Opinii

Dragoş Dragoteanu, către tinerii antreprenori: Voi sunteţi viitorul acestei ţări, nu comuniştii transformaţi în oameni de afaceri prosperi sau managerii de multinaţionale care cerşesc bunăvoinţa statului român

Dragoş Dragoteanu, către tinerii antreprenori: Voi...

Autor: Dragoş Dragoteanu

28.11.2017, 11:53 1219

    Am citit ca va vaitati?!...Ca viata de antreprenor vi se pare grea. Ca birocratia e stufoasa. Ca sunt multe acte care trebuie facute. Ca nu aveti una-alta. Ca nu este exact cum v-ati imaginat. Ce mai, e greu...  Asa reiese dintr-un sondaj Ernst&Young -  http://www.zf.ro/profesii/mihaela-matei-ey-numarul-antreprenorilor-de-start-up-care-considera-ca-mediul-de-reglementare-cat-si-cel-fiscal-s-au-deteriorat-a-crescut-cu-50-fata-de-anul-trecut-16834235

    Mai "copii", sa va intre bine in cap: ori o faceti, o va face ea pe voi! Meseria de antreprenor nu este despre "a fi", adica despre cine vrea sa fie. Jobul asta este despre "a face". Si trebuie sa il faceti al naibii de bine, daca vreti sa reusiti. Atentie: nu e usor, dar nici obligatoriu! Nu va preseaza nimeni sa ajungeti proprii vostri stapani. E o decizie individuala. O alegere in spiritul tineretii si ambitiei voastre. Dar, va spun un secret: merita sa incercati! Sa dati tot ce aveti mai bun din voi. Sa puneti sufletul si mintea la bataie, daca credeti intr-o idee. Sa va sacrificati putin. Sa munciti enorm. Pentru ca altfel n-o sa mearga.

    Aveti colegi care merg la bere? Sigur aveti! Relaxati-va: n-o sa mai aveti timp. Aveti prieteni care nu rateaza un weekend frumos? Nu ma indoiesc! Obisnuiti-va, n-o sa prea mai aveti weekenduri fara sa nu lucrati. Aveti modele de "succes" care va spun ca nu merita sa va pierdeti tineretea pentru ca aveti toata viata la dispozitie? Nu am dubii ca primiti astfel de sfaturi. Dar stiti ceva? Faceti ce simtiti voi mai bine cu viata voastra! Daca chiar sunteti facuti sa fiti antreprenori, nimic nu o sa vi se para greu.

   Cand eram de varsta voastra, ca si voi, vroiam sa ma fac antreprenor. Sa am propria mea afacere. In fiecare seara umblam prin caminele studentesti, pe la prieteni si colegi, sa schimb niste bani in fise de un leu si trei lei. Si am facut asta zi de zi, luni la rand. Stiti ce faceam cu monedele respective? Ma duceam pe Calea Victoriei, la Palatul Telefoanelor, si sunam potentialii clienti, ca sa incerc sa fac mici afaceri. Din pacate, telefoanele respective nu prea functionau. Si le luam la rand. Multe erau stricate, fiind primitive. Stateam la coada ore in sir, dupa altii, care vroiau si ei sa vorbeasca. Si imi lua si jumatate de zi, ca sa ajung la urechea catorva clienti, incercand sa-i conving sa cumpere ceva.

    Apropo, ce telefon folositi astazi? IPhone, Samsung sau altceva? Cam cate aplicatii aveti pe el? Aveti net nelimitat ? Nu insist, dar vreau doar sa faceti o comparatie. Cam cat va ia sa sunati un client sau sa-i faceti o oferta pe e-mail? Mai mult de cateva secunde? Vi se mai pare greu? Apoi, in timpul liber pe care-l aveti berechet, postati pe Facebook chestia aia cu "#Rezist", nu-i asa? Daca vreti sa aflati ce inseamna cu adevarat cuvantul "rezist", dati-le un telefon scurt parintilor vostri. Poate merita chiar o vizita sau ati uitat de ei? Intrebati-i cum au rezistat zeci de ani de zile sub comunism. Sa va povesteasca putin despre dictatura. Despre ce inseamna viata cu adevarat grea pe care au avut-o. Daca ei au rezistat terorii regimului Ceausescu, poate gasiti si voi o motivatie intrinseca sa nu va mai vaitati si sa rezistati provocarii de a deveni sefii propriei existente. Sau mai bine spus, a unui start-up in afaceri private.

     Si daca vreti sa deveniti patroni, dovediti-va ca sunteti dispusi sa invatati ce inseamna educatie antreprenoriala, pe propria piele. Cand mai raspundeti unui sondaj de opinie pe tema asta, nu va mai vaitati ca e greu. Nu luati modelul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei care a ajuns precum Corul Bocitoarelor de la o inmormantare. Voi sunteti viitorul acestei tari, nu comunistii transformati in oameni de afaceri prosperi sau managerii de multinationale care cersesc bunavointa statului roman. Voi puteti si aveti obligatia sa ridicati standardul de business din tara noastra si acest fenomen nu se poate produce decat cu tineri curajosi. Creativi. Tenaci. Optimisti. Ca voi!

    Nu va mai lamentati de mediul de reglementare si de cel fiscal in fata companiilor care tocmai asta speculeaza. Ele traiesc din “optimizari” fiscale si orice reglementare mai delicata este binevenita. Birocratia in tarile dezvoltate este uneori mai mare decat la noi, iar drumurile in business sunt batatorite. Economia Romaniei duduie in acest moment. Aveti nenumarate oportunitati, puteti incepe oricand afaceri de nisa si piata e inca virgina sau neacoperita in anumite domenii. Niciodata pana acum, nu au existat atatea programe antreprenoriale disponibile celor care vor sa aplice.   

    Niciun drum nu e prea greu daca vreti sa ajungi la destinatie. Dar, odata ajunsi antreprenori in tara voastra, prin propriul efort, veti fi mandri de voi. Si parintii vostri la fel. Si cei care stateau la bere sau erau in weekenderi frumoase va vor aprecia. Si invidia putin, dar e problema lor. Din punct de vedere antreprenorial, solutia este exclusiv la voi. Ce mai asteptati?

    Aveti zeci de start-up-uri care de abia asteapta sa le deveniti clienti.  De fapt, sunteti clientii viitorului vostru in afaceri. Puteti sa accesati fonduri de multe feluri. Multe neramburasbile sau garantate, guvernamentale sau europene. Ce vreti mai mult? Antreprenoriatul tine doar de voi.

    In afara de vointa voastra, nimeni si nimic nu va poate opri calea spre succesul in afaceri. O sa va fie greu, va asigur. Dar merita!

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO