Opinii

Despre aptitudini la European Business Summit 2012

 Despre aptitudini la European Business Summit 2012

Autor: Dan Luca

01.05.2012, 14:27 156

Locuiesc de 15 ani în Belgia, mai precis în Bruxelles-ul european. Găsesc formidabil cum a reuşit acest "oraşel" să se adapteze şi "să se deschidă" structurii comunitare. Să găzduieşti sediul principalelor instituţii europene şi "armata" lobby-ului european pare o adevărată probă de foc. Belgienii au privit-o însă ca pe o oportunitate. În prezent Uniunea Europeană este o adevărată "industrie" locală. Astfel a ajuns regiunea Bruxelles pe podiumul dezvoltării în UE, după "bogatele" Londra şi Luxemburg. Da, este acelaşi clasament cu analiza a 268 de regiuni europene, în care regiunea de Nord-Est din România este ultima.


Sectorul de afaceri belgian se adaptează oportunităţilor europene. European Business Summit (EBS) este poate cea mai vizibilă expresie a beneficiului proximităţii geografice. Patronatul belgian (FEB), mai concret Divizia de Relaţii Internaţionale, a propus patronatului european (BusinessEurope) organizarea în Bruxelles a unui eveniment de referinţă pentru industria europeană. Prima ediţie a avut loc în anul 2000, iar de atunci la doi ani, organizatorii au încercat să impună un eveniment supranumit "Davos-ul european". Afacerea a prosperat, şi de aceea EBS este un eveniment anual începând din 2006. Câteva idei despre această manifestare: 2.000 de participanţi, 5 comisari europeni, câteva zeci de parlamentari europeni, câteva sute de CEO de companii şi câteva zeci de ziarişti europeni, toate la un buget de peste două milioane de euro.


EBS 2012 a avut loc pe 26 aprilie şi a fost axat pe tema "Talentelor pentru Creştere Economicã". A fost un real succes, cu invitaţi de cel mai înalt nivel precum
Herman van Rompuy, José Manuel Barroso, Mario Monti sau Elio Di Rupo.

Prin vocea Preşedintelui BusinessEurope, Jurgen Thumann, oamenii de afaceri europeni şi-au exprimat sprijinul pentru politica curajoasă de ieşire din criză. De asemnea s-a subliniat importanţa de a defini împreună marile priorităţi, nefiind indicată o serie interminabilă de revendicări adresate politicienilor. "Câteva obiective, clare şi uşor de comunicat", asta doreşte business-ul european. Jürgen Thumann afirma că Europa trebuie "să educe în vederea angajării", în contextul în care în prezent sunt peste 4 milioane de posturi vacante, iar candidaţii nu pot aplica neavând aptitudinile necesare.

Exemplele pozitive la acest capitol sunt ţările care au introdus modelul german, care îmbină pregătirea teoretică cu practica - Austria, Elveţia şi Danemarca. Propunerea lui Thumann este de a asigura susţinere financiară europeană pentru statele membre care încep reforma sistemului educaţional naţional în acest sens.

Deşi costisitor, sistemul dual de pregătire a absolvenţilor îşi demonstrează eficacitatea prin succesul industriei germane, cu tradiţie în pregătirea vocaţională a angajaţilor. Mă întreb, în România, unde schimbările din ultimii ani au buimăcit sistemul de învăţământ nu ar fi mult mai normal să se apeleze la o metodă de înnoire a acestuia prin susţinerea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ şi sectorul privat?

Am avut onoarea să particip încă din 2002 la EBS-uri (la 9 din cele 10 ediţii) şi experienţa acumulată cu astfel de ocazii e deosebită. Când te gândeşti că la noi patronatul român se luptă în a arăta comunităţii de afaceri că UE este importantă şi că este bine ca din când în când să mai existe ceva "policy papers" româneşti despre legislaţia sectorială europeană...

Poate nu este rău ca şi România să iasă cu ceva din anonimat, cu ceva plăcut. De ce nu chiar un "Balcan Business Summit" - congres anual organizat la Bucureşti? Polonia are deja un asemenea eveniment "Central European Economic Forum" în Krynica (urmatoarera ediţie 4-6 septembrie 2012).

Dan LUCA este directorul Reţelei Europene EurActiv şi profesor la universităţi din Bruxelles, Gorizia (Italia) şi Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO