Opinii

Etica lipsei simţului critic

Etica lipsei simţului critic

Autor: Iulian Anghel

13.03.2015, 16:51 1031

Nu este firesc să pui concluzia înaintea demonstraţiei, dar aşa funcţionăm noi acum. Aşa prosternare în faţa unei instituţii, prin menirea ei coercitiva, dacă nu represivă nu întâlneşti în fiecare zi. De la cei mai buni, până la cei mai proşti, toată lumea linge bocancul procurorului. Dacă ridici un mic semn de intrebare asupra metodelor lui, eşti linşat – faci jocul mogulului, al infractorului, obstrucţionezi justiţia, eşti de partea tagmei jefuitorului.

Ţi se explica convingător cum DNA trebuie să umble la ADN-ul poporului, lucru laudabil, ţi se pun dinainte “zece metode de a submina DNA”, cu scop precis de a te feri de ele, dacă nu vrei să ajungi în faţa tribunalului poporului.

Dacă spui că este un spectacol de prost gust să o vezi umilită pe Elena Udrea, cu toate greşelile ei despre care eu nu ştiu cât de multe sau puţine sunt, eşti scuipat în faţă.

Dacă spui că te-ai plictisit de cătuşe la televizor, eşti catalogat drept “limbric”, mană în mână cu infractorii şi cu mogulul. Mai mult, ţi se aruncă in faţă un sondaj IRES din care reiese că 63% din populaţie are încredere în DNA şi că 57% din populaţie manifestă mare interes pentru arestările in direct. Prin urmare, arestările în direct vor continua, iar televiziunile vor pregăti din ce în ce mai mulţi reporteri să facă faţă acestor noi cerinţe. Adevărul e că şi recolta e bogată.

Pot înţelege această epocă. Este o epocă a răzbunării. Unii politicieni s-au comportat mizerabil cu semenii lor, i-au furat şi acum plătesc. Iar oamenii cred că li se face dreptate.

Dar de aici până la a susţine că orice obiecţie la adresa metodelor folosite de procurori este atac la justiţie, că oricine nu este de acord cu noi “este impotriva noastră”, este un semn de schizofrenie socială pe care am mai vazut-o in istorie.

Există o etică a bunului simţ, iar societăţile bune sunt conduse de aceasta, în cea mai mare măsură. Bunul simţ, raţiuna, simţul critic – simţ critic faţă toate excesele nu doar de o parte a lor – acestea fac succesul unei societăţi.

“Etica” lipsei simţului critic stă la temelia exceselor viitoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO