Opinii

De ce vopseşti cioara, George Dandin?

 De ce vopseşti cioara, George Dandin?

Foto: Gabriel Pantiru

Autor: Iulian Anghel

15.11.2011, 15:03 1409

Fondul de pensii al militarilor creşte, dar pensiile nu cresc. Păi cum? Luni seară preşedintele Traian Băsescu pe TVR şi fostul ministru al muncii, Marian Sârbu pe un alt post nu au prea au ştiut să explice bine situaţia. Dar au susţinut că pensiile militarilor nu cresc deşi din datele bugetului reiese că fondul alocat pensiilor speciale creşte cu 17%, în comparaţie cu situaţia de dinainte de recalcularea lor, în vreme ce fondul pensiilor publice creşte cu doar 0,05% în 2012.

Ce mai spun apărătorii legilor speciale? Că pensiile militare au crescut la gradele inferioare, la subofiţeri care mor prin Afganistan. Cine ţi-a vândut povestea asta George Dandin? Câţi pensionari militari au murit în Afganistan?

Un an de zile Guvernul şi-a făcut un titlu de glorie din reevaluarea legislaţiei pensiilor. Dar noua lege a pensiilor a majorat deficitul bugetului de pensii cu o treime în primele luni ale lui 2011.

Potrivit noii legislaţii, oamenii ar urma să primească pensii potrivit propriilor contribuţii, iar până în 2020 acestea sunt indexate cu rata inflaţiei şi majorate cu 50% din procentul de creştere economică. Dar Guvernul şi-a blocat propria lege şi acum pa indexare, ceea ce înseamnă că, de fapt, pierderea la pensie va fi în acelaşi procent cu rata inflaţiei şi de anul ăsta şi de anul viitor. Dar se vede că acest lucru nu este aplicat militarilor. Păi de ce? O pensie specială medie netă este de peste 2.200 de lei. Aproape dublu faţă de salariu mediu net. Pai dacă pensii de 500-600 de lei sunt îngheţate, de ce le majorezi pe cele de peste 2.000 de lei? Şi dacă amâni prin act administrativ decizii ale instanţelor care te obligă să le dai profesorilor banii pe care i-au cârtigat în baza unor legi date tot de tine, de ce nu îi tratezi pe toţi la fel?

Că militarii au avut salarii mari şi au salarii mari este pentru că au o meserie dificilă. Bun. Recalcularea pensiilor s-a făcut ca şi cum ei ar fi contribuit la bugetul public de pensii, deşi militarii nu au contribuit niciodată la aşa ceva. Dar tu ai ţipat doi ani la pensiile nesimţite şi ai promis că o să le duci în jos. Ceea ce ţi-a ieşit a fost o majorare a pensiilor speciale. Adică a veniturilor acelor pensionari care nu au contribuit. Iar tu te răţoieşti la cei cu pensii mici şi le reproşezi că au ajuns în situaţia asta pentru că nu au contribuit destul.

Oare este întâmplător că în fruntea Armatei este un general care are partid? Că cele 160.000 de pensii speciale ar putea însemnat tot atâtea voturi într-o urnă?

Eu nu vreau să cred asta George Dandin. Dar tu probabil că o crezi, deşi nu o spui. Ai grijă George Dandin. Viaţa în înalta societate nu este ferită de primejdii.

N. red: George Dandin este un personaj dintr-o comedie a lui Moliere care are tendinţa de a înşela fiind la rândul său înşelat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO