Opinii

Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, propune un Guvern de tehnocrati si reducerea la jumatate a numarului de bugetari. Sunteti de acord cu el?

Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, propune un Guvern de tehnocrati si reducerea la jumatate a numarului de bugetari. Sunteti de acord cu el?
10.07.2009, 00:00 133

Ca o reactie la campania ZIARULUI FINANCIAR privind responsabilitatea oficialilor statului fata de deriva economiei, Doru Lionachescu, un cunoscut bancher de investitii de la Capital Partners, propune doua soluti pentru iesirea din criza: guvern de tehnocrati si injumatatirea posturilor bugetare.

Daca sunteti de acord cu pozitia lui, trimiteti un comentariu semnat si cu adresa de email valida.

Romania se indreapta cu o viteza atat de mare spre un colaps al finantelor publice, incat nu mai e timp pentru jumatati de masura. Actuala coalitie la putere trebuie sa-si asume esecul guvernarii si sa sprijine singura solutie realista pentru traversarea crizei in conditii rezonabile: desemnarea unui premier tehnocrat, fara coloratura politica, al carui singur scop sa fie nu iesirea din criza, ci supravietuirea financiara a Romaniei pana cand economiile mari ale lumii se vor reintoarce la crestere, tragandu-ne astfel si pe noi dupa ele.

Un astfel de guvern tehnic, de sacrificiu, neavand aspiratii politice si obiective electorale, ar putea avea spatiul de manevra pentru a lua imediat o serie de masuri radicale, in lipsa carora mi-e teama ca ne indreptam catre haos. Miza este infricosatoare: riscam sa pierdem in urmatoarele 12 luni tot ce am acumulat in ultimii 20 de ani.

Noul guvern trebuie sa-si propuna un singur obiectiv, logic, realizabil, usor de inteles si de asumat de opinia publica - reducerea la jumatate a cheltuielilor bugetare in cel mai scurt timp. De aceea i-am zis „Guvernul minus 50%". Este imperativ sa inlocuim abordarea haotica, nefocalizata, hei-rupista a actualului guvern cu focalizarea maxima pe un singur obiectiv, cel mai important in actuala faza a crizei economice - reducerea drastica a jafului care se petrece in prezent pe banii contribuabilului roman.

Logica definirii acestui unic obiectiv prioritar porneste de la situatia dramatica in care ne gasim in prezent, legata de ponderea imensa a cheltuielilor salariale bugetare in PIB - de aproape doua ori mai mare decat media tarilor europene mult mai bogate decat noi. Pana cand nu vom reusi sa aducem aceste cheltuieli in limita sustenabilitatii economice, nu sunt sanse sa repornim economia, ba, mai mult, intarzierea ajustarii acestei monstruozitati structurale a bugetului Romaniei amaneteaza sine die prosperitatea generatiilor viitoare.

In timpul crizelor, credibilitatea guvernului si a liderilor politici este cel mai important atu. Din nefericire, actualul guvern si-a epuizat resursele de credibilitate mult mai rapid decat speram, in parte, e adevarat, datorita conjuncturii economice. In mare parte insa, guvernul s-a decredibilizat prin propriile acte, deviind sistematic de la principiile fundamentale ale actului guvernarii in perioade critice: consecventa, echitate si intransigenta. Tocmai de aceea, noul guvern, de sacrificiu, va trebui sa respecte dumnezeieste cele trei principii de mai sus, in fiecare zi, pentru fiecare masura pe care o ia si referitor la orice persoana. Credibilitatea se castiga greu, se pierde foarte repede si e aproape imposibil de recastigat odata ce ai pierdut-o.

Reducerea la jumatate a cheltuielilor publice trebuie sa se aplice de sus in jos in toate structurile administrative centrale si locale, mergand adanc in tesatura sociala. Oamenilor trebuie sa le dai obiective clare, usor de inteles si de urmarit, iar reducerea la jumatate este - pe langa logica economica - una dintre cele mai simple operatii aritmetice. Presedintia si Parlamentul trebuie sa-si reduca aparatele la jumatate, guvernul trebuie restructurat la jumatate, toata pleiada de sugative bugetare atarnatoare trebuie taiate la jumatate, daca nu eliminate.

Cum se poate face? Simplu, iata cateva idei: in aparatul guvernamental trebuie sa ramana numai ministerele-cheie; taierea incepe cu ministerele-sinecura: Turism, IMM, Cultura, Tineret, acestea trebuie sa dispara, activitatea lor utila (daca exista?!) fiind preluata de un nucleu restrans de specialisti in ministerele limitrofe.

Mergand un pas mai jos, in ministerele care raman (Finante, Energie si Resurse, Justitie, Educatie, Externe, Sanatate, Interne) organigramele trebuie barbierite la sange. De exemplu, Externele trebuie sa primeasca sarcina de a inchide toate misiunile diplomatice care nu sunt esentiale ori relevante economic pentru Romania.

Trebuie apoi sa redesenam harta administrativa a tarii: nu avem nevoie de 41 de prefecturi obeze, corupte si clientelare! Obiectivul este maxim 20 de unitati teritoriale, configurate eventual pe conturul regiunilor istorice sau al euro-regiunilor.

Acestea sunt doar cateva idei, in pripa - sunt convins ca la o analiza atenta, grasimea aparatului administrativ actual permite economii mult mai substantiale. Mi-e teama insa, ca, data fiind situatia deplorabila a bugetului public, chiar si cu reduceri semnificative de cheltuieli nu va fi suficient. Guvernul de sacrificiu va trebui probabil sa majoreze cel putin unul dintre impozitele importante, sa impoziteze agresiv proprietatea, sa taxeze consumul neproductiv si risipa energetica la care asistam acum. Mesajul care trebuie transmis clar si raspicat, pe toate canalele si prin toate faptele guvernarii trebuie sa fie: AUSTERITATE.

In opinia mea, societatea romanesca se afla astazi in fata unei alegeri istorice: continuam sa taram targa pe uscat cu un guvern decredibilizat, confuz, ineficient si vadit depasit de evenimente sau luam taurul de coarne si apelam la singura solutie rationala: un guvern tehnic, cu larga sustinere parlamentara, dar care nu poarta balastul politic al promisiunilor anterioare si nici pe cel al aspiratiilor electorale viitoare.

Doru Lionachescu este partener principal la Capital Partners, una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO