relatia cu liderii si nu relatia cu electoratul; conteaza loviturile de culise si nu gesturile politice; conteaza lovirea celuilalt si nu competitia unor proiecte.
Ceea ce fac partile implicate in lupta tot mai evidenta din interiorul PNL este perfect justificabil la nivel micro. Tariceanu tine cu dintii (si cu multa ingeniozitate politica) de o pozitie executiva ce ii aduce putere si prestigiu in interiorul partidului. El il critica pe Basescu, fiindca acesta ii ameninta pozitia, iar fiecare zi in plus la guvern semnifica pentru el o victorie politica. Apropiatii sai il sustin constant pentru a demonstra ca isi merita avantajele obtinute pe parcurs. Contestatarii sai ii mediatizeaza, rabdator, greselile. Partenerii de Alianta arata, cinic, cand si cat greseste PNL pentru a demonstra ca sursa de legitimitate a puterii se gaseste mai mult la Palatul Cotroceni decat la Palatul Victoria. Lupta pentru putere din PNL se desfasoara, asadar, dupa toate regulile politice consacrate in politica damboviteana. In tot acest rastimp, PNL devine din ce in ce mai mic.
Marea greseala pe care a facut-o PNL pe parcurs a fost aceea ca a acceptat regulile partenerilor sai. Pentru democrati, e foarte complicat sa sustina o politica bazata pe principii si pe doctrina, cata vreme singurul lor reper nu e o doctrina, ci un om, Traian Basescu. Pentru liberali insa, acceptarea unui joc in care conteaza foarte mult imaginea si capacitatea indivizilor de a se descurca in lupte de culise a insemnat si inceperea decaderii lor. Nu greseste doar Tariceanu, care a transformat PNL in partid de sustinatori personali, ci si cei care il contesta, deoarece cu totii joaca roluri care i se potrivesc doar lui Traian Basescu. Stolojan, Stoica, Musca, Boureanu - nici unul nu semnifica pentru PNL solutii alternative, nu reprezinta expresii ale unor proiecte sau ale unor programe. Ei exprima tot solutii individuale, in care elementul central e Traian Basescu. Acceptand sa poarte razboaie politice si de imagine dupa regulile dictate de partenerii lor de Alianta si angrenandu-se intr-o lupta a credibilitatii personale din care nu au cum sa castige vreodata, liberalii au pierdut pe parcurs si singurul element care ii evidentia in tot acest tablou - liberalismul. Si, odata cu el, pierd si marea oportunitate din prezent - aceea de a deveni cel mai bine reprezentat social partid din Romania.

Dan Sultanescu este director executiv al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO