Opinii

De la Simona Halep la impozitarea performanţei. Poate că România ar trebui să-i taxeze mai puţin pe cei care fac performanţă în toate domeniile şi nu mai mult

De la Simona Halep la impozitarea performanţei. Poate...

Autor: Octavian Bădescu

08.10.2017, 14:22 1142

Sambata a fost o zi mare. Simona isi ocupa meritatul loc in istorie. Si devine legenda. Numarul 1 mondial.

De cativa ani incoace, o prezenta constanta in primele 10 jucatoare de tenis ale lumii, Simona aduce Romaniei in ansamblu, prin extensie tuturor cetatenilor ei, beneficii de imagine incomensurabile.

Acelasi lucru l-a facut si Ilie Nastase a fost numarul 1 mondial in urma cu aproape 50 de ani. O legenda care a adus Romaniei mai mult renume decat miliarde de euro investite in marketing de tara. Si am mai avut de-a lungul timpului sportivi si nu numai sportivi, conationali, care au fost la un moment dat recunoscuti ca cei mai buni din lume la ceva. Respect !

De Simona Halep am auzit prima data in contextul in care si-a sacrificat sanii pe altarul tenisului. Ziua in care a fost evident ca va deveni o stea. O fata cu o astfel de putere nu putea avea un alt destin.

Am trait victoriile de la Madrid, finala de acum 3 ani de la Roland Garros, victoria la zero cu Serena, finala din Franta, sfertul de la Wimbledon din acest an si multe alte momente, unele care ne-au produs o nespusa fericire. Pentru toate aceste momente ii multumim Simonei, asa cum i-am multumit lui Hagi, lui Popescu sau Nadiei Comaneci – o alta legenda, primul 10 din istoria gimnasticii. Respect !

Acest articol este deci despre respect. Si despre nefericita practica a penalizarii financiare a performantei. Si despre necesitatea unor abordari alternative, inovative.

Pentru ca Romania sa ajunga cea mai buna din lume la recompensarea performantei.

Intr-o lume in care vorbim prea mult despre impozitarea progresiva si despre cat de mult castiga elitele, fie ca sunt din sport, din afaceri, din medicina sau din orice altceva, poate ca a venit momentul sa se schimbe fundamental atat discursul, cat si abordarea.

Sa vorbim despre cat de mult platesc impozite la stat aceste elite, in raport cu cat consuma acesti oameni din serviciile publice. Sa vorbim despre cum politicul de la noi si probabil din multe alte locuri intelege sa penalizeze performanta, in loc sa o trateze asa cum se cuvine.

Oameni ca Simona Halep aduc acestei tari un renume net superior celui adus de stradaniile oricaror oameni ca noi. Si platesc impozite cu ghiotura, permanent, an de an.

Dar, chiar si in anul in care ajungi numarul 1 mondial, sa platesti din castigurile tale taxe de cateva milioane de euro catre bugetul tarii careia ii aduci oricum un renume de nepretuit ?

Cate ajutoare de stat si cate pensii speciale sunt acordate in aceasta tara, cate milioane de euro sunt deturnate sau risipite aiurea ? Legendele merita premiate si motivate in a fi recunoscatoare acestei tari, din pacate avem prea putine ca sa nu o facem.

Poate ca a venit deci momentul sa vorbim despre nevoia de impozitare regresiva. Sa vorbim despre cum poti fi taxat mai putin procentual atunci cand propria performanta iti genereaza castiguri mai mari, pentru a stimula mai multi oameni sa castige si poate ca chiar si incasarile bugetare ar fi mai mari, daca unii sunt ingrijorati de scaderea acestora.

Si sa vorbim despre cum putem recompensa o legenda, macar in anul in care devine cea mai buna jucatoare de tenis din lume, statul sa ii returneze sau sa gaseasca o formula pentru a o scuti de impozite.

Macar atat sa faca managementul politic din Romania pentru o sportiva de elita a acestei tari.

Poate fi un inceput al unei abordari logice si in respect pentru producatorii de resurse. Si daca am fi prima tara din lume care decide aceasta, cu atat mai mare ne va fi renumele: Romania stie sa-si rasplateasca performerii.

Solidaritate ? Da – cu Simona Halep, legenda din Carpati !

In final, un citat din Simona: “Multa lume m-a intrebat cum de reuseste Romania sa aduca atat de multe fete in Top 50. La un moment dat cred ca am fost 7 in Top 100. Consider ca faptul ca nu avem o scoala propriu-zisa de tenis si sustinere financiara ne face sa muncim mai mult”.

Poate ca ar fi cazul sa facem o paralela si sa ne gandim la faptul ca, cu cat mai multe resurse financiare vor fi puse la dispozitia statului sau redistribuite unor oameni, cu atat ne rapim si le rapim posibilitatea de a performa mai bine ca tara si de a trai mai bine ca indivizi.

Respect, Simona ! Si felicitari !

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO