Opinii

Dorin Pena, director general Cisco: România poate face mai mult pentru a facilita colaborarea între mediul privat şi învăţământ în cercetare & dezvoltare

Dorin Pena, director general Cisco: România poate face...

Autor: Dorin Pena

13.12.2017, 15:14 342

Forumul Economic Global a publicat recent Raportul Competitivităţii Globale, ediţia 2017. Topul nu a adus schimbări majore nici pentru liderii clasamentului, dar nici pentru România, în sensul în care ne aflăm cam pe acelaşi loc ca şi anul trecut, la mijlocul clasamentului, pe poziţia 68 din 137 de ţări. Liderul competitivităţii globale rămâne Elveţia, urmată de Statele Unite ale Americii care şi-a inversat poziţia în top cu Singapore, urmate de Olanda şi Germania.

Dincolo de analizele locale, pentru fiecare ţară în parte, raportul ne arată că progresul economic este condiţionat de vunerabilitatea financiară care influenţează abilitatea economiilor diferitelor state de a finanţa inovaţia şi adoptarea tehnologiei, de abilitatea ţărilor emergente de a beneficia de pe urma creşterii inovaţiei şi de flexibilitatea pieţei muncii şi asigurarea protecţiei angajaţilor pentru creşterea competitivităţii în pragul celei de-a patra revoluţii industriale.

Conform raportului, ritmul şi impactul transformărilor tehnologice creează oportunităţi fără pecedent şi pot determina schimbări structurale ale societăţii. Companie de tehnologie fiind, inginerii noştri au contribuit la crearea Internetului şi a reţelelor aşa cum le ştim noi astăzi. Susţinem deja de câţiva ani faptul că digitalizarea aduce oportunităţi fără precedent, dar şi provocări. Tehnologii precum IoT, cloud, mobilitate, machine learning sau inteligenţa artificială schimbă industrii întregi. Verticala în care operăm noi, IT şi telecomunicaţii, se află chiar în mijlocul acestui vortex, alături de industriile media, finanţe şi retail, şi urmate îndeaproape de producţie, educaţie şi sectorul medical.

Dacă ne gândim că până în 2020 în fiecare oră un milion de dispozitive noi se vor conecta la reţea, vom înţelege şi mai bine de ce sunt necesare inovaţii majore în reţelistică. Digitalizarea se bazează pe reţele, acestea nu au fost niciodată mai importante ca astăzi, dar în acelaşi timp nici presiunea exercitată asupra lor nu a fost atât de mare. Reţelele de generaţie viitoare vor fi bazate pe intenţie, vor traduce automat nevoile afacerii în limbaj tehnologic. Vor fi sisteme intuitive care anticipează acţiunile, detectează şi rezolvă anomaliile, elimină ameninţările de securitate când apar şi evoluează şi învaţă continuu. Aceste schimbări vor influenţa de asemenea piaţa muncii, însă nu în sensul înlocuirii omului cu maşina, ci al eficientizării şi facilitării unei disponibilităţi mai mari a resurselor umane pentru operaţiuni cu valoare adăugată. Hai să ne gândim ce ar însemna să nu avem deloc automatizare  şi toate operaţiunile realizate în prezent prin comenzi simple să fie făcute de oameni, când avem deja câţiva ani buni în spate de când vorbim de lipsa specialiştilor.  

Aşadar, nu ne lipseşte inovaţia, însă ritmul în care o implementăm este problema. Ce putem face pentru a creşte ritmul, care sunt zonele cu potenţial pentru România? Conform raportului World Economic Forum, pregătirea tehnică, în care intră de la disponibilitatea celor mai noi tehnologii, la numărul de abonamente şi la accesul la Internet în bandă largă, este pilonul cu al doilea cel mai bun punctaj pentru România, după climatul macroeconomic. Însă există loc de creştere, în special în ceea ce priveşte rata de absorbţie a tehnologiei la nivelul firmelor, cu atât mai mult cu cât, încă de acum doi ani avertizam că valul digitalizării nu va lăsa nicio companie în urmă. Ce ar ajuta România să devină mai competitivă ar fi creşterea transferului tehnologic şi atragerea de investiţii străine directe.

Inclusiv la nivel local avem potenţial pentru a inova. Calitatea institutelor de cercetare din România ne-a asigurat un loc 57 în top, iar ca număr de patente suntem pe locul 51. Însă putem face mai mult pentru facilitarea colaborării mediului privat cu sistemul de învăţământ în domeniul cercetării şi dezvoltării.

Un alt pilon cu potenţial este educaţia. Avem specialişti foarte buni, recunoscuţi în lume. Suntem pe un merituos loc 23 la calitatea educaţiei în domeniul matematicii şi al ştiinţelor, însă per total, sistemul educaţiei este evaluat ca fiind slab şi ne poziţionează pe locul 115 între celelalte state. Dar faptul că avem un învăţământ tehnic de calitate trebuie să ne dea imboldul de a face performanţă şi la celelalte niveluri educaţionale şi specializări.

Nu în ultimul rând, pentru a avea o piaţă a muncii sănătoasă, odată formaţi specialişii, trebuie să învăţăm să îi păstrăm, dar şi să atragem noi talente. 

Dorin Pena este directorul general al Cisco România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO