Opinii

Este timpul pentru achiziţii centralizate în sănătate. Decizia de achiziţii la nivelul fiecărui spital este doar o invitaţie la fraudă

Este timpul pentru achiziţii centralizate în...

Autor: Sorin Pâslaru

25.05.2016, 00:07 2211

În fiecare zi apar anchete ale fraudelor din achiziţii publice. Primării, spitale, şcoli, Casa de Sănătate, Compania de Drumuri, Consilii Judeţene sau chiar Federaţii Sportive sau Case de Cultură. Ultimele acuzaţii vizează un contract pentru informatizarea Casei de Sănătate de 17 milioane de euro, iar săptămâna trecută era verificată o şcoală din Bucureşti, cartierul Tineretului, unde se presupune că fraude mai mari de mii sau zeci de mii de lei nu puteau fi.

Aproape că te poţi gândi că orice director de la stat care are pe mână o sumă de bani – de la o mie de lei la 27 mld. lei, cât are Casa de Sănătate – are ca primă grijă cum să „dreneze“ din bani.

Când se împart funcţiile în diverse instituţii în cadrul partidului câştigător în alegeri, cuvântul magic este „ordonator de credit“.  De aici pleacă totul. De la oamenii care decid de unde şi cu ce preţ să cumpere. În joc sunt 12 miliarde de euro, bugetul anual de bunuri şi servicii ale instituţiilor publice, şi încă 8 miliarde de euro cheltuielile de investiţii. 20 miliarde de euro sunt bani mulţi nu numai pentru România, ci şi pentru ţările dezvoltate din vest.

Ministerele nici nu mai contează, pentru că marile „robinete“ sunt la instituţii cvasiindependente: Compania de Drumuri şi Autostrăzi, Casa de Sănătate, Casa de Pensii, Agenţia de Mediu, autorităţi, inspectorate, marile spitale. Ministerele au sub coordonare, subordonare sau în cadrul lor zeci de instituţii, fiecare cu bugetul său.

La fiecare schimbare de regim, mii de „soldaţi“ din trupele de partid specializaţi în achiziţii sunt instalaţi imediat în posturile-cheie iar reţelele sunt activate. Asta înseamnă politică în ultimii 25 de ani în România: antrenament pentru ocuparea de poziţii cu drept de semnătură pe cheltuieli în spitale, primării, consilii judeţene, şcoli, autorităţi, agenţii şi inspectorate.

Membrii reţelei ştiu mai bine decât orice ministru miza fiecărei poziţii, ştiu puterea instituţiilor în funcţie de banii pe care îi au la dispoziţie. Acum, spre exemplu, stau la pândă. Au emoţii – cine va câştiga în alegerile din 5 iunie. Posturile deja se negociază, în tranşee se împart bugetele.

După atâţia ani de experienţă în manevrarea ofertelor, legislaţia achiziţiilor publice s-a transformat pur şi simplu doar într-un alibi pentru directori: „Am respectat legea“, spun ei, dar la sfârşitul zilei vezi că sub Marian Vanghelie 80% din contractele Primăriei Sectorului 5 pentru reabilitarea străzilor au fost date unei singure firme, pentru care a constituit 99% din cifra de afaceri.

Vezi că pe bugetele de sute de milioane de euro ale marilor spitale se bat şi câştigă furnizori înfiinţaţi ieri, vezi că preţul şi calitatea sunt ignorate făţiş pentru ca banii să meargă unde trebuie.

Singura soluţie pentru a stăvili acest noian de fraude este CEN­TRA­LI­ZA­REA. Centralizarea va duce la economii de timp, de bani şi la eficienţă. Achiziţii centralizate făcute sub maximă transparenţă. Nu se înţelege, de exemplu: de ce este nevoie ca fiecare spital să îşi cumpere pe cont propriu substanţele dezinfectante şi alte tipuri de materiale sanitare generale? Că este nevoie în anumite spitale de anumite medicamente, că trebuie rotite spre exemplu aceste dezinfectante la o anumită perioadă de timp, este altceva.

Dar decizia de achiziţii la nivelul fiecărui spital este doar o invitaţie la fraudă cu bani publici.

Ca şi cum cele 12 clinici şi cele şase spitale ale MedLife, de exemplu, ar avea fiecare propriul departament de achiziţii, cu propriile licitaţii, cu propriile produse şi preţuri pentru materiale şi echipamente medicale.

Degeaba se fac anchete cu pedepse exemplare dacă nu se schimbă nimic în MECANISMUL care a dus la generalizarea abuzurilor în achiziţii publice.

Separaţia puterilor în stat a fost inventată pentru a limita abuzul de putere. Doar mecanismele instituţionale, impersonale, pot corecta derapajele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO