Opinii

De ce nu-şi pune nicio instituţie problema că, dezincriminând abuzul într-o funcţie publică, guvernul comite el însuşi un abuz pentru care trebuie să răspundă?

De ce nu-şi pune nicio instituţie problema că,...

Autor: Iulian Anghel

19.01.2017, 14:39 3879

V-am dat, săracilor, 2,5 miliarde de euro şi acum faceţi gât? V-am dat fandosiţilor din companii un miliarde de euro şi acum faceţi figuri?

Măsurile sociale luate, la începutul anului, de guvernul controlat de Liviu Dragnea, alături de majorările salariale impuse la finele lui 2016 de aceeaşi putere, costă bugetul 11,6 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro). Iar eliminarea accizei de 7 eurocenţi, a taxei pe stâlp şi reducerea cu un punct a TVA (bani care rămân în bună parte la companii), lasă în buget un gol de 5,5 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro). În total 17 miliarde de lei, adică 2% din PIB-ul estimat pentru 2015, de 815 miliarde de lei.

“Toate măsurile din programul de guvernare vor fi puse în practică, pentru că programul de guvernare a fost votat de popor!” Săptămâni întregi, PSD a repetat aceste lozinci. “Lucrăm pentru popor!”, “Luptăm pentru popor!”

Nu a fost de ajuns şi au inventat povestea cu “gaura de 10 miliarde de lei” care i-ar împiedica să facă un buget în 2017 pentru binele poporului. Pentru binele lor, nimic, ei doar cu sacrificiile (a se vedea lamentările lui Liviu Dragnea că nu poate ajunge prim-ministru “deşi meritam”).

Până într-o zi când, mai degrabă de nevoie decât de voie, de sub tejghea a apărut nota de plată: golim şi noi puţin închisorile pentru a-i face scăpaţi pe câţiva şmecheri, prieteni de-ai noştri, nu-i aşa că nu-i mare deranj? Mai punem prag pentru abuzul în serviciu pentru că graşii partidului nu se mişcă prea lesne prin meandrele legislaţiei anticorupţie, dar nu-i mare bai, aşa-i? Mai securizăm nişte poziţii prin compromiterea eventualilor derbedei-tradatori cărora le-ar trece prin cap să ne dea în gât, ba chiar facem în aşa fel încât – doar nu vă supăraţi dintr-atâta lucru! - să putem să fim anchetaţi doar dacă ne turnăm singuri. Păzeşte-ne doamne de prea multă votkă pentru că în rest ne păzeşte legea!

Iar în vremea asta voi mergeţi pe burtă, ce, voi nu v-aţi luat partea? Cine vă majora pensiile, salariile, cine vă dădea gratuitate pe CFR, dacă nu eram noi?

Premierul Sorin Grindeanu apără măsurile cu dedicaţie pentru ştăbimea partidului – Liviu Dragnea la loc de cinste - cu tupeu de valutist de acum 25 de ani: Aici e terenul meu, restul valea!

“Constituţional şi respectând legea, guvernul are voie să dea ordonanţe de urgenţă. Nu guvernul Grindeanu a inventat aceste lucruri. Fostul mare guvern tehnocrat a dat ordonanţă de modificare a Codului penal în urmă cu câteva luni. Eu n-am văzut să fie asemenea scandaluri.”

Da, guvernul are dreptul să dea ordonanţe de urgenţă, dar are guvernul dreptul să dea ordonanţe de urgenţă cu dedicaţie? Dezincriminând, în bună măsură, abuzul în funcţie, trecut sau viitor, al unui demnitar sau funcţionar public, nu comite un abuz? Nu a comis guvernul deja un abuz când a ascuns de ochii publicului ordonanţele de urgenţă pe care era pregătit să le adopte în şedinţa din 18 ianuarie? Nu a încălcat legea transparenţei, 52/2003, care cere adoptarea la lumina zilei şi după dezbateri a legilor? Ba da. Toate de mai sus înseamnă un abuz care îl egalează în gravitate doar pe cel comis în 2012 când instituţiile statului au fost făcute una cu pământul, când legile au fost schimbate fără explicaţii, în favoarea unei găşti politice, doar ca PSD şi PNL să poată atunci să-l demită pe duşmanul comun Traian Băsescu.

Într-un astfel de context ministrul justiţiei ceruse cu câteva zile înainte ridicarea de către Consiliul European a monitorizării Justiţiei în România pentru că Justiţia ar fi independentă. Chiar prea independentă, după cum putem constata mai jos!

Ce a observat premierul Grindeanu, la capătul unei zile în care Blitzkrieg-ul penal i-a eşuat?

"Toată lumea îşi doreşte un stat de drept, toată lumea îşi doreşte să reducem cât mai mult din corupţie, toate lucrurile care fac o Românie dreaptă, o Românie normală. Dar o Românie normală înseamnă şi respectarea drepturilor fiecărui cetăţean la un proces echitabil şi corect, fără abuzuri. România normală nu înseamnă abuzuri, nu înseamnă amestecul puterilor în stat şi nici măcar ca una din puterile din stat să fie mai puternică decât alta, ci înseamnă un echilibru. Din punctul meu de vedere, în acest moment nu există acest echilibru."

Care este puterea care nu asigură echilibrul? Sunt trei în stat: legislativă, executivă şi judecătorească. Pe cea executivă o deţii, cu cea legislativă eşti bot în bot. Rămâne, aşadar, puterea judecătorească. Cea care nu oferă cetăţenilor dreptul la “un proces echitabil” şi care nu asigură “echilibrul” puterilor în stat. De aceea eşti tu chemat să adopţi ordonanţe pe ascuns, ca să corectezi nedreptăţi!

Această lipsă de pudoare manifestată în spaţiul public este de rău-rău augur. Nu poţi controla deocamdată căruţa Justiţiei? Îi iei caii!

Felul în care coaliţia PSD-ALDE procedează, încă de la începutul mandatului, oferă doar perspective negre. Ce încredere să ai într-un stat care-şi apără corupţii schilodind legile? Care vorbeşte pe nas de “democraţie” (demos şi kratos – puterea poporului) dar batjocoreşte interesul public şi acţionează ca o putere oligarhică a cărei singură lege este abuzul de putere?

Secole la rând, locuitorii Constantinopolului au avut pâine gratis. Dar cine ar fi îndrăznit să cârtească împotriva basileului, mai bine nu s-ar fi născut.

Tentativa de a cumpăra mulţimile este veche de când lumea. PSD-ALDE nu au adus nimic nou, nici acum, nici în alegerile din ultimii ani. Au împărţit zeci de miliarde de lei mituind mulţimile şi acum aşteaptă ca acestea să tacă în faţa abuzurilor lor, a binemeritatei lor răsplăţi. De aceea mirarea ministrului justiţiei în faţa protestele de miercuri seară are doza ei fie de naivitate, fie de aroganţă: “Mi se pare că oamenii aceştia nu sunt informaţi corect”.

PSD fost votat în 11 decembrie de 45% dintre cei prezenţi la vot. Dar acest 45% înseamnă doar 17% din totalul celor cu drept de vot. Şi încă ceva: chiar dacă ar fi fost votat de toţi cei 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot, votul oamenilor nu a însemnat pentru PSD un cec în alb pentru furt. Nu cred că există vreun partizan al PSD care să susţină că şefii de consilii judeţene sau primarii pot fura nestingheriţi.

Tupeul guvernului arată însă asaltul este abia la început. Este de rău şi pentru cei care au votat şi pentru cei care nu au votat PSD-ALDE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO