Opinii

Despre investiţii personale, aversiune la pierdere şi consiliere financiară

Despre investiţii personale, aversiune la pierdere şi...

Autor: Mihail Ion

10.03.2014, 19:19 1254

Urmare a îmbunătăţirii condiţiilor macroeconomice interne şi a contextului global caracterizat prin dobânzi joase, nivelul ratelor dobânzilor a ajuns şi în România la minime istorice, valori nominale de 2% pe an pentru economisirea în euro sau 3% la lei reprezentând  pentru unii deponenţi (investitori) motive care i-ar putea face interesaţi de alternative la instrumentele de economisire clasice.

Teoria si practica financiara ne arata insa ca pentru obtinerea unor randamente mai ridicate ar trebui sa toleram un oarecare nivel de risc (fluctuatie a valorii portofoliului), iar pe termen lung plasamentele in actiuni aduc randamente mai ridicate decat alte plasamente.  Cu toate acestea, diversificarea detinerilor dincolo de instrumentele purtatoare de dobanda este inca timida in Romania si progreseaza intr-un ritm relativ lent. O privire asupra pietei fondurilor de investitii este ilustrativa in acest sens. Fac referire la aceasta piata pentru ca unele dintre instrumentele cele mai facile pentru a efectua plasamente orientate catre burse sunt fondurile mutuale. O comparatie regionala  a  investitiilor persoanelor fizice in fonduri ne arata faptul ca ponderea fondurilor care investesc si in actiuni in totalul activelor fondurilor este cea mai mica in Romania, de doar 5%, fata de peste 20% in Ungaria, sau intre 40 si 50% in Cehia, Slovacia sau Polonia. Asadar, 95% din totalul banilor investiti in fondurile locale au preferat  tot fonduri care la randul lor investesc in obligatiuni sau depozite bancare, adica tot produse cu profil de risc conservator.

Extinzand judecata la totalul activelor financiare ale populatiei (fara a ne limita la fondurile mutuale) observam tot o pondere foarte mica a actiunilor, mai mult decat atat o parte importanta dintre detinerile curente au fost acumulate in actiuni ale Fondului Proprietatea inainte de listarea la bursa sau in ultimele oferte publice derulate de stat.

Care ar putea fi motivele pentru o astfel de atitudine defensiva? In primul rand e usor de constatat un profil relativ conservator, cel mult moderat al majoritatii celor care au reusit sa acumuleze economii. O analiza calitativa pe care am efectuat-o pe un esantion de clienti ne arata o asumare redusa a riscului, o frica de pierdere, atitudine confirmata si de studii sociologice. Pentru doi din trei romani “e mai bine sa nu te întinzi mai mult decat ti-e plapuma”. Asumarea redusa a riscului este prezenta si atunci cand e vorba despre atitudinea romanilor in privinta deschiderii unei afaceri, doar 30% sunt in dezacord cu faptul ca “nu merita niciodata sa risti ca sa pornesti o afacere” O opinie similara publicata in Business Magazin a fost exprimata de curand si de către domnul Florin Talpes, care a citat Global Entrepreneurship Monitor, conform căruia Romania ocupa pozitii modeste in ceea ce priveste rata antreprenoriatului, dar ocupa un loc in primele cinci cand vine vorba despre teama de esec.

Pe langa cele enumerate mai sus, o atitudine prudenta a investitorilor este legata si de dobanzile relative ridicate pana de curand, preferinta pentru plasamente pe termen scurt, un contact relativ redus cu piata financiara pana acum, o bursa locala putin dezvoltata, putine povesti de succes legate de emitenti, produse financiare sau investori, interes pentru activele reale (piata imobiliara), cel putin in perioada premergatoare declansarii crizei financiare.

La cele de mai sus se adauga o incredere redusa a consumatorilor.  Dintre toate tarile Europei Centrale si de Est, Romania a suferit dupa 2008, conform datelor Comisiei Europene, cel mai mare declin al increderii , iar recuperarea este lenta.

Asadar, ne confruntam cu o remunerare redusa a depozitelor, cel putin dintr-o perspectiva istorica, de asemenea cu o retinere a romanilor in a-si asuma riscuri, intr-o perioada care nu e caracterizata de prea mult optimism. Care ar putea sa fie insa solutiile care ar putea incuraja un prim pas catre diversificarea detinerilor personale?  Mentionez mai jos cateva variante simple, evident acestea putand fi dezvoltate impreuna cu un consilier financiar:

-          Identificarea partii din resursele acumulate despre care se cunoaste faptul ca nu vor avea o utilizare imediata, asumarea unor orizonturi de detinere mai lungi pentru acestea si plasarea lor intr-un portofoliu diversificat. Se pot obtine astfel castiguri mai mari decat la depozite, de asemenea riscul de pierdere pe termen mediu este redus daca se evita deciziile emotionale. Calcule efectuate pe datele din piata americana in ultimii 80 ani arata ca un portofoliu diversificat format din 80% obligatiuni si 20% actiuni a adus pierderi pentru o perioada de detinere de 1 an in aproape 10% din situatii, insa pe o perioada de 3 ani in doar 0,3% din cazuri. De asemenea, un portofoliu diversificat format din 50% obligatiuni si 50% actiuni a generat randamente negative pe o perioada de 1 an in 18% din cazuri, insa pe o perioada de detinere de 5 ani incidenta pierderilor este de asemenea aproape de zero,

-          Perioada de detinere mai lunga poate fi asociata si cu investirea periodica. Plasarea unor sume constante in timp (de exemplu 1000 RON pe luna) ne va permite sa obtinem un cost mediu de achizitie mai mic decat media cotatiilor dintr-o anumita perioada. Se va intampla acest lucru pentru simplul motiv ca vom cumpara mai putine actiuni sau unitati de fond in lunile cand preturile actiunilor sunt ridicate, iar cu aceiasi 1000 RON vom cumpara mai multe actiuni in lunile cand cotatiile bursiere sunt scazute,

-          Plasamente in produse investitionale cu participare la crestere, dar cu capital protejat/garantat sau cu participare variabila la piata de actiuni. De exemplu, in Ungaria, tot pe fondul scaderii dobanzilor, astfel de fonduri au depasit 20% din totalul subscrierilor investitorilor,

-          Participarea la ofertele publice de listare, unde in general preturile de oferta sunt stabilite sub valoarea de piata a emitentilor, de asemenea investitorii persoane fizice pot achizitiona actiuni la un pret discountat fata de ceilalti investitori. Bineinteles, listarile companiilor de stat (Electrica, Hidroelectrica) ar putea fi considerate oportunitati reale doar daca se va avea in vedere protejarea micilor investitori. Chiar daca Romgaz a fost o ocazie foarte buna pentru primul pas catre bursa, investitorii de retail nu au putut-o exploata cu adevarat, in final alocarea fiind mult mai mica decat ordinele acestora,

-          Accent mai mare pus de actorii pietei (banci, brokeri, administrator de fonduri) pe consilierea financiara, pentru  identificarea solutiilor de diversificare adecvate fiecarui investitor. 

Asadar, progresul in diversificarea finantelor personale are solutii pentru situatia cu care ne confruntam, putem deveni mai “antreprenori” in modul cum ne investim economiile. Cultura de piata financiara se poate dezvolta beneficiind de consiliere din partea  furnizorilor de servicii financiare, prin intermediul unor plasamente adecvate. Iar daca asumarea de riscuri este progresiva, atunci frica de esec poate fi invinsa.

 

Mihail Ion este Presedinte Raiffeisen Asset Management, presedintele comitetului de investitii al Raiffeisen Bank, de asemenea Presedintele CFA Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO