Opinii

Economie înainte de politică

Economie înainte de politică

Autor: Dragoş Dragoteanu

15.09.2014, 13:36 369

Politica fara bani nu se poate. Cum banii vin din economie, se poate sa avem in Romania politicieni respectabili fara ca acestia sa ne ofere premisele unei economii puternice?

In ultimile luni, temele principale discutate public au fost apararea statului de drept si independenta justitiei. Dar, dupa consolidarea institutiilor statului si lupta anti-coruptie, chestiuni vitale pentru o democratie autentica, Romania trebui sa-si focalizeze eforturile pe realizarea performantei in economie.

In ultimul sfert de secol, politica a fost invariabil inaintea economiei. Practic, proprietatile si afacerile statului s-au predat sau au fost pradate de grupuri de interese, romanesti sau straine. In aproape toate cazurile de privatizari politicienii au fost factori de decizie esentiali.

Totusi, asa cum a fost, politica externa a avut si rezultate pozitive. Intrarea in UE, parteneriatul cu SUA, apartenenta la NATO, sunt realizari remarcabile. Toate acestea au avut insa un cost important pentru Romania. Pentru privilegiul de a avea acest statut, aceste relatii trebuie intretinute si, in fiecare an, tara noastra contribuie cu sume considerabile.

De altfel, la ultimul summit NATO s-a luat decizia ca toate tarile membre sa contribuie cu 2% din PIB la bugetul acestei organizatii pentru realizarea scopurilor propuse. Apartenenta la aceste organisme internationale, care ofera siguranta si avantaje, nu este gratuita. Un lucru corect si normal intr-o era a globalizarii.

Aproape de granita tarii avem un razboi incipient. Prin pozitia geo-strategica, Romania este vazuta astazi ca un factor de stabilitate in zona, o tara importanta pentru UE, NATO si SUA. Insa, pentru a fi un partener de incredere in zona, Romania are nevoie acum de o economie puternica pentru a sustine costurile aferente ca membru UE si NATO si, mai ales, pentru cetatenii sai.

Politica este intr-adevar importanta, dar, acum, mai mult ca niciodata, economia Romaniei trebuie sa sustina interesele tarii. Fara bani, fara exporturi, fara un mediu de afaceri stabil si eficient, fara o clasa de mijloc puternica, fara proiecte serioase si sustenabile, fara decizii economice curajoase tara noastra nu poate evolua.

Romanii au consumat in politica foarte multa energie, timp si pasiune. Totusi, in cei 5 ani de criza ei au inteles ca politica este necesara, dar nu tine de foame. Economia este de fapt un razboi, in care interesele fiecarei tari sunt jucate pe plan international de guvernele lor. O data intereselee externe atinse, buna functionare a economiei ar trebui sa fie un obiectiv strategic.

Cand vorbim despre economie, avem in fata interesele unui stat in relatia cu proprii cetateni si cu partenerii straini. Nivelul de trai al romanilor demonstreaza daca economie reala functioneaza sau nu. Din pacate, astazi, tara noastra sta foarte prost la acest capotiol, in comparatie cu concurentii directi din Europa.

Daca economia unei tari este puternica si politicienii au respectul cetatenilor. Daca saracia si coruptia domina o natiune, politicienii nu pot sa beneficieze de increderea populatiei. Cu atat mai mult, puterea de negociere si influenta pe plan extern sunt limitate. In afara de pozitia geo-strategica, Romania nu ofera deocamdata nimic deosebit!

In opinia mea, tara noastra trebuie si poate sa ofere mult mai mult: romanilor si partenerilor straini. Indiferent cum am privi lucrurile, prioritatea absoluta in noul context international ar trebui sa fie economia. Cu aproape 100 de miliarde de euro datorii, cu mana intinsa in continuare la organismele internationale pentru noi imprumuturi, lucrurile nu par sa mearga in directia corecta.

Este in avantajul net al tarii noastre ca politicienii sa ofere un mediu de afaceri prietenos. Firmele private nu vor ezita sa fructifice oportunitatile de business, creand de noi locuri de munca, crescand exporturile, platind mai multe taxe si impozite catre stat. Utilizarea eficienta a fondurilor europene si incheierea de parteneriate public private ar duce la o alta etapa in economia Romaniei.

Printr-o strategie economica coerenta, coordonata si facilitata de clasa politica, Romania ar putea sa faca rost de finanatarea marilor proiecte de infrastructura. Numai cu agricultura si o parte din industrie renasterea clasei de mijloc ramane un vis. Investitorii nu se inghesuie in Romania pentru ca au alternative mai bune.

In opinia mea, Romania are un potential economic enorm si poate depasi nivelul de tara emergenta. Primul semnal in acest sens trebuie dat de politicieni. Acestia au o sansa istorica sa demonstreze ca, dupa 25 de ani de tranzitie, s-au maturizat si pot pune pe primul plan interesele economice ale romanilor si ale tarii.

Un partid de dreapta va fi recunoscut si apreciat ca atare numai atunci cand romanii vor simti pe propria piele ca liberalismul inseamna bunastare si prosperitate in propria tara. In an electoral, stanga politica a incercat o spoiala capitalista fara substanta.

Indiferent cine va fi la putere din 2015, rocada dintre politica si economie este vitala.

Dragoş Dragoteanu, întreprinzător, deţine firma de intermediere pe piaţa imobiliară Euroest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO