Opinii

De ce Tigrul Est European are nevoie de China. Şi de ce Colosul are nevoie de România

De ce Tigrul Est European are nevoie de China. Şi de ce...

Autor: Cristian Socol

25.11.2013, 11:08 2663

Scriam in iulie ca vizita PM in China este un eveniment. După mulţi ani de tatonări, România dă un semnal concret de refacere  a relaţiilor economice cu a doua mare economie a lumii (12 % din PIB mondial). Proiectele energetice si de infrastructură, dar şi altele, pot fi sustinute din surse alternative de finantare, China avand rezerve record de peste 3,4 trilioane USD in martie 2013. Diversificarea relatiilor comerciale aduce valoare adăugată României mai ales in conditiile in care pietele europene stagnează pe termen mediu.  

Marti la Bucuresti, premierul Chinei si un desant de investitori chinezi vor sta la masa cu Premierul Romaniei. Li se vor alatura premieri din alte 15 state din regiunea Europei Centrale si de Est. In fapt reprezentantii a 16 state membre/candidate UE, economii ce totalizeaza agregat aproape 2% din PIB mondial si 1,7% din populatia mondiala. 

Cateva argumente pentru a sustine importanta acestui eveniment pentru Romania.

  1. Deschiderea catre a doua economie puternica a lumii. România poate beneficia de dorinţa Chinei de a investi in tari emergente, dinamice si competitive.. Strambatul din nas la auzul numelor anumitor tari este o tactica depasita si nu tine loc nici de foame si nici de sete in timpurile pe care le traim.  Avem nevoie de acest summit si de re-deschiderea relatiilor comerciale cu China, un partener comercial traditional al Romaniei. Summitul respecta Acordul de Parteneriat Strategic incheiat de China cu Uniunea Europeana. 
  2. Schimbarea de paradigma. O deschidere puternica spre piete traditionale, pierdute in ultimele doua decenii inseamna a depasi nivelul de saturatie al functiei de productie al economiei romanesti. Inseamna productie mai mare, inseamna o crestere economica dincolo de 3%, reprezinta un stimul pentru cresterea numarului de locuri de munca si exporturi.
  3. O alta mentalitate. Gandire globala si actiune locala, pe termen scurt, regionala pe termen mediu. Romania trebuie sa depaseasca atitudinea fatalista de tara cu potential nefolosit. Trebuie sa fie ancora pentru tarile din regiune. Trebuie sa isi mentina blazonul obtinut, acela de Tigru al Europei Centrale si de Est. A ramane in paradigma dependentei aproape totale de pietele din Uniunea Europeana reprezinta o greseala economica de incepator. Diversificarea relatiilor comerciale presupune deopotriva reducerea riscului dar si posibilitatea mentinerii contributiei ridicate a motorului exporturi la cresterea economica pe termen mediu. Inseamna cresterea ponderii produselor exportabile – tradables – in total productie agregata, cu efecte positive asupra cresterii de competititate / crestere de venituri / locuri de munca.
  4. Intelegerea clara a nevoii pe care Tigrul Est European o are fata de „energia” Chinei. Intr-o perioada dominata de incertitudine, cand investitiile fug acasa din economiile emergente, avem nevoie de surse alternative de finantare. Ne trebuie aceste investitii. Avem nevoie de locurile de munca create din aceste investitii. Este necesar sa mergem la un alt nivel pe cresterea economica. Trebuie sa depasim pragul de 3% pe rata de crestere a PIB real. Avem nevoie sa marim exporturile spre piata Chinei, in conditiile in care prognozele arata ca piata europeana va ramane anemica in urmatorii ani. Trebuie sa diversificam relatiile comerciale. A ramane cu 71% comert cu UE este riscant, cade piata europeana cadem si noi. Avem nevoie de refacerea bazei industriale. Tintim atingerea VAB din 1989 in preturi comparabile, pentru prima data dupa Revolutie.
  5. Intelegerea clara a nevoii pe care Colosul Chinez o are fata de Tigrul  Est European. China are nevoie de o piata dinamica precum ce a Romaniei si de o poarta de intrare pe piata UE pentru a mentine o crestere economica de 10%, crestere care asigura echilibrul intern intr-o societate chineza puternic polarizata. China are nevoie sa-si plaseze parte din cele 3500 miliarde dolari rezerve valutare cu randament cat mai ridicat – este nevoita sa faca investitii in economii emergente stabile din punct de vedere macroeconomic. China are nevoie de materii prime si este interesata sa investeasca in producerea lor. China are nevoie de alimente pentru ca are deficit in domeniu dar si din cauza climei neprietenoase. Trebuie sa hraneasca totusi 1,35 miliarde de oameni. Pozitia geostrategica a Romaniei favorizeaza puternic interesele Chinei.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO