Opinii

De ce a câştigat PSD-ul atât de detaşat alegerile: când te duci la supermarket şi cumperi pâine şi ulei, nu plăteşti cu competitivitatea, ci cu creşterea salariului minim şi cu ”scăderea de TVA”

De ce a câştigat PSD-ul atât de detaşat alegerile:...

Autor: Cristian Hostiuc

11.12.2016, 23:27 56589

PSD a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie 2016, obţinând chiar peste cele mai optimiste aşteptări. Conform ultimelor sondaje, PSD depăşeşte 45%, în timp ce PNL se învârte în jurul la 20%, adică la mai puţin de jumătate.

Cred că mai degrabă PSD a câştigat alegerile decât PNL le-a pierdut. Mai mult a fost un vot pozitiv pentru PSD din motive economice, poate pentru prima dată de foarte mult timp.

Creşterea salariului minim de la 700 de lei la 1.250 de lei brut în patru ani a rămas în mintea alegătorilor PSD. O treime din salariaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar o creştere a acestuia a însemnat enorm.


Vreţi România să fie mai capitalistă şi fără criză de personal? Avem nevoie de un premier/guvern care să semneze trei lucruri: creşterea salariului minim la 2.000 de lei, angajaţii să “plătească” dacă pleacă mai repede de doi ani dintr-o firmă, iar companiile să poată angaja sau da afară personal mult mai repede

Români, puneţi-vă centurile: urmează un val de investiţii fără număr, scăderi de taxe şi impozite, sute de mii de noi locuri de muncă, dublarea salariilor şi reducerea birocraţiei la jumătate


Punerea la îndoială de către guvernul tehnocrat, şi de PNL a unei creşteri viitoare a salariului minim, pe motive de competitivitate, nu îi determină pe oameni să le dea votul. Când te duci la supermarket nu plăteşti cu competitivitatea, ci cu salariul. Electoratul PNL-ului nu trăieşte din salariul minim pe economie, deci creşterea lui nu contează, îi este indiferentă.

Scăderea TVA, prima dată la alimente, de la 24% la 9%, şi apoi de la 24% la 20% pentru toate celelalte produse, a fost pusă în dreptul PSD-ului, iar consumatorii cu venituri mici nu au uitat acest lucru.

De asemenea creşterile de pensii au fost puse în dreptul PSD-ului.

Toate aceste măsuri fiscale au ajutat economia să crească, iar alegătorii care au ieşit la vot şi au votat PSD-ul au făcut-o pentru acest lucru.

De partea cealaltă, guvernul tehnocrat a fost identificat cu PNL şi cu Klaus Iohannis, şi nu i s-a pus nimic alături economic într-un mod pozitiv. Dimpotrivă, tehnocraţii au fost tocaţi, pe motiv de incompetenţă, iar realitatea a demonstrat acest lucru într-un fel sau altul.

Alegătorii vor dezvăluiri, vor sânge în lupta anti-corupţie, ţin cu DNA-ul şi cu Codruţa Kovesi, dar vor şi ceva în loc, pentru că la finalul zilei trebuie să meargă la supermarketuri, au rate la bancă de plătit, vor o casă sau o maşină.

Salariile la stat au crescut cu peste 20%, dar acest lucru nu a fost contabilizat de PNL, guvernul tehnocrat sau Klaus Iohannis. Funcţionarii de stat, care miros în orice moment competenţa unui director, secretar de stat sau ministru, s-au îndreptat către PSD.

Guvernul tehnocrat, susţinut de PNL, a venit la putere pe un val al Facebook-ului, al tragediei Colectiv, dar acest lucru nu poate ţine de foame un an de zile.

Cei care ar fi trebuit să voteze cu PNL-ul nu au venit la vot, pentru că nu aveau de ce. Premierul Dacian Cioloş este mai mult văzut ca un om al USR-ului, iar acest lucru s-a contabilizat în dreptul acestui partid, mai mult decât la PNL.

Platforma lui Cioloş nu este platforma PNL-ului, un partid înghiţit de PD-L.

Generaţia Millennials sau Facebook nu a găsit un punct de reper în PNL, în oamenii propuşi de acest vechi partid, şi de aceea nu i-au dat votul. Cei care s-au dus la vot au votat cu USR şi cu ALDE. Un procent poate s-a dus şi la PMP-ul lui Băsescu, care este la limită dacă intră sau nu în Parlament.

Poate lumea nu crede în programul economic al lui Dragnea, cu fonduri suverane, cu cinci autostrăzi etc., dar este de ajuns dacă creşte din nou salariul minim pe economie de la 1.250 de lei la 1.750 de lei şi nu vor părăsi acest partid.

Iar acest lucru este cel mai important, ca votanţii tăi să te voteze, nu să câştigi de la alţii. În sumă absolută, probabil că PSD nu are mai multe voturi, dar a fost de ajuns ca votanţii PNL să stea acasă, pentru că nu aveau pentru ce să vină la vot.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO