Opinii

Degeaba faci un MBA, degeaba îţi pierzi nopţile învăţând pentru CFA, degeaba te pregăteşti să fii printre cei mai buni într-un domeniu! Sunteţi nişte fraieri, doar nişte votanţi!

Degeaba faci un MBA, degeaba îţi pierzi nopţile învăţând pentru CFA, degeaba te pregăteşti să fii printre cei mai buni într-un domeniu! Sunteţi nişte fraieri, doar nişte votanţi!

Autor: Cristian Hostiuc

01.04.2012, 20:18 19723

Luni, săptămâna trecută, când atenţia tuturor camerelor tv se îndrepta către Tony Blair, fostul premier britanic aflat la Bucureşti să-i îndeplinească lui Victor Ponta, liderul PSD, un vis şi să spună că nu mai există dreapta sau stânga în mod tradiţional şi că lumea s-a schimbat şi dacă nu eşti "fashion" din punctul de vedere al gusturilor publicului, poţi să stai mulţi ani în opoziţie, partidele au schimbat şefii şi au numit unii noi în două instituţii de supraveghere financiară - CNVM (piaţa de capital) şi CSSPP (pensiile private).

Luni după amiază au venit la comisiile de specialitate din Parlament schimbările în plic, iar marţi CNVM şi CSSPP, instituţii care reglementează şi supraveghează pieţe financiare de peste 30 miliarde de euro, aveau alte conduceri şi alţi membri. Schimbările au fost atât de fulgerătoare şi neaşteptate, încât rămâi fără glas şi te întrebi dacă aceiaşi oameni care vin cu plicul, care fac schimbările în 24 de ore sunt tot aceia care ţin legile prin sertare cu anii.

Oricum astea sunt amănunte.

Ce este mai dărâmător este cum îşi dau partidele mâna când trebuie să-şi pună oamenii în funcţii. Şi cine sunt oamenii pe care îi susţin în funcţii de răspundere publică. În faţa camerelor de televiziune, Victor Ponta nu mai are cuvinte în vocabular prin care să descrie dezastrul economic lăsat de Boc şi guvernarea lui, în schimb nu s-a auzit niciun cuvânt când şefa de cabinet a lui Boc Ştefania Ferencz a fost numită membru al CNVM. Nu a rupt nicio masă de indignare că PDL şi Boc au trimis să supravegheze piaţa de capital pe cineva care nu are nicio legătură cu acest domeniu, iar această trimitere nu este altceva decât o recompensă, o rentă politică. Păi cum să facă scandal dacă PSD a venit şi şi-a numit un vicepreşedinte, Gheorghe Marcu, şi i-a prelungit mandatul de comisar Dorinei Mihăilescu, cea cu care Ponta a făcut echipă la cabinetul premierului Adrian Năstase acum un deceniu.

Iar la Comisia de Supraveghere a Pensiilor a fost numit, tot aşa într-o înţelegere transpartinică, Marian Sârbu, fost lider al PSD, actualmente preşedinte al UNPR şi cel care acum 10 ani nu era favorabil pensiilor private obligatorii. Ironia vieţii. Acum trebuie să le supravegheze.

Eu pot înţelege numirile politice, dar nu ştiu cum ar putea explica cei care le fac, adică liderii partidelor politice care pentru acest lucru îşi dau mâna pe sub masă, celor care cred şi îşi învaţă copiii că şcoala, pregătirea continuă, profesionalismul, specializarea te ajută să ajungi om mare. A fi membru al CNVM sau CSSPP sau CSA (asigurări) este ca şi cum ai fi un membru în consiliul de administraţie al BNR. O dată la 5 ani, numai 28 de români - 9 la BNR, 7 la CNVM, 5 la CSSPP şi 7 la CSA - au şansa şi onoarea să ocupe o asemenea funcţie publică, unde ar trebui să-ţi pui în slujba ţării, a unui bine public, toate cunoştinţele şi experienţa acumulate anterior şi să nu laşi ca aceste pieţe - bancare, de capital, asigurări, pensii private, unde sunt economiile şi investiţiile tuturor românilor, şi ale celor puternici şi ale celor slabi, şi ale celor bogaţi şi ale celor săraci - să fie deva­lizate şi pierdute de alţii ca la ruletă.

Şi pentru această supraveghere şi reglementare nu eşti plătit cu salariul mediu pe economie, ci cu peste 10.000 de euro pe lună net, cel puţin în cazul preşedinţilor şi al vicepreşedinţilor.

Ce-i poate spune Ponta şi Boc unui român care a fost învăţat că după ce termină facultatea în ţară poate e bine să îşi caute şi o bursă în afară, să umble din birou în birou să găsească bani pentru un MBA, să piardă nopţile învăţând tone de formule matematice pentru un CFA, totul pentru a face diferenţa când se pune problema unei promovări sau a obţinerii unui post mai bun, mai bine plătit, unde poţi aduce valoare adăugată? Ce să le spună Boc, Ponta, Băsescu, Oprea, Kelemen Hunor sau ce lideri politici mai avem? Sunteţi nişte proşti, nişte fraieri! Învăţaţi degeaba, vă pierdeţi nopţile aiurea învăţând la matematică, management sau ce cursuri or mai fi pe la un MBA, care oricum vă ştergeţi undeva cu el, nu vă foloseşte la nimic. Nu în politică. Cine i-a făcut agenda zilnică a lui Boc în ultimii 7 ani e mai bună decât toate cursurile voastre, decât toată pregătirea voastră, decât toată specializarea voastră! Numele ei şi al celorlalţi erau pe lista venită în plic pentru numire. Nu ale voastre. Voi sunteţi nişte anonimi, care sunteţi buni numai să ascultaţi şi să vedeţi cum se păruiesc politic (în spate e aceeaşi gaşcă) şi să-i mai şi votaţi! În rest, voi aţi ieşit din joc, nu sunteţi buni la nimic altceva, decât să plătiţi taxe şi impozite.

Nu am nimic împotriva d-nei Ştefania Ferencz ca nume, nu o cunosc şi nu ştiu nimic despre pregătirea ei. Dar modalitatea de numire a ei, ca de altfel a tuturor, arată cum judecă clasa politică.

M-aş bucura ca peste ani să pot pune în dreptul d-nei Frencz ca şi comisar CNVM o realizare care a schimbat o întreagă piaţă de capital, aşa cum în dreptul lui Louis Schweitzer, fost CEO Renault şi fost şef de cabinet acum 30 de ani al unui premier francez, stă Dacia de 5.000 de euro şi tot ce este Dacia astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO