Opinii

Dilema antreprenorului: CEO sau proprietar?

Dilema antreprenorului: CEO sau proprietar?

Autor: Florentina Şuşnea

23.02.2018, 12:39 379

Dacă un antreprenor nu face diferenţa între rolul de proprietar şi rolul de CEO, compania în care este implicat este pe un drum greşit. Directorul General (CEO) este un angajat cu funcţie de decizie care primeşte salariu, în timp ce proprietarul are un rol decizional şi ia dividende. CEO-ul are resposabilitatea rezultatelor companiei garantând cu funcţia, proprietarul îşi asumă riscul reuşitei afacerii garantând cu capitalul.

Cele două roluri au responsabilităţi diferite care îşi găsesc corespondent, printre altele, şi în contabilitatea companiei. În timp ce CEO-ul are o obligaţie de rezultat, corelată în mod direct cu indicatori de performanţă pe care trebuie să-i atingă, cum sunt profitul net sau creşterea veniturilor, ceea ce contează pentru proprietar sunt dividendele. CEO-ul se ghidează în principal după indicatorii financiari în funcţie de care îi este măsurată performanţă. Pentru aceasta contabilitatea este un instrument de control şi un set de principii care trebuie respectate şi aplicate coerent altfel este penalizabil cu funcţia sau chiar juridic.

Separarea între control şi dreptul de proprietate este mecanismul esenţial pentru ca CEO-ul să fie lăsat să-şi facă treaba, utilizând instrumente de management profesionist şi pentru ca proprietarul să nu confunde bugetul companiei, în fapt banii acesteia, cu buzunarul propriu. Din punct de vedere contabil şi legal compania este o entitate separată.

 Dacă nu au un Board of Advisors, această separare a rolurilor are multiple beneficii pentru companiile antreprenoriale:

1.             Sarcina operaţională este preluată de CEO în timp ce proprietarul are un rol consultativ cu privire la direcţia strategică a companiei.

2.             Delegarea deciziilor către CEO, care are la rândul său o structură de conducere solidă la nivelul fiecărei funcţii de bussines, îl păzeşte pe proprietar de riscul micro-managementului şi de stres.

3.             Managementul profesionist recurge la instrumente de testare a planurilor de dezvoltare, la urmărirea rezultatului economico-financiar, la suprapunerea obiectivelor personale cu cele organizaţionale şi mai puţin la ego-ul unei singure persoane.

4.             Angajările sau concedierile se fac după criterii clare prin aplicarea unor procese şi practici care să fundamenteze decizia de angajare, concediere sau training a angajaţilor.

5.             În cazul unui CEO, deciziile vor fi rezultatul unor consultări cu top managementul care poate să-i opună chiar rezistenţă, în timp ce alonja proprietarului poate să blocheze orice opinii diferite de ale lui.

6.             Asumarea unor riscuri calculate în cazul CEO-ului care trebuie să dea socoteală pentru deciziile strategice în timp ce proprietarul nu dă seama nimănui şi poate face pariuri strategice foarte riscante bazate pe instinct/fler şi luate foarte rapid.

7.             Lipsa experienţei proprietarului şi experienţa CEO-ului în scalarea afacerii după accesarea de capital de la o instituţie bancară sau fond de investiţii evidenţiază încă o dată importanţa separării rolurilor.

Oportunitatea angajării unui CEO diferă de la o companie la altă, de la o industrie la cealaltă, de la o situaţie la alta. Când se întâmplă, acest moment atestă creşterea companiei la un nivel de complexitate ce merită intervenţia unui manager profesionist. Tranziţia de la un leadership a cărui sursă de autoritate derivă din calitatea de proprietar către un leadership ce derivă din ştiinţa de a conduce este necesară şi obligatorie pentru accesarea unei alte trepte de dezvoltare a afacerii. e

Abordarea potrivită a antreprenorului faţă de companie nu trebuie să fie cea a unui părinte care îşi controlează excesiv copilul, ci a celui care înţelege că, doar lăsându-l să-şi asume independenţa va ajunge un adult responsabil şi dezvoltat armonis. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu compania pe care o înfiinţezi, o creşti şi apoi, dacă îi vrei binele şi vrei să o vezi MARE, trebuie să o laşi să se dezvolte independent de influenţa ta! 

Florentina Şuşnea, Managing Partner, PKF Finconta

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO