Opinii

Dle Ponta chiar aveţi bani?

Dle Ponta chiar aveţi bani?

Autor: Iulian Anghel

07.04.2015, 19:58 2457

Anul trecut nu aveau bani, acum se scaldă în ei: avem un excedent de 5,4 mld. lei, avem acoperită în buget scăderea TVA!.

Dacă te uiţi pe prezentarea făcută azi de premier la guvern, în momentul în care a explicat cum va acoperi golul rezultat în urma reducerii TVA la 9% la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică te cuprinde mirarea: în T1 la buget au venit cu 3,3 mld. lei mai mulţi bani decât îşi programaseră Finanţele (a programat venituri de 50,1 mld. lei şi a obţinut venituri de 53,4 mld. lei). Cheltuielile au fost cu 7,4 mld. lei mai mici decât estimase ministerul de resort (care a programat cheltuieli de 55,4 mld. lei şi a cheltuit efectiv 48 mld. lei).

Prin urmare, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli în T1 2015 este de 5,4 mld. lei, bani suficienţi, spune dl Ponta, ca să acopere golul bugetar rezultat din scăderea TVA, impact socotit la 5 mld. lei în 2015.

Aplauze pentru performanţele guvernului!

Trebuie să vedem execuţia bugetară din primele trei luni ca să ne dăm seama de unde sunt veniturile în plus şi de unde au fost tăiate cheltuielile. Dar, la două luni, lucrurile stau aşa: venituri în plus sunt în principal din TVA (plus 20% faţă pe primele luni din 2014, adică 1,6 mld. lei), din accize (plus 14%, adică 500 mil. lei) şi impozit pe salarii (plus 11%, adică 400 mil. lei). La cheltuieli, scăderile au fost operate de la bunuri şi servicii (minus 11%, adică 577 mil. lei), de la cheltuieli de capital (minus 40%, adică 500 mil. lei), de la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (minus 35%, adică 336 mil. lei), de la subvenţii (minus 40%, adică 400 mil. lei) şi de la dobânzi (minus 16%, adică 244 mil. lei).

Veniturile, aşa cum au fost prezentate astăzi de premier, au crescut în T1 cu 6,2% faţă de program şi cu 10% faţă de T1 2014. Cheltuielile au scăzut însă cu 13,3% faţă de program şi sunt egale cu cele din 2014.

Premierul le-a cerut astăzi miniştrilor să cheltuiască banii pe care îi au pentru proiecte susţinând că are în Trezorerie 18 miliarde de lei pentru care nu ia o dobândă decât de 0,3% şi este păcat.

Ei, aici lucrurile sunt mai complicate. Dacă premierul ar dat acest sfat la începutul anului, iar miniştrii săi l-ar fi urmat, dacă cheltuielile bugetului ar fi fost cele programate de Ministerul Finanţelor (55,4 mld. lei), excedentul bugetar de 5,3 mld. lei cu care se laudă dl Ponta acum nu ar fi fost decât un deficit de 2 mld. lei, în ciuda creşterii veniturilor cu 3,3 miliarde de lei peste cele anticipate. Altfel spus: faţă de un deficit programat în T1 de 5,3 mld. lei, Finanţele ar fi avut unul de 2 mld. lei. Cu ce bani se mai lăuda guvernul acum?

Anul trecut nu erau bani. În T1 2014 veniturile au fost realizate în proporţie de 94,6% faţă de program. Bugetul a rămas în ţinta de deficit prin reducerea cheltuielilor faţă de program (89% în T1). În prima parte din 2014 guvernul a introdus două noi taxe (taxa pe stâlp şi acciza de 7 eurocenţi la litrul de combustibil). Asa au venit şi mulţi bani la buget. Este adevărat că în ultimele luni a fost redusă CAS cu 5 puncte şi că dezastrul anticipat de unii nu s-a produs. Dar la fel de adevărat este că excedentul înregistrat în noiembrie 2014 a fost rezultatul gâtuirii cheltuielilor, primele sacrificate fiind investiţiile. Şi, ca să nu rămână cu banii în buzunar din cauza programării proaste, guvernul a rambursat în decembrie TVA în avans de 1,5 mld. lei, ceea ce a făcut ca, măcar parţial, încasările din TVA să crească cu 20% la două luni din 2015. Acum excedentul din T1 anunţat de guvern este tot rezultatul gâtuirii cheltuielilor (aproape un miliard de lei fiind redus tot de la cheltuielile de capital – investiţii din buget - şi programe finanţate din fonduri UE).

Aveţi bani dle Ponta? Sentimentul de anul trecut când aţi redus CAS era că o faceţi din considerente electoarale. Cum a fost, cum n-a fost, măsura se dovedeşte bună, dar costă, cum e şi firec: minus 400 mil. lei încasări din CAS în primele două luni. Reducerea TVA este bună şi aşteptată de piaţă. Dar, în condiţii normele, în condiţiile în care bugetul ar fi fost executat aşa cum a fost programat (de ce se mai fac atunci programări?) Finanţele ar fi fost pe deficit, nu pe excedent.

Excedentul cu care se laudă guvernul este artificial, chiar dacă realitatea este vă veniturile au crescut cu 10%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO