Opinii

Dan Sultanescu: Presedintele castiga din nou

23.10.2007, 20:10 16

Saptamana trecuta am asistat la o noua etapa din filmul de succes "Cum sa il ajutam pe Traian Basescu sa ramana pe primul loc". Un film care continua sa fie rulat cu obstinatie in spatiul public romanesc, desi am fi crezut ca protagonistii l-au mai vazut de foarte multe ori. Episodul de acum este despre referendum si despre votul uninominal. Povestea este simpla: dupa ce a mai bifat o victorie in momentul motiunii de cenzura (fiindca da, a castigat si atunci, instigand taberele din PSD si contribuind la declansarea unei lupte interne care va duce, aproape sigur, la o infrangere importanta la alegerile europene), a continuat in demersul sau de a submina pozitiile principalelor partide, readucand in discutie tema referendumului. A acelui referendum despre care partidele nu mai vorbeau si care ar fi putut parea, din exterior, deja uitat. Presedintele l-a anuntat de luni bune. Era foarte firesc sa revina la aceasta idee, tinand cont de context. Un context dominat de scandalul Remes-Muresan, inspirat, dupa cum comenteaza ziaristi mai bine informati decat mine, tot de la Cotroceni. In timp ce fortele politice se chinuiau sa-si dea seama cum se leaga povestea de coruptie care afecteaza un alt partid (PNL) in perspectiva europenelor, era momentul ca presedintele sa intervina cu tema referendumului, pentru a se asigura ca partidul sau preferat, Partidul Democrat, va avea un traseu usor in aceasta campanie.
Simplificand, in prezent, prin doar cateva miscari simple, rezultatul la alegerile europene nu mai reprezinta deloc o necunoscuta: (1) social-democratii sunt o formatiune slabita de o lupta interna declansata de inabilitatea lui Mircea Geoana de a-si trage colegii intr-o complicata si nici acum clarificata motiune de cenzura, (2) liberalii sunt nevoiti sa isi stranga randurile si sa faca mari eforturi pentru a acoperi urmele scandalului care demonstreaza vinovatia PNL publicului larg, cel care ar fi putut sa se ataseze nucleului dur de cca 10% de liberali autentici din Romania, iar (3) - democratii s-au pricopsit cu o super-tema de campanie, votul uninominal, care a capatat in context si o motivatie suplimentara: aceea de a scapa tara de personalitati negative precum cele produse de partidele de la punctele (1) si (2).
Ce mai lipsea in aceasta ecuatie? Ca PNG-ul lui Gigi Becali sa isi confirme statutul de balon de sapun si sa se sparga singur. Ceea ce s-a si intamplat. Aici Traian Basescu chiar nu a avut nevoie de o implicare directa, jocurile fiind foarte direct transate chiar de finantatorul Stelei. Acesta a ales cel mai nepotrivit moment pentru a incerca sa demonstreze societatii ca este mai tare decat o legenda autentica si ca isi permite sa faca absolut orice. Umilirea lui Gheorghe Hagi - episod transmis de toate televiziunile in cel mai direct si vizibil mod cu putinta - a fost eroarea prin care Gigi Becali a fost readus cu picioarele pe pamant. Alegerile europene (la care oricum PNG avea sanse mai mici decat la niste alegeri normale) vor consfinti aceasta decadere, probabil chiar
printr-un rezultat socant de mic.
Mai exista partide care sa pericliteze victoria PD la aceste alegeri? UDMR-ul a fost "rezolvat" chiar din timpul verii, cand Traian Basescu a girat afirmarea unei miscari de nealiniere in randul maghiarimii. Prin sustinerea mai mult sau mai putin directa a radicalilor maghiari - o miscare pe care Basescu ar putea cu greu sa o explice electoratului sau, UDMR a fost aruncat intr-o criza, in prezent avand foarte mult de lucru pentru a refideliza propriul electorat. Iar PRM, singurul partid care ar mai fi putut face ceva, este de mai mult timp intr-o cadere accentuata de tot mai mica apetenta a lui Vadim de a activa public.
Ceea ce se va intampla in aceasta saptamana, cand toate partidele vor incerca sa ii ia fata presedintelui, probabil prin angajarea raspunderii guvernului, astfel incat Basescu sa ramana fara obiectul muncii, va fi un nou exemplu despre "asa nu". Partidele ostile presedintelui continua sa creada ca lupta se poarta cu mecanisme politice. Prin urmare, nu vor intelege ca miza este una electorala. Basescu are nevoie de un pretext legitim de a activa alaturi de PD in aceasta campanie (sau de a oferi, indirect, argumente electoratului sa voteze PD). Un referendum ii da acest pretext. Detaliile sunt nesemnificative. Nu conteaza ce lege va vota guvernul si nici ce sistem de vot va fi precizat pe buletinul de vot. Nu conteaza nici participarea la vot sau daca un referendum va fi sau nu validat. Conteaza doar mesajul de campanie pe care Basescu il va afisa - "Ajutati-l pe Basescu sa schimbe clasa politica nereformata". Acest mesaj, indiferent de forma in care va fi imbracat, va ajunge foarte direct la electorat. Si, cu acest mesaj, PD va castiga detasat.
Foarte interesant este ce va urma dupa aceasta victorie (meritata, de altfel, de partidul lui Basescu, in contextul in care adversarii sai sunt inexistenti). Fiindca, in timp ce aceiasi lideri obsedati doar de calcule politice vor diseca metodele prin care vor incerca sa il obstructioneze si mai mult pe locatarul de la Cotroceni, in tara se va intampla un fenomen major: victoria PD (despre care va rog sa remarcati ca vorbesc ca un dat) va fi semnalul catre acea masa larga de politicieni de ocazie care constituie candidatii pentru alegerile locale. Resursele (de toate felurile) vor fi orientate catre castigatori, fiindca asa s-a intamplat mereu in Romania. Iar victoria de la alegerile europene (evenimentul atat de minimalizat in aceste luni de toata lumea) va reprezenta primul pas in castigarea unor alegeri care chiar vor conta. Dar atunci va fi prea tarziu pentru restul partidelor.

Dan Sultanescu este directorul executiv al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO