Opinii

De ce este bună măsura creşterii salariului minim

Autor: Dan Armeanu

21.10.2018, 14:39 3850

Propunerea de majorare a salariului minim este o masura ce are efecte pozitive in plan economic si social tinand cont de specificul si conditiile actuale ale economiei romanesti. De ce este buna aceasta masura de majorare a salariului minim?

In primul rand, cresterea salariului minim este benefica pentru economie deoarece imbunatateste potentialul de crestere a economiei pe termen lung si mareste contributia factorului munca asupra cresterii potentiale a PIB-ului.

In al doilea rand, aceasta masura ar avea un impact pozitiv asupra cresterii economice. In acest sens, prin intermediul unei estimari pe baza unei regresii simple dintre PIB real ajustat sezonier si salariul minim brut real, se observa ca o variatie a ratei de crestere a salariului minim real de 1pp ar putea avea un impact de aproximativ 0,08pp in scenariul actiunii acestui factor izolat.

Dar, luand in considerare si alti factori precum numarul de salariati remunerati cu salariul minim (aproximativ 1,5 milioane), ponderea consumului in PIB (aproximativ 77%), partea din salariul minim care se duce in consum, influenta pe care o are modificarea salariului minim asupra masei salariale si valoarea coeficientului de corelatie dintre variabile, atunci influenta majorarii cu 10% a salariului minim brut asupra cresterii economice este in jur de 0,5 pp.

In al treilea rand, impactul cresterii salariului minim brut asupra inflatiei este foarte redus, asa cum reiese dintr-un model simplu de regresie realizat in perioada 2001Q1-2018Q3.

Astfel, tinand cont si de alti factori precum si de corelatia foarte redusa dintre variabile, o crestere de 10% a salariului minim poate conduce la un impact de aproximativ 0,13 pp asupra inflatiei cu un lag de trei trimestre.

In al patrulea rand, masura cresterii salariului minim ar avea impact pozitiv asupra pietei muncii, in conditiile in care cererea de forta de munca este ridicata si nu poate fi satisfacuta. Cresterea salariului minim din ultimii ani a fost determinata mai mult de conditiile din piata muncii si mai putin de actiuni guvernamentale, cauza principala fiind problemele intampinate de companii in satisfacerea nevoilor privind forta de munca. Mai mult, nivelul actual al salariului minim în România este redus, situându-ne pe antepenultimul loc în UE.

In al cincilea rand, din punct de vedere social ar fi o masura benefica pentru ca aproximativ 30% dintre salariati obtin venituri la nivelul salariului minim. De o crestere a salariului minim cu aproape 10% vor beneficia aproximativ 1,5 milioane de persoane aflate in zona de saracie,    ajutandu-i sa-si plateasca intretinerea, datoriile la banca sau sa-si asigure minimul de hrana.

Nu in ultimul rand, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, in multe din tarile lumii tendinta este de majorare a salariului minim iar o scadere a acestuia este asociata de studiile de specialitate cu masuri de austeritate care au ca efect scaderea economica.

Potrivit unui studiu realizat de Eurofound (fundaţia UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă), in cea mai mare parte a tarilor europene, in anul 2017 s-a inregistrat o crestere a salariului minim. Astfel, din 22 de ţări analizate, 19 ţări au înregistrat o creştere a salariului minim legal în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 ianuarie 2018 în termeni nominali, dintre care 18 şi în termeni reali.

In 2015, Germania a introdus salariul minim pe ora pentru anumite ramuri economice iar de aceasta masura au beneficiat aproximativ 4 milioane de angajati. Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariul minim s-a majorat, de la 1 ianuarie 2018 este obligatoriu pentru toate ramurile economice si nu se mai admit exceptii iar urmatoarea crestere va fi la 1 ianuarie 2019. Mai mult, conform Ministerului Federal al Muncii si Protectiei Sociale din Germania, 80% din populatie este in favoarea salariului minim iar introducerea acestuia este cea mai importantă reformă social-politică din ultimii ani, fiind considerata o poveste de success. Numeroase joburi prost plătite anterior au devenit locuri de muncă cu asigurări sociale, populaţia activă a crescut şi s-au mărit şi salariile.

Susţinerea creşterii salariului minim s-a realizat si in cea mai liberala tara a lumii, fiind sustinuta de cei mai mari economisti ai lumii. Astfel, in 2014, în SUA, 75 de economişti americani au semnat o scrisoare prin care îndemnau la creşterea salariului minim, printre aceştia numărându-se laureaţii premiului Nobel Joseph Stiglitz, Kenneth Arrow, Eric Maskin, Peter Diamond, Robert Solow, Michael Spence, Thomas Schelling şi o serie de alţi economişti renumiţi, cum ar fi Larry Summers, Emmanuel Saez, Dani Rodrik, Daron Acemoglu etc. Prin această scrisoare se susţinea că în literatura de specialitate există numeroase studii care arată că majorarea salariului minim a avut un efect negativ nesemnificativ sau nu a avut niciun efect negativ asupra ocupării forţei de muncă chiar şi în perioade mai grele pe piaţa de muncă. Mai mult, cei 75 de economişti susţin că cercetarea ştiinţifică a demonstrat că o creştere a salariului minim ar putea avea un efect stimulativ asupra economiei.

In final, as vrea sa reamintesc ca si in Romania a fost publicata o scrisoare in 2014 dar impotriva cresterii salariului minim (http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2014-12-8-18776579-0-scrisoare-deschisa-salariul-minim.pdf). Conform acestei scrisori, cresterea salariului minim este considerata o masura anti-sociala si distructiva pentru economie. Atat de “distructiva” a fost pentru economie incat s-au creat de atunci mai mult de 466.000 de locuri de munca, rata somajului a scazut la minimul istoric de 4,5% iar rata somajului in randul tinerilor a scazut cu mai mult de 23%. Mai mult, in presa economica (https://www.zf.ro/opinii/sunca-17247890) a aparut ideea ce consta in taierea salariului minim drept “solutie pentru redresarea Romaniei”. Aceasta este chiar mai nociva decat taierea cu 25% a salariilor in 2010 si majorarea peste noapte a TVA de la 19% la 24%, masuri care au avut efecte distructive in economie si care au necesitat o perioada de aproximativ 8 ani pentru ca economia sa revina la conditiile de dinainte.

In concluzie, marirea salariului minim are impact pozitiv asupra cresterii economice si dezvoltarii pe termen lung, nu afecteaza inflatia, este determinata mai mult de conditiile din piata muncii in care companiile intampina greutati in satisfacerea nevoilor privind forta de munca, tine cont de specificul economiei romanesti si se inscrie in tendintele actuale din economiile europene.

PROF. UNIV. DR. DAN ARMEANU

FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

ASE-BUCURESTI

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO