Opinii

De ce oamenii supradotaţi intelectual nu reuşesc în afaceri?

De ce oamenii supradotaţi intelectual nu reuşesc în afaceri?

Autor: Adrian Cojocar

14.01.2013, 18:50 9114

Zilele trecute am vizionat o emisiune "Vrei să fii milionar" de la americani care mi-a atras atenţia prin ideea pe care o promova. Un individ cu un IQ de 195, cotat în media ca fiind peste cel al lui Isaac Newton sau Albert Einstein şi promovat drept cel mai inteligent american în viaţă, se întrecea cu nu mai puţin de 100 de oameni în cunoştiinţe de cultură generală pentru milionul de dolari pus în joc.

Prestaţia geniului din timpul emisiunii a fost mai mult decât modestă. După ce a răspuns la câteva întrebări uşoare de început şi s-a folosit de toate opţiunile ajutătoare pentru a răspunde corect la alte două întrebari de dificultate medie, americanul pe nume Christopher Langan nu a mai dorit să continue şi s-a mulţumit cu cei 250.000 de dolari pe care-i acumulase până atunci.

Explicaţia ? Americanul abia mai păstra un contact cu civilizaţia şi nu era la curent cu lucruri elementare din lumea cotidiană.
Documentându-mă despre viaţa lui Langan am aflat că acest individ care ar putea să schimbe din temelii paradigmele societăţii omeneşti, teorie pe care a expus-o într-unul dintre interviuri, duce o viaţă foarte modestă. Locuieşte retras de civilizaţie într-o fermă unde creşte 20 de vaci şi două lame alături de soţia lui, de asememenea supradotată intelectual, după ce în tinereţe a fost body-guard şi muncitor în construcţii.

Nu poţi să nu te întrebi de ce oameni precum Christopher Langan, care sunt într-un fel superiori celor mai mulţi dintre noi, având o memorie şi o inteligenţă ieşită din comun, nu au propriul "imperiu" în lumea afacerilor şi nu reuşesc să-şi facă loc la vârful bunăstării capitaliste sau de ce colegul din liceu care abia reuşea să treacă clasele a ajuns manager sau antreprenor de succes?

Viaţa americanului este un bun exemplu care arată că o capacitate intelectuală mai mult decât generoasă nu te ajută să câştigi mai mulţi bani. Genialitatea poate fi chiar un handicap când vine vorba de succesul în afaceri.

În primul rând persoanele foarte inteligente sunt cunoscute în general ca având un comportament retras, iar în lumea afacerilor a fi sociabil este una dintre precondiţiile pentru a reuşi. Chiar dacă ai o idee genială de afaceri cineva trebuie să te susţină financiar ca să o pui în practică. Trebuie să-ţi dezvolţi conexiuni cu persoane care se învârt în cercuri cât mai înalte care dispun de sume suficiente şi să te faci plăcut pentru a câştiga încrederea atât a finanţatorilor cât şi clienţilor. Ori mare parte din persoanele inteligente sunt foarte încrezute, chiar antipatice şi nu au puţini prieteni pentru că au o atitudine superioară.

Faptul că cei mai mulţi dintre aceştia trăiesc retras şi se afundă în lumea teoriilor pe care le născocesc, cum este şi cazul lui Christopher Langan, care nu avea nici măcar un televizor în casă, limitează foarte mult posibilităţile de a cunoaşte "piaţa", de a fi la curent cu ultimele tendinţe şi evenimente care pot fi exploatate în domeniul afacerilor.

Dacă ne uităm în topul celor mai bogaţi 500 de oameni de afaceri din România cu greu putem identifica genii, ci mai degrabă oameni foarte dedicaţi scopurilor lor şi care au beneficiat la un moment dat de o conjuctură favorabilă.

De altfel majoritatea covârşitoare a studiilor la nivel internaţional arată că IQ-ul contribuie cel mai puţin la reuşita unei persoane în viaţă şi mai mult contează inteligenţa emoţională.

Adrian Cojocar este redactor ZF pe Pieţe de capital


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO