Opinii

Despre credibilitatea BNR. Fapte, nu vorbe

Autor: Cristian Socol

12.02.2014, 16:04 939

Consider ca Banca Nationala a Romaniei, de departe institutia cu cea mai mare expertiza economica din tara noastra, trebuie sa ramana in afara jocurilor si a declaratiilor politice. La vorbe, trebuie sa raspunda cu fapte. Analiza acestor fapte ne va conduce spre o concluzie simpla: Banca Centrala reuseste sa-si atinga in mod consistent tintele, ajutata fiind si de conduita prudenta a politicii fiscal bugetare. Independenta Bancii Centrale trebuie pastrata ca o garantie pentru mentinerea sustenabila a credibilitatii in viitor.

Sunt cativa indicatori, a caror evolutie ne arata modul in care Banca Centrala a reusit sau nu sa treaca in mod consistent peste trade off ul strict necesar intre actiunea instrumentelor de politica monetara, fiscal-bugetara si politicile structurale.

Anul 2013 a reprezentat un exemplu de bune practici privind balansul intre tintele BNR, atingerea acestora fiind explicata de stabilitatea preturilor (IPC la 1,55% minim istoric vezi Fig 1), un curs de schimb stabil (se vede din Fig 2 volatilitatea redusa a leului fata de euro, comparativ cu alte monede ale tarilor din jur), stimularea cresterii economice (in numai 10 luni avand loc o reducere a ratei dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 3,50%, minim istoric, fapt ce a permis scaderea puternica a ratei dobanzilor la credite si implicit stimuli pentru relansarea creditarii, investitiilor s.a.), macroprudentialitate (Romania are un sistem bancar lichid, solvabil, neavand probleme legate de salvarea vreunei banci, asa cum am vazut in multe tari) si ancorarea unor anticipatii dezinflationiste.

Figura 1 Evolutia IPC si a inflatiei CORE2 ajustat

Sursa: INS, BNR, 2014

Figura 2 Evolutia cursului de schimb Eur Ron si analiza comparativa

Sursa: INS, BNR, 2014

Prin conduita anticiclica atat in faza de expansiune (majorari puternice ale RMO si ale ratei dobanzii de politica monetara dar si inasprirea normelor de creditare) cat si in faza de recesiune (vezi ciclul de reducere a ratei dobanzii de politica monetara si a RMO), BNR a demonstrat ca nu este “disperata sa atinga tinta de inflatie”, inchizand practic orice discutie legata de acordarea unei importante asimetrice atingerii tintelor de inflatie si stimularii cresterii economice. Practic, prin mentinerea unei inflatii joase si credibile, a demonstrat ca nu agreaza metoda “loveste si fugi”. Ca merge pe castiguri sustenabile de crestere economica si putere de cumparare, in dauna unei volatilitati excesive.

Nesperat, chiar de necrezut in urma cu cativa ani, Romania indeplineste in 2014 toate criteriile de convergenta nominala prevazute de Tratatul de la Maastricht. Am putea intra mecanismul ERM II, anticamera Zonei Euro, daca politica monetara independenta ar putea fi inlocuita fara costuri mari cu mecanisme de ajustare pregatite sa absoarba socurile asimetrice ce pot lovi o tara ce intra in clubul European. Din pacate, mai avem de lucrat la convergenta reala.

Am spus intr-o declaratie anterioara ca anul 2013 reflecta probabil cel mai bun mix de politici macroeconomice pe care l-a avut Romania in perioada postdecembrista. Nu este nevoie sa detaliez, stim cu totii ca potenta politicii monetare poate fi limitata puternic de o politica fiscal bugetara neglijenta, am trait cu totii asta in perioada 2005-2009. Castigurile pe partea de politica monetara nu aveau anvergura de acum daca politica fiscal bugetara nu ajuta cu o consolidare calitativa, cu deficite gemene si datorie publica mici, sub nivelul pragului de sustenabilitate si cu o reducere de amplitudine a dependentei de sursele volatile de finantare externa.

Sunt mai multe. Ma opresc aici. Faptele vorbesc destul. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO